13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Χωρίς κατηγορία | 17-3-2012 |

Από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου στην Αθήνα (Ιντεάλ, Δαναός 1 & 2, Auditorium) και από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας), θα διεξαχθεί, το φετινό 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Στη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε ότι το auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών θα ονομαστεί, Theo Angelopoulos, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Σκηνοθέτη.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη εάν καούν οι αίθουσες» δήλωσε χαρακτηριστικά, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, αναφερόμενη στην πυρκαγιά στον κινηματογράφο Αττικόν. Εκφράζοντας έτσι τη θλίψη της, για το κάψιμο του κινηματογράφου, ο οποίος αποτελούσε «σπίτι» του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Την εφετινή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, συνθέτουν: ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης (πρόεδρος), ο κριτικός κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος, η παραγωγός Αμάντα Λιβανού, ο ηθοποιός Κλεμάνς Ποεσί και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας: τo Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων) και το Βραβείο Κοινού, προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον Έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι οι “Άθικτοι” (The Intouchables) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς με πρωταγωνιστές, τους Φρανσουά Κλουζέ και Ομάρ Σάι. Ο δεύτερος, μάλιστα, κέρδισε βραβείο Σεζάρ πρώτου ανδρικού ρόλου, στερώντας το, ουσιαστικά από τον Jean Dujardin και το “The Artist”!

Η ταινία, είχε 9 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ 2012 και θεωρείται ήδη παγκόσμια εμπορική επιτυχία, καταλαμβάνοντας μάλιστα, την 3η θέση στο Γαλλικό Box Office όλων των εποχών και έχοντας ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια εισιτήρια μόνο στη Γαλλία!

Το φιλμ, “Ούτε στον Εχθρό μου” (My Worst Nightmare) της Anne Fontaine, με τους Isabelle Huppert, Benoit Poelvoodre και Andre Dussollier, επιλέχθηκε ως ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης.

Προσκεκλημένοι, φέτος, του Φεστιβάλ θα είναι οι: Μιριέλ Κουλίν, Έβα Ιονέσκο, Μουράντ Μπεν Τσέιχ, Ρεμί Μπεζανσόν, Τόνι Γκάτλιφ, Αούρε Ατίκα, Κάρολ Μπέφα.

Παράλληλα, θα λάβει χώρα και το masterclass με θέμα «Transmedia: Πες την ιστορία αλλιώς», με τη συμμετοχή των Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Μισέλ Ριχάκ και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

Συνολικά 55 ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.