The Avengers - Joss Whedon (2012) [Κριτική] - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Avengers – Joss Whedon (2012) [Κριτική]

Χωρίς κατηγορία | 22-4-2012 |


Ο Iron Man, o Hulk, o Thor, o Captain America, o Hawkeye και η Black Widow πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για δράση, όταν ο Nick Fury, διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη, γνωστή ως Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., ξεκινάει μια τολμηρή και παγκόσμιας εμβέλειας εκστρατεία προκειμένου να συσπειρώσει τους Εκδικητές για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που απειλεί την ασφάλεια του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, ο Nick Fury πρέπει να βρει έναν τρόπο να πείσει τους υπέρ ήρωες να συνεργαστούν αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, καθώς ο πανίσχυρος και επικίνδυνος Loki έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Τεσσεράκτιον (τον ΥπερΚύβο) και την ανεξάντλητη δύναμή του.

Μετά τις περιπέτειες του Iron Man, του Hulk και του Captain America, η Marvel πιστή στα ραντεβού της, μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη υπερηρωική ταινία που έχουμε δει μέχρι τώρα. Ο Iron Man, o Hulk, o Thor, o Captain America, o Hawkeye και η Black Widow ενώνονται σε κοινή αποστολή και σχηματίζουν τους Εκδικητές, μια ιδιαίτερη και πανίσχυρη ομάδα σούπερ ηρώων που όχι μόνο πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά και να σώσει τον κόσμο…

Οι Εκδικητές είναι δημιούργημα του Stan Lee και του Jack Kirby, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 1963. Σύμφωνα με τον Stan Lee, ο λόγος που οι ήρωες είναι μέχρι σήμερα τόσο δημοφιλείς είναι κυρίως γιατί: «όταν τους δημιουργήσαμε, προσπαθήσαμε να τους αποδώσουμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και προβλήματα, οπότε οι άνθρωποι να ενδιαφέρονταν για αυτούς ακόμα κι αν δεν είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια προσπαθήσαμε να τους κάνουμε τρισδιάστατους και ενδιαφέροντες ανθρώπους».

Ο Lee συνεχίζει λέγοντας: «Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να επικεντρωνόμαστε στην υπερφυσική δύναμη καθώς το πραγματικό πρόσωπο κάτω από τη στολή αγνοείται. Για αυτό το λόγο κάποιες τέτοιες ιστορίες δεν πάνε και πολύ καλά. Κάθε χαρακτήρας στους Εκδικητές είναι κατά κάποιο τρόπο τρωτός και έχει μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία που συμπληρώνει την αποστολή της σωτηρίας του κόσμου».

Όσο για τον σκηνοθέτη, ο Joss Whedon δηλώνει χαρακτηριστικά: «ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor και ο Captain America σε μια πρώτη ματιά δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και τελικά αυτό ήταν που με ιντρίγκαρε να θέλω να προσπαθήσω. Αυτοί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουν και δεν θα τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους, και μόλις αυτή η δυναμική αναδύθηκε συνειδητοποίησα ότι είχα στην πραγματικότητα κάτι να πω για αυτούς τους ανθρώπους».

Όλες οι ομάδες έχουν ανθρώπους κλειδιά. Στην περίπτωση των Εκδικητών δεν είναι άλλος από τον δισεκατομμυριούχο γόη Tony Stark, αλλιώς γνωστό ως Iron Man. Εκτός των άλλων ο Iron Man είναι ακρογωνιαίος λίθος για το σύμπαν της Marvel με δύο ταινίες όπου πρωταγωνιστεί ο Robert Downey Jr.

Τον ρόλο του διευθυντή της Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. Nick Fury που καλείται να πάρει όλες τις δύσκολες αποφάσεις με αποτέλεσμα να γίνεται σε μερικούς αντιπαθής, υποδύεται ο Samuel L. Jackson.

Το μέλος των Εκδικητών που τα έχει βρει σκούρα είναι ο Captain America που υποδύεται ο Chris Evans, καθώς ήταν παγωμένος από το 1945 και ξυπνάει στο παρόν μέσα σ’ έναν κόσμο εντελώς άγνωστο, ενώ όλοι οι φίλοι και σύντροφοι του έχουν πεθάνει προ πολλού.

Ένας ακόμα δημοφιλής ρόλος από τον κόσμο της Marvel είναι ο Thor που τον υποδύεται ο Chris Hemsworth: «Ο Thor επιστρέφει για να συμμαζέψει τον αδερφό του Loki που απειλεί τη γη και προκαλεί χάος. Έχει έρθει επίσης και για να βρει απαντήσεις σε ερωτήσεις τύπου πως συνέβη όλο αυτό και τι έχω κάνει λάθος με τον αδερφό μου; Στο Thor ο χαρακτήρας μου έμαθε αρκετά σε σχέση με την ταπεινότητα και απέκτησε σεβασμό για τους ανθρώπους, γιατί τον βοήθησαν να ανακαλύψει ποιος έπρεπε να γίνει για να επανακτήσει τις δυνάμεις του. Η συμμετοχή του στους Εκδικητές έχει παγίδες, καθώς είναι ο αδερφός του ο Loki που προκαλεί όλο το χαμό και φοβάται ότι οι άλλοι θα τον σκοτώσουν αντί απλά να τον σταματήσουν».

Καταλυτικό ρόλο στην ένωση της ομάδας παίζει η Black Widow, που συνεχίζει το ρόλο της από το Iron Man 2. Η Scarlett Johansson που υποδύεται τον χαρακτήρα φορά και πάλι τη σέξι στολή του alter ego της: «Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα πως θα αντιδρούσε το κοινό, αλλά το να είμαι μέλος του κόσμου της Marvel και να παίζω ένα τόσο δυναμικό ρόλο ήταν συναρπαστικό. Την πρώτη φορά που είδατε το χαρακτήρα στο Iron Man 2 δεν μάθατε πολλά, γιατί ξεγλιστρούσε συνέχεια. Συνεχίζει φυσικά να έχει πολλά πρόσωπα και για αυτό το λόγο διχάζει τις απόψεις. Σε αυτή την ταινία, οι θεατές θα μάθουν περισσότερα για την ιστορία και το σκοτεινό της παρελθόν, που είναι και το πιο ενδιαφέρον, καθώς το σκοτεινό κομμάτι είναι αυτό που με δελεάζει προσωπικά».

Όσο για το ρόλο του Hulk, ο σκηνοθέτης Whedon πολύ απλά ξεκίνησε και τελείωσε την έρευνα με τον Mark Ruffalo που ήταν εξ αρχής η ιδανική επιλογή. Ο ίδιος ο ηθοποιός, λέει: «Ήμουν κάπως αγχωμένος για το ρόλο. Σκέφτηκα αρκετά τον Iron Man και τι έκανε ο Robert Downey Jr με το ρόλο, είναι άλλωστε ένας από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Και πραγματικά μου άρεσε αυτό που έκανε με το ρόλο. Επαναπροσδιόρισε το είδος. Με έκανε να αισθανθώ ότι μπορώ να ταιριάξω με αυτόν τον κόσμο».

Η προστασία του Τεσσεράκτιου (του Υπερ-Κύβου) είναι μεγάλης σημασίας για το Nick Fury και για αυτόν τον λόγο επιστρατεύει τον Clint Barton ή αλλιώς Hawkeye για την αποστολή αυτή, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Jeremy Renner (“The Hurt Locker”, “The Town”).

Το soundtrack της ταινίας, όπως συμβαίνει σε τέτοιες ταινίες, δεν θα μπορούσε παρά να είναι δυνατό. Σημειώστε hard rock, από Evanescence μέχρι Bush και υπογραμμίστε ότι μετά από 15 χρόνια, το συγκρότημα από το Σιάτλ, Soundgarden, ξαναγράφει μουσική και ντύνει τους τίτλους τέλους της ταινίας.

Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται, η ταινία “The Avengers”, δεν είναι ένα ακόμα blockbuster. Σίγουρα κι εδώ δεν απουσιάζουν τα γνωστά συστατικά του είδους. Δυνατή μουσική, εντυπωσιακά εφέ, αξιοπρεπές χρήση της τεχνολογίας 3D, αρκετές δόσεις δράσεις και έντασης, αλλά αυτό που πραγματικά το ξεχωρίζει, εκτός από τη σωστή κατανομή του σεναρίου στους πολλούς ήρωες της ταινίας, είναι αν μη τι άλλο, το πηγαίο και συχνά πυκνά, έξυπνο χιούμορ της. Είτε με inside jokes, είτε με χαρακτηριστικές αναφορές που δε θα σας αποκαλύψω (spoiler alert), το σίγουρο είναι πως θα πιάσατε τον εαυτό σας να χαμογελά. Κάτι, που πραγματικά μας είχε λείψει σε ταινίες αυτού του στυλ. Είμαι σίγουρος, ότι γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον σκηνοθέτη Joss Whedon, των αξιομνημόνευτων και πλέον cult, Serenity (2005), Firefly (Tvseries 2002–2003) και όχι μόνο. Είτε λοιπόν, σε 3D, είτε όχι, το “The Avengers” είναι σίγουρο, ότι θα σας ανταμείψει και θα βγείτε από την Κινηματογραφική Αίθουσα, μ’ ένα χαμόγελο, που θα ζήλευε και ο Joker. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά και απολαύστε την. Καλή σας διασκέδαση και καλή προβολή…

Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 142 λεπτά | Σκηνοθεσία: Joss Whedon | Σενάριο: Joss Whedon, Zak Penn | Παίζουν: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo.

[youtube id=”n5xKJTCMyw4″ width=”630″ height=”505″]