Paradise Lost 3: Purgatory (2011) - #TDF14 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Paradise Lost 3: Purgatory (2011) – #TDF14

Χωρίς κατηγορία | 12-3-2012 |


“Χαμένος Παράδεισος 3: Καθαρτήριο”, ή αλλιώς, όταν μια ταινία – ντοκιμαντέρ, καταφέρνει και αποτρέπει την εκτέλεση μιας θανατικής καταδίκης! Ο βαρυποινίτης Tζέσι Μίσκλεϊ, δεν έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και επιθυμεί αναψηλάφηση της δίκης του. Η ταινία “Χαμένος παράδεισος 3: Καθαρτήριο”, ασχολείται τόσο με την ιστορία του, όσο και με δύο ακόμα κατηγορουμένων, που ενέχονται στην ίδια υπόθεση, εκ των οποίων ο ένας έχει καταδικαστεί σε θάνατο.

Ο Τζο Μπέρλιντζερ και ο Μπρους Σινόφσκι, το δημιουργικό αμερικανικό δίδυμο, που κατάφερε φέτος με αυτήν ακριβώς τη δημιουργία τους, να κερδίσουν μία υποψηφιότητα Όσκαρ, στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ, είναι παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, καθώς είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στη 10η διοργάνωση.

Φέτος, επιστρέφουν στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υπόθεση των Τριών του Δυτικού Μέμφις. Υπόθεση, που αναφερόταν στις δολοφονίες τριών μικρών παιδιών σε μια κωμόπολη
των ΗΠΑ και για τις οποίες κατηγορήθηκαν χωρίς σοβαρές ενδείξεις, τρεις έφηβοι με «αποκλίνουσα» συμπεριφορά. Στο τμήμα του Φεστιβάλ, Μικρές Αφηγήσεις, προβάλλεται το τρίτο μέρος του Χαμένου Παράδεισου. Να σημειώσουμε ότι, στον αρχικότίτλο έχε ι προστεθεί η λέξη Καθαρτήριο, ως περιγραφή ή ακόμα κι ως ευχή, καθώς η απήχηση του ντοκιμαντέρ οδήγησε στην καθυστέρηση της εκτέλεσης ενός θανατοποινίτη, ο οποίος αρνείται την ενοχή του.

Τζο Μπέρλιντζερ και ο Μπρους Σινόφσκι: “Η δικαστική εξουσία δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την απήχηση που ενδεχομένως έχουν τα ντοκιμαντέρ. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές σπουδαίες δουλειές για το σύστημα «δικαιοσύνης» στο Γκουαντάναμο, αλλά η βάση συνεχίζει να λειτουργεί. Απογοητευτήκαμε πολύ που η έρευνά μας για τον Χαμένο Παράδεισο δεν οδήγησε σε επανεκδίκαση μιας υπόθεσης η οποία είχε στείλει στη φυλακή τρία νεαρά παιδιά, χωρίς να έχουν προσκομιστεί αποδείξεις στο δικαστήριο, απλώς και μόνο επειδή η δίκη έγινε σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης. Τώρα, τόσα χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας και τις άδικες συλλήψεις, οι τρεις άνδρες παλεύουν για την αναψηλάφηση της υπόθεσής τους, για μια νέα δίκη, και η χρηματοδότηση αυτής τους της προσπάθειας έγινε αποκλειστικά από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έμαθαν την υπόθεση μέσω της ταινίας. ο Ντέιμιαν Έκολς, ένας από τους νεαρούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο, έχει πει, ότι αν δεν υπήρχε το Paradise Lost, θα ήταν νεκρός τώρα. Κι ότι ο λόγος που συνεχίζει είναι η συμπαράσταση του κόσμου.”

Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε το 1996 με το Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hill, συνεχίστηκε το 2000 με το Paradise Lost: Revelations ρίχνοντας φως, στους αποτρόπαιους φόνους τριών παιδιών στο Ουέστ Μέμφις του Aρκάνσας. Εκεί, όπου σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ως εξιλαστήρια θύματα, βρέθηκαν στο εδώλιο, τρεις έφηβοι.

Η υπόθεση, που έγινε γνωστή ως «West Memphis Three», πήρε τεράστιες διαστάσεις στα ΜΜΕ, κυρίως εξαιτίας του πρώτου ντοκιμαντέρ των δημιουργών, με αποτέλεσμα να επανεξεταστεί το θέμα, με νέα στοιχεία (βασισμένα σε DNA).

Σχεδόν 16 χρόνια μετά, η εμμονή στη φανέρωση της αλήθειας και η ακτιβιστική διάθεση των σκηνοθετών, καταγράφεται στο Paradise Lost 3: Purgatory, μ’ ένα απροσδόκητο (για τα δεδομένα του δικαστικού συστήματος) φινάλε, καθώς οι West Memphis Three αποφυλακίστηκαν στο τέλος του 2011, λόγω έλλειψης στοιχείων και ζουν ποια, ελεύθεροι.

Έτος: 2011 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 122 λεπτά | Σκηνοθεσία: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky | Παίζουν: Jason Baldwin, Damien Wayne Echols, Jessie Miskelly.

[youtube id=”STq7kIDv6R4″ width=”630″ height=”505″]