αniμasyroς οpenhouse: Tο πάρτυ συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

αniμasyroς οpenhouse: Tο πάρτυ συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη!

Χωρίς κατηγορία | 23-1-2012 |

Tο aniμasyroς πάει Θερμαϊκό! Μετά το anima-ραντεβού του Δεκέμβρη στο Openhouse της Αθήνας, φορτώνει πάλι τις ταινίες του και πάει Θεσσαλονίκη. Ενα μεγάλο πάρτυ προβολών και… μίνι σεμιναρίων animation από τους ίδιους τους δημιουργούς, εγχώριους και διεθνείς, μας περιμένει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, στο φιλόξενο χώρο του ΑΚΤΟ, στο υπερσύγχρονο campus επί της 26ης Οκτωβρίου 38-40 και Α. Γεωργίου.

Παρόντες οι δημιουργοί

Μαζί μας θα βρεθεί ο Απόστολος Καλφόπουλος, ο γνωστός εικαστικός, αρχιτέκτονας, επιμελητής και λέκτορας στο τμήμα αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, ο οπoίος ήταν μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του animasyros 4.0.
Λίγο αργότερα θα συνδεθούμε μέσω skype με την ελληνοΪταλίδα Μαργκό Τσακίρη Σκανάτοβιτς, δημιουργό της βραβευμένης ταινίας My mother’s coat, μεγάλης νικήτριας του aniμasyroς 4.0. Η ταλαντούχα δημιουργός, που βρέθηκε μαζί μας στο openhouse της Αθήνας και μας καθήλωσε με την αμεσότητα και την έμπνευσή της, θα μας μιλήσει για την ταινία, το making of αλλά και την προσωπική της ιστορία πάνω στην οποία βασίστηκε: Τις εξομολογήσεις της Ιταλίδας μητέρας της, τις οποίες εμψύχωσε και οπτικοποίησε μέσα από μια συνέντευξη, όπου αφηγείται την άφιξή της στην μεταδιδακτορική Ελλάδα, την πάλη της να προσαρμοστεί αλλά και την μόνιμη επιθυμία της να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Τη σκυτάλη στο skype θα πάρει ο πολυβραβευμένος γερμανός δημιουργός David Buob, που θα μας παρουσιάσει το making of της ταινίας του Das Haus (ειδική μνεία στο animasyros 4.0) και την μοναδική απεικόνιση της τρυφερής σχέσης γιαγιάς – εγγονής, που δίνει με πολύ χιούμορ μέσα σε ένα απίθανο, διαδραστικό όσο και πολύχρωμο σπίτι!

Οι προβολές

Ξεκινάμε με ένα μαραθώνιο προβολών με τις καλύτερες ταινίες της Asifa (International Animated Film Association) Γαλλίας και Αυστραλίας (αληθινά διαμάντια) και τη σκυτάλη παίρνει η δαιμόνια ομάδα του making of που κάθε χρόνο καταγράφει τόσο τα highlights όσο και τα ευτράπελα παραλειπόμενα της διοργάνωσης. Οι τέσσερις νέοι δημιουργοί και φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ιωάννα Γιακουμάτου, Μάρκος Σφέτσας, Γιώργος Μπαούρδας και Γιώργος Ρολάκης, μαζί με τον ακαδημαϊκό «καθοδηγητή» τους Κωνσταντίνο Τηλιγάδη δίνουν αριστοτεχνικά το κλίμα της διοργάνωσης.

Ακολουθεί η Μεγάλη κοιλιά , η περίφημη Σκυταλοταινία από το Παιδικό Εργαστήρι που δημιούργησαν πέρυσι οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Σύρου υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Ντεπιάν και της ομάδας AdAxem, καθώς και η ταινία του εργαστηρίου Ενηλίκων animasyros 4.0, με τις οδηγίες και τη διδασκαλία της Αναστασίας Δημητρά, για να μπούμε στη δίωρη προβολή των «δυνατών» συμμετοχών (βραβευμένων από την κριτική επιτροπή αλλά και από το κοινό) των δύο τελευταίων χρόνων, στο aniμasyroς 3.0 και 4.0:

Πρώτη η βραβευμένη ταινία My mother’s coat, μεγάλη νικήτρια του aniμasyroς 4.0, της ελληνοϊταλίδας Μαργκό Τσακίρη Σκανάτοβιτς και ακολουθούν: η τρυφερή μα και εξαίρετη εικαστικά Das Haus, του γερμανού David Buob, η μοναδικά… φωτεινή ιστορία αγάπης του Luminaris (του πολυβραβευμένου αργεντίνου σκηνοθέτη animation Juan Pablo Zaramella), η “βιομηχανική” Engine Angelic με ένα μητροκτόνο Γκάζι να τρώει τα παιδιά του (της Κατερίνας Αθανασοπούλου, καθηγήτριας του royal academy of arts του Λονδίνου), η 1,5 Million Children (της Έφης Παππά) που καταπιάνεται με μοναδικό τρόπο με τη σκληρή εκμετάλλευση (σεξουαλική ή εργασιακή) που επιφυλάσσει η Δύση στα εκατομμύρια παιδιά του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που πέφτουν καθημερινά θύματα trafficking, η παιχνιδιάρα Mariza (του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη), το πολυτάλαντο… γαϊδουράκι που ανεβαίνει τα σοκάκια των Κυκλάδων χορεύοντας στους ρυθμούς του Ζορμπά και το μυστηριώδες Χωριό (του Στέλιου Πολυχρονάκη) που αφηγείται την περιπέτεια ενός γιατρού έτοιμου για όλα!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ταινίες της NOMINT, του διεθνώς πολυβραβευμένου δημιουργικού στούντιο animation, που θα μας μυήσουν στην ελληνική κρίση με την άκρως επίκαιρη τριλογία The Greek crisis explained, στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται ως ένα νέο κακομαθημένο κορίτσι που κατασπαράζεται από το τρομερό Χρέος, ένα τεράστιο και τρομερό τέρας και, μιας και ο σκουριασμένος υπερήρωας Ε.Ε. δεν μπορεί να την βοηθήσει, επικαλείται το ΔΝΤ! H Holy chicken of life and music (ειδική μνεία του aniμasyroς 3.0) είναι η δεύτερη ταινία της NOMINT που θα προβληθεί στο OH με θέμα ένα Ιερό Κοτόπουλο που λατρεύτηκε και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και τέλος η Mahahula-Τhe giant rodent of happiness, όπου η ευτυχία απεικονίζεται μέσα από παραλήρημα χρωμάτων ως ένα αρχαίο γιγαντιαίο και άκρως συμπαθητικό τρωκτικό.

Tα βραβεία της COSMOTE

Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή των βραβευμένων animation clip. Βίντεο πρωτότυπα, με δυνατά χρώματα, συμβολισμούς και πολύ χιούμορ, που χειροκροτήθηκαν όπως και οι δημιουργοί τους στην απονομή των βραβείων στο aniμasyros openhouse της Αθήνας.

Ο animaραθώνιος – tribute στην τέχνη του animation θα κλείσει με ένα μεγάλο πάρτυ, όπου είστε όλοι καλεσμένοι! Σας περιμένουμε!

www.facebook.com/pages/Animasyrosopenhouse/
www.facebook.com/animasyros
twitter@Animasyros

[Δελτίο τύπου]

Το Cinefreaks.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του aniμasyroς 4.0.

Aναλυτικά το πρόγραμμα του animasyros OpenHouse στη Θεσσαλονίκη στο animasyros.gr