Το παιδί με το ποδήλατο - Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne (2011) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το παιδί με το ποδήλατο – Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne (2011)

Χωρίς κατηγορία | 7-11-2011 |

[youtube id=”DT6XiMwcrjk” width=”630″ height=”505″]
Ο δωδεκάχρονος Σιρίλ έχει ένα και μοναδικό σχέδιο: να βρει τον πατέρα του, ο οποίος τον εγκατέλειψε προσωρινά σε ορφανοτροφείο. Τυχαία, ο Σιρίλ θα συναντήσει την ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου Σαμάνθα, η οποία θα του επιτρέψει να μένει μαζί της τα Σαββατοκύριακα. Ο Σιρίλ δεν αναγνωρίζει την αγάπη που νιώθει γι’ αυτόν η Σαμάνθα, μια αγάπη την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα για να κατευνάσει την οργή του.

Oι Βέλγοι αδελφοί Νταρντέν, επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη τρία χρόνια μετά την βραβευμένη και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Σιωπή της Λόρνα. Το Παιδί με το Ποδήλατο μοιράστηκε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του τελευταίου Φεστιβάλ των Καννών με το Κάποτε στην Ανατολία, ενώ ήταν και υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα. Γεγονός καθόλου παράξενο, για μια ταινία, που αποδεικνύει ότι το σινεμά για να είναι καλό δεν χρειάζεται και να είναι πολύπλοκο.

Στην εποχή του 3D και της κατάχρησης του κινηματογραφικού εφέ οι Ζαν Πιέρ και Λουκ Νταρντέν κινηματογραφούν απλά, χρησιμοποιώντας τα απολύτως απαραίτητα μέσα για να παρουσιάσουν στο κοινό την ιστορία τους. Τίποτα δεν είναι περιττό. Ακόμα και το πλάνο, όπου ο μικρός Τομά Ντορέτ κάνει πετάλι με πάθος και ένταση, και νομίζεις πως διαρκεί αιώνες, εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Οι ερμηνείες, τόσο του Τομά, όσο και της Σεσίλ ντε Φρανς, στερούνται υπερβολής άλλα όχι ποιότητας, σε μια ταινία συνώνυμη της απλότητας του σινεμά, για ένα παιδί που έχει ανάγκη να δεχτεί αγάπη και μια γυναίκα, που έχει ανάγκη να διοχετεύσει την ανάγκη της, που η μοίρα τους φέρνει κοντά την καταλληλότερη ίσως στιγμή.

Έτος: 2011 | Χώρα: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία | Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne | Παίζουν: Thomas Doret, Cécile De France, Jérémie Renier