Η μεγαλύτερη έκθεση Βιβλίου στον κόσμο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η μεγαλύτερη έκθεση Βιβλίου στον κόσμο

Αφιερώματα | 31-10-2013 |

Η έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση βιβλίων στον κόσμο, οργανώνεται ετησίως στα μέσα Οκτωβρίου στης εγκαταστάσεις της Messe Frankfurt στη Φρανκφούρτη. Η έκθεση διαρκεί περίπου μια εβδομάδα και σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 6.700 εκθέτες κάθε χρόνο και την επισκέπτονται περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι. Φέτος επισκεφτήκαμε την έκθεση και μοιραζόμαστε το κινηματογραφικό και μη ενδιαφέρον της. 

Η έκθεση οργανώνεται από μια θυγατρική επιχείρηση της γερμανικής ένωσης εκδοτών και βιβλιοπωλών και τις πρώτες μέρες της είναι κλειστή για το ευρύ κοινό καθώς εκεί συναντώνται εκδότες από όλο τον κόσμο και κλείνουν deals για μεταφράσεις, εκπροσωπήσεις και εκδόσεις νέων βιβλίων.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου στέλνουν αντιπροσωπίες στην έκθεση, ενώ κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχει δικό της stand με όλους τους εκδότες της.

Η έκθεση είναι κλειστή για το ευρύ κοινό της πρώτες μέρες της, ενώ το Σαββατοκύριακο ανοίγει για το κοινό που την τιμά δεόντως.

Ξεκινώντας την έκθεση είδαμε το πιο βαρετό γερμανικό τμήμα. Αν και υπήρχαν κάποια βιβλία στα Αγγλικά, η συντριπτική πλειονότητα ήταν στα Γερμανικά. Βέβαια οι γηγενείς Γερμανοί βιβλιόφιλοι άλλο που δεν ήθελαν και έτσι δημιούργησαν το αδιαχώρητο στο Γερμανικό τομέα. Σε κάποια σημεία όπως τα comic και τα παιδικά βιβλία κάναμε πάνω από δέκα λεπτά για να απεγκλωβιστούμε από την κοσμοσυρροή.


2013-10-13 13.03.28

Η έκθεση καταλαμβάνει πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα, ώστε να πρέπει να χρειάζονται λεωφορεία για να σε μεταφέρουν από το ένα κτίριο στο άλλο, ενώ στην μέση των πρώτων κτιρίων βρήκαμε μια πλατεία όπου οι επισκέπτες έκαναν διάλειμμα από τα βιβλία και ριχνόταν στο φαγητό και την μπύρα. Εκεί βέβαια το τοπίο θύμιζε παραπάνω από ποτέ comic con καθώς οι μισοί επισκέπτες ήταν ντυμένοι με την στολή του αγαπημένου τους ήρωα ταινίας, comic ή βιβλίου. Ο Spiderman που βλέπετε στην φωτογραφία ήταν συνήθως περικυκλωμένος από ζόμπι με τρομερά πειστικό μακιγιάζ που ήταν σαν να είχαν μόλις ρουφήξει αίμα.

2013-10-13 13.35.32

Την τιμητική τους είχαν οι απανταχού Harry Potter οι υπερήρωες αλλά και πολλές ακατανόητες στολές που θα υποθέσω ότι θα είχαν κάποιο νόημα για τους Γερμανούς, όχι πάντως για μας.

2013-10-13 13.58.05

Ακολουθήσαμε το δρόμο για το κτίριο με τα stand από όλο τον κόσμο. Πέρα από τα stand υπήρχαν και χώροι για συνεντεύξεις τύπου, καφετέριες mini markets. Για να γυρίσεις όλη την έκθεση χρειάζεσαι σίγουρα ολόκληρη την μέρα, αν υποθέσουμε ότι δεν θα χρονοτριβείς πουθενά. Αλλιώς ούτε η μέρα φτάνει…

2013-10-13 14.14.57

Κάπου εκεί βρήκαμε το Ελληνικό stand στον δεύτερο όροφο του τεράστιου κτιρίου.

2013-10-13 14.26.52

Λιβάνης, Πατάκης και όλοι οι υπόλοιποι εκδοτικοί όμιλοι είχαν στις προθήκες τα βιβλία τους, τα οποία όμως δε μας εντυπωσίασαν. Λιγοστά καλά βιβλία υπήρχαν από Ελληνικής πλευράς ενώ συναντήσαμε ακόμη και βιβλίο της Καλης Καρατζά (αν θυμάμαι καλά το όνομα) του Αλτερ.

Όταν ένας από την παρέα, ήθελε να αγοράσει ένα βιβλίο, ενημερώθηκε ότι ο Πατάκης είχε μόλις φύγει… άρα δε μπορούσε να αγοράσει τα βιβλία του. Βέβαια άλλοι στάθηκαν τυχερότεροι και πήραν δωρεάν το ελληνικό βιβλίο της επιλογής τους.

2013-10-13 14.26.11

Κάπου εκεί υπήρχε και το κάλεσμα για την έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης τον Μάιο.

2013-10-13 14.28.02

Κάθε χρόνο στην Φρανκφούρτη μία χώρα έχει την τιμητική της. Φέτος ήταν η σειρά της Βραζιλίας, η οποία γι αυτό τον λόγο κατείχε ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης με πολλά βιβλία αλλά και άλλα happenings να λαμβάνουν χώρα.

2013-10-13 14.27.52

Σε κάποιους τυχερούς θα τύχει να παρακολουθήσουν από κοντά συνεντεύξεις με τους αγαπημένους τους συγγραφείς σε live εκπομπές μάλιστα. Το να ξέρεις Γερμανικά βέβαια βοηθά σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως.

2013-10-13 14.42.35

Όπως είπα και πριν τα comic είναι βιβλία και συνεπώς η εκπροσώπησή τους ήταν η δέουσα στην έκθεση. Πέρα από τα Αμερικάνικα και τα Γιαπωνέζικα, αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν κάποια Γαλλικά και Σκανδιναβικά. Για παράδειγμα η σειρά του Stieg Larson Millenium από όπου έχουμε δει ήδη τρεις Σουηδικές και μία Αμερικάνικη ταινία, έγινε comic book… Όπως είπαμε η έκθεση απευθύνεται και σε εκδότες, συνεπώς πολλά ανέκδοτα βιβλία ήταν ήδη εκεί και αν ήσουν τυχερός θα μπορούσες να τα αγοράσεις. Αν ήσουν ακόμη πιο τυχερός και ήσουν στην έκθεση Κυριακή απόγευμα όταν και άρχιζε να κλείνει, θα έφευγες από εκεί με 15-20 βιβλία χωρίς να πληρώσεις τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τα περισσότερα.

2013-10-13 14.45.00

Το αγαπημένο μου κομμάτι της έκθεσης ήταν το τελευταίο κτίριο, το οποίο παραλίγο να μην επισκεφτώ. Εκεί ήταν τα βιβλία από Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Καναδά. Τα Αγγλόφωνα δηλαδή. Αν και έβρισκες βιβλία σε γλώσσα που καταλαβαίνεις και στα άλλα κτίρια, το να είσαι σε ένα τεράστιο μα τεράστιο μέρος όπου όλα τα βιβλία είναι πιθανοί στόχοι, είναι κάτι διαφορετικό. Οι τιμές φτηνές, πολλοί εκδότες να δίνουν δωρεάν τα βιβλία τους, ενώ συνάντησα ακόμη και εκδότες που μας έδωσαν ανέκδοτα βιβλία με την επισήμανση ότι μπορεί ακόμη να περιέχουν κάποια λάθη καθώς δεν είναι οι τελικές εκδόσεις.

2013-10-13 15.42.34

Και λίγο Sailor Moon…

2013-10-13 16.51.51

Και φυσικά φεύγοντας από την Φρανκφούρτη θα βγεις και λίγες φωτογραφίες με τους ουρανοξύστες και με το σύμβολο του ευρώ μπροστά από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. (εκεί όπου άλλοι χαμογελούν και άλλοι όχι…)

Διαβάστε περισσότερα για: , ,