Tyrannosaur - Paddy Considine (2011) [Κριτική] - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Tyrannosaur – Paddy Considine (2011) [Κριτική]

Χωρίς κατηγορία | 19-11-2011 |

[youtube id=”nvyqXFmV-LI” width=”630″ height=”505″]

Ο Τυραννόσαυρος είναι η ιστορία του Τζόζεφ, ενός άντρα που βασανίζεται από βίαια συναισθήματα και μια ανεξέλεγκτη οργή που τον οδηγούν στην αυτοκαταστροφή. Καθώς η ζωή του γίνεται όλο και πιο προβληματική, μια ευκαιρία για λύτρωση εμφανίζεται στο πρόσωπο της Χάνα, που εργάζεται ως πωλήτρια σ’ ένα χριστιανικό φιλανθρωπικό κατάστημα. Καθώς η σχέση τους εξελίσσεται, θα αποκαλυφθεί ότι η Χάνα κρύβει ένα μυστικό. Το μυστικό αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τους δυο τους.
Πηγή: TIff52

Η ταινία “Tyrannosaur”, είναι το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο, του ταλαντούχου Βρετανού ηθοποιού, Πάντι Κόνσινταϊν («Το Τελεσίγραφο του Μπορν», «Καυτοί & Άσφαιροι», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μας»). Σε σενάριο, επίσης δικό του, οι χαρακτήρες του οποίου πρωτοεμφανίστηκαν στο βραβευμένο μικρού μήκους φιλμ του «Dog Altogether» του 2007.

Το φιλμ, είναι ένα μικρό διαμαντάκι, με τον υπέροχο Πίτερ Μάλαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, να μας χαρίζει, τόσο απλόχερα, την καλύτερη ερμηνεία, της καριέρας του.

Ο Τζόζεφ, ένας μέθυσος και οξύθυμος τύπος, που δεν το έχει σε τίποτα να ξεσπάσει σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του όταν έχει τα νεύρα του, συναντά μια μέρα τη Χάνα. Εκείνη δουλεύει ως εθελόντρια σ’ ένα κατάστημα που ανήκει σε φιλανθρωπική οργάνωση. Η γνωριμία τους αποτελεί για τον Τζόζεφ, μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από τη χωρίς νόημα καθημερινότητά του. Ωστόσο, για τη Χάνα η όλη κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη, καθώς, πίσω από το ζεστό, συγκαταβατικό της βλέμμα, κρύβεται ένα αποτρόπαιο μυστικό…

Ένα υποβλητικό, σπαρακτικό δράμα χαρακτήρων, για τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας και την προσέγγιση δύο απελπισμένων ανθρώπων που αναδεικνύονται από τις συγκλονιστικές ερμηνείες, του Πίτερ Μάλαν και της Ολίβια Κόλμαν. Οι δύο πρωταγωνιστές τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων και με το Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Σάντανς. Ανάλογη διάκριση, εξάλλου, απέσπασε και ο ίδιος ο Κόνσινταϊν για τη σκηνοθεσία της ταινίας.

«Ο χαρακτήρας του Τζόζεφ, πάνω στον οποίο είναι “στημένο” το “Dog Altogether”, το μικρού μήκους σκηνοθετικό μου ντεμπούτο, μου ήταν ιδιαίτερα οικείος. Για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρακτήρα της Χάνα, ωστόσο, που είναι στην ουσία και ο λόγος για τον οποίο γύρισα τον “Τυραννόσαυρο”, χρειάστηκε να ερευνήσω περισσότερο το θέμα του εθελοντισμού και των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Να κατανοήσω, δηλαδή, σε βάθος κάποιες γυναίκες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με ανθρώπους σε οικτρή ψυχολογική κατάσταση και προσπαθούν να τους ανυψώσουν το ηθικό, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
Ο Τζόζεφ και η Χάνα μοιάζουν σε πολλά. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας σιωπηλός, ισχυρότατος δεσμός. Λειτουργούν με βάση τα βαθύτερα ένστικτά τους, τα οποία, ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους εξωθήσουν σε εκρήξεις ωμής βίας. Ωστόσο, δεν ήθελα με τίποτα αυτή η βία να επισκιάσει την κοινή τους πορεία προς την αλληλοκατανόηση και την αλληλοεκτίμηση.»
Ο σκηνοθέτης, Paddy Considine.

Ο “Τυραννόσαυρος – Tyrannosaur” είναι μια υποβλητική ταινία χαρακτήρων, με θέμα τα πολλαπλά πρόσωπα της βίας και την απεγνωσμένη προσπάθεια δύο μοναχικών, βασανισμένων ψυχών να αντεπεξέλθουν στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Στους δύσκολους και συνάμα απαιτητικούς αυτούς ρόλους, έχει την τύχη, να υποστηρίζεται ιδανικά από τις παθιασμένες ερμηνείες του Πίτερ Μάλαν («Το Όνομά μου είναι Τζο», «Trainspotting», «Miss Julie», «NEDS – Ασυμβίβαστη Γενιά») και της Ολίβια Κόλμαν («Καυτοί & Άσφαροι»).

Η ταινία προβλήθηκε και στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας μάλιστα, το Βραβείο Κοινού.

Έτος: 2011 | Χώρα: Μ.Βρετανία | Διάρκεια: 91 λεπτά | Σκηνοθεσία | Σενάριο: Paddy Considine | Παίζουν: Peter Mullan, Olivia Colman, Eddie Marsan.