Έφυγε και ο Βασίλης Τσιβιλίκας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Έφυγε και ο Βασίλης Τσιβιλίκας

Χωρίς κατηγορία | 29-2-2012 |

Τον Βασίλη Τσιβιλίκα δεν τον βλέπαμε τα τελευταία χρόνια στο σινεμά, άλλα στο θέατρο, όπου έδινε “μαθήματα” υποκριτικής σε κωμικούς κυρίως ρόλους.  Πέθανε σήμερα το πρωί, αφού ένοιωσε έντονους πόνους στην καρδιά και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον σώσουν.

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειάς του και μεγαλύτερος από τις δύο αδελφές του. Ο πατέρας του ήταν καταστηματάρχης και εξασφάλιζε μία άνετη ζωή στην οικογένειά του.  Φοίτησε στο κολέγιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την υποκριτική, συμμετέχοντας αρχικά στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του πέρασε στην Αγγλική Φιλολογία, την οποία όμως εγκατέλειψε για να κατεβεί στην Αθήνα και να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με την ηθοποιία.

Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε τελικά στη σχολή υποκριτικής του Πέλου Κατσέλη. Πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1965 στη Νέα Ιωνία. Δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν τον καλεί στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του 70 ξεκινά να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της με την πρόζα. Η δεκαετία του 70 ήταν η περίοδος που πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν Η θεία μου η χίπισσα του Αλέκου Σακελλάριου.

Άνθρωπος φύσει αισιόδοξος έλεγε σε συνέντευξη του πριν λίγους μήνες, σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα:

“Πολλές φορές ο τόπος πέρασε καταστροφές, πολέμους, εμφυλίους, όμως στάθηκε όρθιος ανασυντάχθηκε και στην συνέχεια αναπτύχθηκε θεαματικά.Αυτοί είναι οι Έλληνες, με την ίδια ευκολία που μπορούν να οδηγηθούνε σε αδιέξοδο με την ίδια ευκολία μπορούν να θριαμβεύσουν. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, δεν θα επιτρέψουμε να αυτοκτονήσουμε, το βράδι θα αναπαράγουμε κοινοτοπίες στις τηλεοράσεις, το πρωί όμως με πείσμα θα παλεύουμε δημιουργικά.”

Κάνοντας μια αποτίμηση της καριέρας του είχε πει:

“Όταν βλέπεις την επιτυχία να έρχεται και να ξαναέρχεται, λες κάτσε ρε παιδί μου δεν είναι τυχαίο, δεν θα φύγει, γιατί κάνω αυτό που αγαπώ και εάν συνεχίσω να είμαι τίμιος απέναντι στον κόσμο θα συνεχίσει να με στηρίζει”

[via][via]