Άδικος Κόσμος - Φίλιππος Τσίτος (2011) [Κριτική] - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Άδικος Κόσμος – Φίλιππος Τσίτος (2011) [Κριτική]

Χωρίς κατηγορία | 2-2-2012 |


Ο Σωτήρης είναι προανακριτής της Αστυνομίας. Μια μέρα αποφασίζει να γίνει δίκαιος. Θα αθωώνει όλους αυτούς που κατέληξαν στο έγκλημα, ως έσχατη επιλογή. Στην προσπάθειά του να σώσει έναν ακόμα αθώο, σκοτώνει από λάθος έναν άνθρωπο. Η Δώρα είναι η μοναδική μάρτυρας στο έγκλημα. Η Δώρα είναι ο άνθρωπος του οποίου τη βοήθεια χρειάζεται ο Σωτήρης. Ο Σωτήρης την νιώθει σαν τον μοναδικό του σύμμαχο, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι εκείνη αισθάνεται το ίδιο. Η “άδικη” Δώρα θα σώσει τον “δίκαιο” Σωτήρη; Και ο έρωτας; Τι κάνουμε με τον έρωτα;


Στη νέα του ταινία ο Φίλιππος Τσίτος καταγράφει έναν κινηματογραφικό «Άδικο Κόσμο» και αν κρίνουμε από τις διακρίσεις του στο εξωτερικό, αλλά και από την ίδια την ταινία που στέκεται επάξια, κάθε άλλο παρά αδικήθηκε για την επιλογή του. Ο Σκηνοθέτης, έχοντας στη διάθεση του απλά υλικά, όπως το ρεαλιστικό νεοελληνικό μικρόκοσμο, το υπόγειο χιούμορ του πρωταγωνιστή και πολύ καλού για ακόμη μια φορά, Αντώνη Καφετζόπουλου και κυρίως τη διαπεραστική ματιά του ίδιου του δημιουργού, το φιλμ αναδεικνύει δεξιοτεχνικά έναν αυθεντικό, διχασμένο και κωμικοτραγικό κόσμο που τελικά αφορά όλους μας. Εντός και εκτός των τειχών μας.

“Με τον “Άδικο Κόσμο” θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν κινηματογραφικό κόσμο που θα μεταδίδει στον θεατή την ουσία κάθε στιγμής και κάθε χαρακτήρα. Μέσα από την αφαίρεση (στα χρώματα, την αρχιτεκτονική των χώρων, την υποκριτική), με επιμελές στιλιζάρισμα των εικόνων, με λιτή κινηματογράφηση και απλές συνθέσεις κάδρων, θέλαμε να αναζητήσουμε την ειλικρίνεια των συναισθημάτων.” Φίλιππος Τσίτος

Το γνήσια προσωπικό ύφος της ταινίας αλλά και η αμεσότητα που αποπνέει , κερδίζουν τις εντυπώσεις στον «Άδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου. Γεννημένος το 1966 στην Αθήνα, ενώ από το 1991 ζει στο Βερολίνο, μας παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία “My Sweet Home”, που ήταν και η μοναδική γερμανική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το 2001.

Η “Ακαδημία Πλάτωνος”, που ήταν και η αρχή της συνεργασίας του, με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, αποδείχτηκε μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία που κέρδισε το 2009 το βραβείο 1ου Ανδρικού ρόλου, το Οικουμενικό βραβείο καθώς και το βραβείο Νεότητας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2009, ενώ ήταν υποψήφια και για το βραβείο Lux το 2010.

Η τρίτη του ταινία “Άδικος Κόσμος” διαγωνίζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η τελευταία του ταινία, ο “Άδικος Κόσμος”, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν το 2011, εκεί όπου μάλιστα απέσπασε δύο βραβεία, αυτό της καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον ίδιο και φυσικά το βραβείο Α’ Ανδρικής Ερμηνείας, για τον Aντώνη Καφετζόπουλο, ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις και κατά την προβολή του, στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο “Άδικος Κόσμος” είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία για το πως οι άνθρωποι αδικούν ο ένας τον άλλο επειδή είναι δυστυχείς. Είτε από αδυναμία όπως ο Σωτήρης (Aντώνης Καφετζόπουλος), είτε από ανάγκη όπως η Δώρα (Θεοδώρα Τζήμου ). Οι ήρωες της ιστορίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ίδια παγίδα, ανέχονται μια ζωή που δεν τους αρέσει και θα ήθελαν μια άλλη που δεν ξέρουν καν πως μοιάζει. Κάθε ήρωας θεωρεί τον εαυτό του δίκαιο, κάτι το οποίο όμως, αδικεί κάποιον άλλο, συνάνθρωπό τους. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, είναι για άλλη μια φορά, πολύ καλός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας άξιους συμπαραστάτες στο πλευρό του, τους Θεοδώρα Τζήμου και Χρήστο Στέργιογλου.

Έτος: 2011 | Xώρα: Ελλάδα | Διάρκεια: 107 λεπτά | Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος | Σενάριο: Φίλιππος Τσίτος, Δώρα Μασκλαβάνου | Παίζουν: Aντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου.

[youtube id=”Z03jUku8Yrk” width=”630″ height=”505″]