Όσκαρ Ξενόγλωσσης: με φόρα το A Separation - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όσκαρ Ξενόγλωσσης: με φόρα το A Separation

Χωρίς κατηγορία | 20-1-2012 |

Τα προγνωστικά για τα κινηματογραφικά βραβεία δεν έχουν νόημα, και μπορεί να είναι παρακινδυνευμένα. Ωστόσο φαίνεται σίγουρο πως το A Separation του Asghar Farhadi θα κερδίσει φέτος και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, μετά από τόσα άλλα βραβεία, ανάμεσα στα οποία και η Χρυσή Σφαίρα πρόσφατα. Ναι, οι τελικές υποψηφιότητες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, άλλα οποιαδήποτε άλλη βράβευση, μάλλον θα αποτελούσε έκπληξη.

Ανάμεσα στις 9 ξενόγλωσσες (για την Αμερική) ταινίες, που προχώρησαν ένα ακόμη βήμα προς την τελετή απονομής στο Kodak Theater, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται τελικά το Attenberg, και εκτός της ταινίας του Farhadi εντοπίζουμε το Μαροκινό Omar Killed Me, βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός μαροκινού μετανάστη, που κατηγορείται για φόνο στην Γαλλία, άλλα και το υπέρμετρα βίαιο Warriors of the Rainbow: Seediq Bale, από την Ταιβάν, η διάρκεια του οποίου στην αυθεντική του έκδοση ξεπερνά τις 4 ώρες. Και οι δύο ταινίες αποτελούν τις εκπλήξεις της λίστας των υποψηφίων σε αυτή την φάση.

Αντίθετα, σοβαροί αντίπαλοι του A Separation, θεωρούνται το Footnote, από το Ισραήλ, του Joseph Cedar, που εξετάζει την σχέση ενός πατέρα με τον γιο του, στα πλαίσια μιας δραματικής κωμωδίας, άλλα και το Monsieur Lazhar του Philippe Falardeau, από τον Καναδά, για την αναταραχή, που προκλήθηκε σε ένα σχολείο, όταν ένας καθηγητής αυτοκτόνησε. Στα ατού της ταινίας οι εκπληκτικές, σύμφωνα με τις κριτικές, ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών, ο σχετικά άγνωστος Mohamed Said Fellag, στον ρόλο του χαρακτήρα, που χαρίζει το όνομα του στον τίτλο της ταινίας, ενός Άραβα μετανάστη, που εμφανίζεται στο σχολείο ως καθηγητής, που θα αντικαταστήσει τον αυτόχειρα, και το σενάριο.

Η Agnieszka Holland, από την Πολωνία, είναι υποψήφια με το In Darkness, μια δραματική ταινία για το ολοκαύτωμα, ο Wim Wenders με το Pina, ένα ντοκιμαντέρ για την Γερμανίδα χορογράφο Pina Bausch, γυρισμένο σε 3D και ο Ole Christian Madsen με το Superclassico για την Φινλανδία. Eνδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Βελγικού Bullhead, που προτιμήθηκε αντί του Παιδιού με το Ποδήλατο των αδερφών Dardenne, του δεύτερου νικητή του μεγάλου βραβείου στις Κάννες (μαζί με το Once Upon a Time in Anatolia, από την Τουρκία,που επίσης απουσιάζει), από την επιτροπή του Βελγίου, γεγονός που έγινε αφορμή για πολλές συζητήσεις στην χώρα για τα κριτήρια επιλογής.

Όπως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απουσία του Zhang Yimou από την λίστα, η ταινία The Flowers of War του οποίου, με πρωταγωνιστή τον Christian Bale, μπορεί να αποτελεί την πιο ακριβή παραγωγή στην Κίνα, άλλα οι κριτικές δεν ήταν και τόσες καλές, ενώ το περιστατικό στην Κίνα, όπου η επίσκεψη του Bale σε φυλακισμένο ακτιβιστή, δεν αντιμετωπίστηκε με… ευγένεια, από τους άνδρες ασφάλειας, μάλλον έβλαψε περισσότερο την εικόνα της ταινίας.

[via]