Σινεμά με άρωμα Χριστουγέννων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σινεμά με άρωμα Χριστουγέννων

Χωρίς κατηγορία | 23-12-2011 |

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι οι ιδανικές για να προβληθούν, είτε στους κινηματογράφους, είτε στην τηλεόραση ταινίες για όλη την οικογένεια, με τι άλλο; Χιόνια, Στολισμένες πόλεις και σπίτια, τον Άγιο Βασίλη, ξωτικά, καλικάντζαρους και ανθρώπους, που με τον έναν ή άλλο τρόπο, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα! Εμείς βρήκαμε τις αγαπημένες μας και ίσως πιο χαρακτηριστηκές από αυτές τις ταινίες και σας τις παρουσιάζουμε στο αφιέρωμα, που ακολουθεί.

Είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη ταινία όλων και προβάλλεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην τηλεόραση. Αναφερόμαστε φυσικά στο Μόνος στο Σπίτι (1990), που όχι μόνο έκανε τον Macaulay Culkin σταρ, άλλα του έδωσε και τον τίτλο του παιδιού ταλέντου, άσχετα αν τέσσερα χρόνια μετά την ταινία, σχεδόν εξαφανίστηκε. Η ταινία είχε άλλες τρεις συνέχειες, με φθίνουσα ποιοτικά πορεία, όπου μόνο στην δεύτερη είχαμε τον ίδιο πρωταγωνιστή, ενώ η τελευταία βγήκε κατευθείαν σε DVD, το 2002. Τις περιπέτειες ενός αγοριού, άλλα με την μορφή κινουμένων σχεδίων, βλέπουμε και στο Πολικό Εξπρές, όπου ένα μικρό αγόρι μπαίνει σ’ ένα μαγικό τρένο με κατεύθυνση τον Βόρειο Πόλο και το σπίτι του Άη Βασίλη!

Πολικό Εξπρές

 

Πολλές ταινίες εστιάζουν στις σχέσεις των ανθρώπων και πως αυτές διαμορφώνονται με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το Love Actually, η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Richard Curtis, όπου παρακολουθούμε τις σχέσεις 8 διαφορετικών ζευγαριών στο Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο. Ένα ζευγάρι, από την άλλη, πρωταγωνιστεί στο Four Christmases, που πρέπει να βρεθεί κοντά και στους τέσσερις γονείς, οι οποίοι είναι χωρισμένοι, με τα ευτράπελα να είναι αναμενόμενα.  Την ίδια στιγμή 5 Νεοϋορκέζοι ψάχνουν το θαύμα στην πόλη και στην ταινία Noel.

Δεν λείπουν όμως και οι λίγο πιο “σκοτεινές” Χριστουγεννιάτικες ταινίες. O Tim Burton μας παρουσιάζει τον Ψαλιδοχέρη με τον Johnny Depp και την Winona Ryder και λίγα χρόνια αργότερα το animation Nightmare Before Christmas. Συνώνυμο της “σκοτεινής” ταινίας, όπως φαίνεται και από τον τίτλο είναι και το Black Christmas, ενώ σε παρόμοιο “μήκος κύματος” κινείται και το Gremlins και η μαύρη κωμωδία Un Conte De Noel.

Πολλές φορές επίσης επιστρετεύεται και τον λεγόμενο Πνεύμα των Χριστουγέννων! Όπως στην ταινία Scrooged με τον Bill Murray, που είναι ένας εγωιστής παραγωγός, σε μια ακόμη μεταφορά του γνωστού παραμυθιού του Ντίκενς, όπως και το  A Christmas Carol.

Α Christmas Carol

 

Μια δραματική υπόσταση έχει και η ταινία Καλά Χριστούγενα (Joyeux Noel), που τοποτεθετείται στο πεδίο της μάχης το 1914. Τέλος σε αντίθεση με τα Μαύρα, που αναφέραμε παραπάνω, έχουμε και τα Λευκά Χριστούγεννα, μια σινεφίλ, χριστουγεννιάτικη, μουσική πρόταση του 1954.

Christmas cinema:

Εσείς είδατε το Ταγνκό των Χριστουγέννων, το New Year’s Eve και το Arthur Christmas;