Once Upon a Time in Anatolia - Nuri Bilge Ceylan (2011) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Once Upon a Time in Anatolia – Nuri Bilge Ceylan (2011)

Χωρίς κατηγορία | 26-10-2011 |

[youtube id=”jJOFUsO_N20″ width=”630″ height=”505″]

Ένας θάνατος και η αγωνία για την εξιχνίαση του εγκλήματος. Μια ομάδα ανδρών βρίσκεται επί ποδός, ώστε να ανακαλύψει το συντομότερο, ένα νεκρό πτώμα στις αχανείς στέπες της Ανατολής. Ο αστυνομικός, ο γιατρός, ο εισαγγελέας, ο δήμαρχος, και ο ύποπτος για το περιστατικό.

Ο τελευταίος που είναι ο βασικός ύποπτος για τον φόνο, οδηγεί την ομάδα σε μία ερημική τοποθεσία, αναζητώντας μέσα στη νύχτα, το θαμμένο πτώμα του θύματος. Μόνο που όσο δεν μπορεί να θυμηθεί που το έχει θάψει, η έρευνα δεν αποδίδει, και οι εντάσεις ανεβαίνουν.

Η ζωή σε μια μικρή πόλη στα βάθη της Ανατολίας, στην ενδοχώρα της Τουρκίας, είναι σαν ένα αέναο ταξίδι στη μέση του πουθενά. Η διαρκής αίσθηση ότι κάτι καινούριο και διαφορετικό θα συμβεί ξαφνικά, θα εμφανιστεί «πίσω από τον κάθε λόφο» και ταυτόχρονα θα δώσει ζωντάνια, θα καθυστερήσει ή και θα αλλάξει τους μονότονους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάποτε στην Ανατολία» Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν έχει μεγαλώσει σε μια πόλη, όπως αυτή της ταινίας, με παρόμοια νοοτροπία κατοίκων και ιεραρχίας, με αυτήν που επικρατεί στο φιλμ.

Άλλωστε το σενάριο βασίζεται σε αληθινά περιστατικά. Ένας από τους σεναριογράφους του Τσεϊλάν, ήταν πραγματικός γιατρός, ο οποίος προκειμένου να λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εργάστηκε για μερικά χρόνια σε μια επαρχιακή πόλη σαν αυτή που απεικονίζεται στην ιστορία της ταινίας.

Ο τίτλος της ταινίας του Τσεϊλάν είναι εμπνευσμένος από το κλασικό φιλμ του Σέρτζιο Λεόνε «Κάποτε στη Δύση», και προήλθε από μια ατάκα που είπε ένας από τους οδηγούς στην εξέλιξη της πραγματικής ιστορίας.

Ενώ γραφόταν το σενάριο, ο Τσεϊλάν και οι συνεργάτες τους προσπαθούσαν να αποδώσουν όσο πιο ρεαλιστικά μπορούσαν την ιστορία, ενώ κύριο μέλημα τους ήταν να απεικονιστεί η συγκεκριμένη πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που είχε κάνει μάλιστα και μεγάλη εντύπωση στον γιατρό, εκείνη την εποχή. Σ’ ένα σημείο της ταινίας βέβαια, αυτός ο ρεαλισμός διακόπτεται απότομα, καθώς ένας από τους βασικούς χαρακτήρες, βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει, ένα φάντασμα. Σύμφωνα με τον Τσεϊλάν ωστόσο, το φάντασμα εμφανίζεται μόνο σε ένα όνειρο, και «τα όνειρα είναι κομμάτι της ζωής, μερικά άκρως ρεαλιστικά στοιχεία που μας συμβαίνουν».

«Δεν είναι στόχος μου να δίνω ελπίδες. Μπορείς μέσα από την ταινία να δεις πολλά πράγματα σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Δεν είναι εύκολη ταινία για να την παρακολουθήσεις. Αλλά για μένα το να κάνεις σινεμά είναι να ερευνάς την ανθρώπινη ψυχή. Δεν φτιάχνω ταινίες για μεγάλο κοινό. Αυτή είναι η ελευθερία μου. Είναι το μοναδικό που έχω: να φτιάχνω τις ταινίες που θέλω· για ένα κοινό που με καταλαβαίνει. Δεν ζητώ τίποτα περισσότερο».
Nuri Bilge Ceylan

Λάτρης των στατιστικών κι ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση, είναι το γεγονός, πως σ’ ένα φιλμ που διαρκεί 2,5 ώρες (150min.), ο πρώτος γυναικείος χαρακτήρας, εμφανίζεται μπροστά από την κάμερα, μετά από 65 σχεδόν λεπτά…

Η ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ενώ θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας, στις 26 Οκτωβρίου. Τέλος, να πούμε ότι, αποτελεί την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του 2012.

Έτος: 2011 | Xώρα: Τουρκία | Διάρκεια: 150 λεπτά | Σκηνοθεσία: Nuri Bilge Ceylan | Σενάριο: Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylan | Παίζουν: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan, Taner Birsel.