Moneyball - Bennett Miller (2011) [Κριτική] - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Moneyball – Bennett Miller (2011) [Κριτική]

Χωρίς κατηγορία | 4-12-2011 |

[youtube id=”AiAHlZVgXjk” width=”630″ height=”505″]

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μπίλι Μπιν, πολλά υποσχόμενος επαγγελματίας παίχτης του baseball στο παρελθόν και μάνατζερ της ομάδας Oakland Athletics, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση των ιδιοκτητών της να προβούν σε σοβαρές περικοπές στο μπάτζετ. Με την πλάτη στον τοίχο, ο Μπιν αναγκάζεται να προσλάβει τον Πίτερ Μπραντ, έναν ιδιοφυή οικονομικό αναλυτή, με τη βοήθεια του οποίου θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι δυο τους θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στατιστικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα τους βοηθήσει να στελεχώσουν την ομάδα με τους καταλληλότερους παίχτες, παραμένοντας παράλληλα εντός μπάτζετ. Το αποτέλεσμα θα εκπλήξει τους πάντες…

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία δίνει την ευκαιρία στον Μπραντ Πιτ να μας αποδείξει για μια ακόμα φορά, πως όταν θέλει, είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός. Η ιστορία, αν και εξειδικευμένη στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του baseball, ωστόσο ανά διαστήματα μας προσφέρει συγκινήσεις και το κυριότερο, συνεχείς ανατροπές.

Το σενάριο που συνυπογράφουν οι Στίβεν Ζέιλιαν (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τη «Λίστα του Σίντλερ») και Άαρον Σόρκιν (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το «The Social Network»), βασίζεται στο εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα best seller «Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game» του Μάικλ Λιούις. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μπένετ Μίλερ (οσκαρική υποψηφιότητα για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το «Capote»).

Το 2002, λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν στο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Baseball (Major League Baseball), ο «μικρομεσαίος» σύλλογος Oakland Athletics αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έχοντας χάσει όλα του τα αστέρια, καθώς αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους σε πολύ πιο προσοδοφόρους συλλόγους. Ο Μπίλι Μπιν, μεγάλο ταλέντο του επαγγελματικού baseball στα νιάτα του, που όμως δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες των «ειδικών», και μάνατζερ του συλλόγου, αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο διαθέτοντας όμως το 1/3 του συνήθους μπάτζετ. Γεννημένος νικητής και αντιλαμβανόμενος πως υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να κοντράρει στα ίσια τις υπόλοιπες ομάδες, ο Μπιν αποφασίζει να ρισκάρει. Στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα δεδομένα και να γράψει από την αρχή τους κανόνες του αγαπημένου του παιχνιδιού, δοκιμάζει να εκμεταλλευτεί ένα αναπάντεχο «μυστικό όπλο»: την επιστήμη της στατιστικής.

Στα συν της ταινίας, η συμπαθητική παρουσία του γνωστού κωμικού Τζόνα Χιλ («Σηκωτός για τη Συναυλία», «Superbad») που εδώ, αν και μακριά από τα συνηθισμένα του θέματα, καταφέρνει να σταθεί επάξια με την ερμηνεία του στο ρόλο του φιλόδοξου στατιστικολόγου Πίτερ Μπραντ.

Στον αντίποδα όμως, έχουμε να καταλογίσουμε την μη επαρκή αξιοποίηση των ηθοποιών Robin Wright και Philip Seymour Hoffman. Ειδικά για τον δεύτερο, μόνο ως ιεροσυλία μπορώ να εκλάβω το γεγονός, ότι έχεις στο cast σου, ίσως τον κορυφαίο ηθοποιό της γενιάς του και οι σκηνές που του δίνεις, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κρίμα…

«Το “Moneyball” είναι μια κλασική ιστορία για ένα αουτσάιντερ. O Μπίλι και οι συνεργάτες του αποφάσισαν, ως άλλοι… Δον Κιχώτες, να τα βάλουν με το σύστημα, αντιδρώντας στην αδικία που επί δεκαετίες ολόκληρες μάστιζε το άθλημα. Από τη στιγμή που όλοι οι πρωτοκλασάτοι παίχτες κατέληγαν κατά κανόνα στα πιο εύρωστα οικονομικά σωματεία, το μόνο που τους απέμενε ήταν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε παίχτες οι οποίοι θεωρούνταν “τελειωμένοι” λόγω προχωρημένης ηλικίας, σοβαρών τραυματισμών ή ακόμη και εξαιτίας του ιδιότροπου χαρακτήρα τους». Εξηγεί ο Μπραντ Πιτ, ο οποίος ενσαρκώνει στην ταινία τον Μπίλι Μπιν, ενώ εκτελεί και χρέη παραγωγού της.

Έτος: 2011 | Χώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 133 λεπτά | Σκηνοθεσία: Bennett Miller | Σενάριο: Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Michael Lewis | Παίζουν: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman.