Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χωρίς κατηγορία | 25-10-2011 |

[youtube id=”EKtq5PSHXvY” width=”630″ height=”505″]

Μια εκτενή παρουσίαση του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έκανε ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον σήμερα το πρωί (σ.σ. Τρίτη 25/10). Όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης, την βιωσιμότητα του Φεστιβάλ και την προοπτική του.

Το ελληνικό σινεμά στο Φεστιβάλ

Ο Δημήτρης Εϊπίδης ξεκίνησε αποκαλύπτοντας το όραμα του, να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη κινηματογραφικό κέντρο των Βαλκανίων, σημαντικό ρόλο στο οποίο καλείται να παίξει πρωτίστως το ΦΚΘ. Δεν αρνήθηκε ότι οι συνθήκες στην χώρα μας είναι δύσκολες, παρ’ όλα αυτά το ελληνικό σινεμά αναπτύσσεται, αυτό που ακούγεται παγκοσμίως είναι πως “κάτι γίνεται στο ελληνικό σινεμά” και συγκρίνεται με την αντίστοιχη εξέλιξη του κινηματογράφου σε άλλες μικρές χώρες, όπως η Ρουμανία και το Ισραήλ. Όλο και περισσότερες ελληνικές ταινίες βραβεύονται στο εξωτερικό και το ΦΚΘ έχει την πρόθεση να στηρίξει αυτή την κίνηση. Άλλωστε το ελληνικό πρόγραμμα κατέχει σημαντική θέση στο φετινό φεστιβάλ, με 20 ελληνικές ταινίες, από τις οποίες οι 12 θα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως ένα μέρος των Ελλήνων δημιουργών  δεν έρχεται στην Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Εϊπίδης ανασήκωσε χαρακτηριστικά τους ώμους σε αυτή την επισήμανση. Δήλωσε πως δεν πρόκειται να προσεγγίσει κάθε Έλληνα δημιουργό ξεχωριστά, κι ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ανοιχτές τις πόρτες του σε αυτούς. Χαρακτήρισε αξιόλογο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, άλλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εμπορικά χαρακτηριστικά του, στα ελκυστικά ανταλλάγματα, που προσβλέπει ένας δημιουργός που συμμετέχει στο φεστιβάλ της Αθήνας, την καλύτερη προβολή, τις καλύτερες κριτικές που μπορεί να δεχτεί, που η Θεσσαλονίκη δεν προσφέρει. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ωστόσο έχει μια διεθνή αναγνωρισιμότητα, που δίνει την δυνατότητα μιας άλλου είδους προβολής των δημιουργών.

Ακόμα και με το μποϋκοτάζ των Ελλήνων δημιουργών, κατά την κίνηση των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη, θεωρεί πως η ελληνική παρουσία ήταν καλή, και προφανώς οι Έλληνες δημιουργοί επιστρέφουν στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση θεωρεί απώλεια εις βάρος των δημιουργών την μη συμμετοχή τους κι όχι του Φεστιβάλ, το οποίο όπως τόνισε έχει σαν στόχο την ανάδειξη των καλών ελληνικών ταινιών, κι ένα καλό ελληνικό σινεμά βοηθά για ένα καλό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Άλλωστε χωρίς ελληνικό σινεμά ο θεσμός δεν έχει και λόγο ύπαρξης.

Τα οικονομικά προβλήματα του Φεστιβάλ

Ο κύριος Εϊπίδης δήλωσε πως από τα 6.5 εκατομμύρια ευρώ χρέος του φεστιβάλ, αυτή την στιγμή έχει μείνει μόνο το 1.5 και πως ο κυριότερος στόχος του είναι, πέρα από την επιβίωση του θεσμού, η αποπληρωμή όλων των χρεών του. Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 3 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών κι άλλα 2 προέκυψαν από πολύ καλή οικονομική διαχείριση. “Υπολογίζουμε κάθε ευρώ, που δίνουμε” σημείωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, σε συνέχεια μιας χαρακτηριστικής συνέντευξης, όπου εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στα οικονομικά του οργανισμού, στα Νέα πριν λίγες ημέρες (διαβάστε την εδώ).

Στην ερώτηση αν καταλογίζει ευθύνες για το χρέος δεν απάντησε, αφού όπως είπε πως η συνέντευξη τύπου ήταν η αρχή μιας γιορτής για το σινεμά στην πόλη και δεν θα ήθελε να κάνει τέτοιες αναφορές. Άφησε όμως αιχμές για κακοδιαχείριση της προηγούμενης διεύθυνσης: “Αν το Υπουργείο σου δίνει 11 εκατομμύρια ευρώ και καταλήγεις με 6.5 εκατομμύρια χρέος, κάτι πάει στραβά”. Ήταν όμως κατηγορηματικός: “Δεν θα πάω εγώ στον εισαγγελέα”. Θεωρεί πως έχει αναφερθεί εκτενώς σε θέματα κακοδιαχείρισης τα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό που θα έπρεπε ο εισαγγελέας να είχε πάρει την πρωτοβουλία να παρέμβει.

“Υποχρέωση να διατηρηθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης”

Όπως είπε ο διευθυντής του Φεστιβάλ θεωρεί υποχρέωση του την διατήρηση του θεσμού και δεν θέλει να είναι εκείνος, που θα κατεβάσει τον διακόπτη. Όπως ανέφερε έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση (μέσω ΕΣΠΑ) για τα επόμενα τρία χρόνια, όσον αφορά το φεστιβάλ κινηματογράφου και τα επόμενα τέσσερα χρόνια για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει η αυστηρότητα στην διαχείριση των χρημάτων του φεστιβάλ.

Τι μας μένει

Ο Δημήτρης Εϊπίδης είναι ένας άνθρωπος ερωτευμένος με το σινεμά. Αυτό που προσωπικά μας έμεινε από την συνέντευξη τύπου είναι πως όλοι οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, “τα παιδιά του” όπως τα χαρακτήρισε φανερά συγκινημένος, κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φυσικά για την επιτυχία του εγχειρήματος τους απαιτείται εκτός των άλλων και η στήριξη του σινεφίλ κοινού της πόλης και της περιοχής γενικότερα.

Nα σημειώσουμε επίσης πως φέτος θα τιμηθεί ο Μιχάλης Κακογιάννης, αφού το βραβείο Fischer θα αποδοθεί στην μνήμη του, ενώ θα προβληθεί και η ταινία Ηλέκτρα του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Ιούλιο. Επίσης θα προβληθούν οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το πρόσφατο φεστιβάλ της Δράμας.

Το Cinefreaks.gr πάντως θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει το κλίμα!

Δείτε το πρόγραμμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Κερδίστε δωρεάν προσκλήσεις για τις προβολές του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης