Γιατί γουστάρω το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γιατί γουστάρω το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χωρίς κατηγορία | 13-11-2011 |

Η αλήθεια είναι πως έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για πολλούς λόγους, πέρα από το ότι βρίσκομαι πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσετε με τις παρακάτω γραμμές.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η φετινή διοργάνωση συνέπεσε με μια περίοδο σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Σε τέτοιο βαθμό, που ρωτούσα μεταξύ σοβαρού κι αστείου έναν φίλο, που δουλεύει στο Φεστιβάλ, ποιον επίσημο θα καλούσαν στην τελετή έναρξης. Τελικά στην μεγάλη πρώτη βραδιά του φεστιβάλ δεν παρέστησαν άνθρωποι της κυβέρνησης ή της κεντρικής πολιτικής σκηνής γενικότερα και η πολιτική παρουσία ήταν μάλλον η απολύτως αναγκαία. Ίσως και σαν αποτέλεσμα των γιαουρτιών στο Ολύμπιον, εναντίον γνωστού πολιτικού, λίγες εβδομάδες πριν. Η πολιτική απείχε από το Φεστιβάλ (το απείχε όχι με αρνητική έννοια) και το Φεστιβάλ σου έδινε την ευκαιρία να απέχεις από την πολιτική.

Σε μια περίοδο, που τα τηλεοπτικά κανάλια σε βομβάρδιζαν με πολιτικές ειδήσεις, σχετικά με την αλλαγή της κυβέρνησης, με απόψεις άλλες σοβαρές, άλλες γελοίες, άλλες αισιόδοξες, άλλες απαισιόδοξες, που δεν είχες εναλλακτική λύση στο με τι να ασχοληθείς, στο τι να σε κάνει να ξεχαστείς βρε αδερφέ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη σου έδινε μια λύση: δες σινεμά. Μπαινόβγαινες σε προβολές και τότε ρωτούσες αν υπάρχει κάποιο νέο από Αθήνα, στην απάντηση αποκρινόσουν με κάτι σαν “α, οκ!” και έμπαινες στην επόμενη προβολή. Δεν θα άλλαζε κάτι αν μάθαινες το όνομα του νέου πρωθυπουργού τώρα ή σε τρεις ώρες, θα άλλαζε;

Γενικότερα αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα σου έδινε την ευκαιρία να ξεφύγεις από την ρουτίνα, της καθημερινότητας σου (επαγγελματική, οικογενειακή κλπ), άλλα και την κινηματογραφική ρουτίνα. Σου έδινε την ευκαιρία να δεις κάτι διαφορετικό, που θα δυσκολευτείς να το βρεις στις μεγάλες αίθουσες, όχι mainstream, όχι από τις ταινίες, που θα βαρεθείς να τις παρακολουθείς στην τηλεόραση.

Αναμφισβήτητα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σου μαθαίνει σινεμά! Κρίμα που κρατάει μια εβδομάδα μόνο.

Photo από την ταινία J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη