The Grey - Joe Carnahan (2012) [Κριτική] - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Grey – Joe Carnahan (2012) [Κριτική]

Χωρίς κατηγορία | 19-2-2012 |


Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα πέφτει σε μια τρομακτική καταιγίδα και συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα. Μόνο οκτώ άντρες επιζούν από το δυστύχημα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει, συγκεντρώνουν όλες τους τις δυνάμεις και κατευθύνονται νότια, προσπαθώντας να συναντήσουν τον πολιτισμό. Μπροστά τους έχουν λίγες μόνο μέρες για να καταφέρουν να σωθούν. Και πίσω τους, μια αγέλη από θηριώδης άγριους λύκους που τους καταδιώκει πεισματικά. Καθώς ο χρόνος κυλά σταθερά εις βάρος τους, οι τελευταίοι επιζήσαντες έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε στο μυαλό του σκηνοθέτη Τζο Κάρναχαν όταν πρωτοδιάβασε ένα διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς με τίτλο “Ghost Walker”. Ο Τζέφερς ετοίμασε ένα πρόχειρο σενάριο με βάση την ιστορία του και ο Κάρναχαν πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια διαμορφώνοντας τους χαρακτήρες και την αφηγηματική εξέλιξη: «Μου πήρε πολύ χρόνο, αλλά η ιστορία κέντρισε βαθιά το ενδιαφέρον μου. Αντικατοπτρίζει τι είναι τελικά σημαντικό και πολύτιμο για τον άνθρωπο» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Καθώς εξελισσόταν το σενάριο, η αρχική ιστορία διευρύνθηκε: «Αναζητούσα κάτι με βαθύτερο νόημα, που θα έθετε ερωτήματα πάνω στη φύση, τη ζωή και τον Θεό. Ήθελα να δείξω τους ανθρώπους σαν παρείσακτους, να αποτυπώσω τη σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και το φυσικό κόσμο. Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό έργο επιβίωσης. Αν φοβάστε τα άγρια ζώα ή τις πτήσεις θα κάνετε πολύ καιρό να συνέλθετε».

Το έργο, καταφέρνει και συνδυάζει διάφορα κινηματογραφικά είδη. Όντας παράλληλα, θρίλερ, ταινία τρόμου αλλά και προσωποκεντρικό δράμα κάποιων ανδρών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Με το κέντρο βάρους βέβαια στις ερμηνείες να σηκώνεται από έναν πολύ καλό Λίαμ Νίσον, βγαλμένο από τα παλιά…

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία ανάμεσα στον Τζο Κάρναχαν και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Λίαμ Νίσον, μετά την περιπέτεια δράσης του 2010 ‘The A-Team’, ο οποίος, μας λέει: «Όταν διάβασα το σενάριο ήμουν ήδη 57 ετών, αλλά το μικρό αγόρι μέσα μου σκέφτηκε ότι θα ήταν απίστευτο να αναλάμβανα έναν τόσο απαιτητικό ρόλο. Από την άλλη όμως είχα την αμφιβολία αν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σωματικά».

Ο Νίσον υποδύεται έναν ελεύθερο σκοπευτή που έχει προσληφθεί από το διυλιστήριο για να προστατεύει τους εργάτες από τις πιθανές επιθέσεις αρκούδων ή άλλων άγριων ζώων. Aπό το πρώτο κιόλας καρέ, καταλαβαίνουμε ότι αυτό που τον απασχολεί και τον βασανίζει, δεν είναι άλλος, από τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του.

Αυτό ακριβώς, είναι και το γεγονός που με είχε στοιχειώσει προσωπικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του φιλμ, σκεπτόμενος την τραγικότητα του γεγονότος και τις όποιες ομοιότητες, καθώς και ο ίδιος ο Λίαμ Νίσον, πριν ακριβώς από τρία χρόνια, έχασε αιφνιδιαστικά την γυναίκα του και επίσης γνωστή ηθοποιό Natasha Richardson, μόλις σε ηλικία 46 ετών σ’ ένα τραγικό ατύχημα στα χιόνια, ενώ έκανε σκι και μάλιστα σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον χώρο που υποτίθεται ότι εξελίσσεται η ιστορία μας, στο Quebec του Καναδά. Ενώ τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε μια μικρή πόλη των 5.500 χιλιάδων κατοίκων στη Μπρίτις Κολόμπια του Καναδά, 12 ώρες με το αυτοκίνητο μακριά από το Βανκούβερ…

Σε γενικές γραμμές, το “The Grey” είναι μια αρκετά καλή, για το είδος του, ταινία. Αν μάλιστα επιβιώσετε από το πρώτο μέρος, όπου είναι μαζεμένα αρκετά κλισέ, το δεύτερο κομμάτι του φιλμ, θα σας αποζημιώσει, οδηγώντας σας, σ’ ένα πολύ καλό και μη αναμενόμενο, φινάλε.

Έτος: 2012 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 117 λεπτά | Σκηνοθεσία: Joe Carnahan | Σενάριο: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers | Παίζουν: Liam Neeson, Dallas Roberts, Frank Grillo.

[youtube id=”Hfb0-U0ydj8″ width=”630″ height=”505″]