Αι ειδοί του Μαρτίου (2011) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αι ειδοί του Μαρτίου (2011)

Χωρίς κατηγορία | 14-10-2011 |

[youtube id=”DDLD0CNWLtc” width=”630″ height=”505″]

Αι ειδοί του Μαρτίου είναι άλλη μια ταινία στην οποία εμφανίζεται το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο του Χόλιγουντ, αυτή την χρονιά. Δεν αναφερόμαστε στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και πρωταγωνιστή Τζορτζ Κλούνεϊ, αν και θα μπορούσαμε, άλλα στον συμπρωταγωνιστή του Ράιν Γκόσλινγκ, που δίχως κόπο μας έχει κάνει να αναφερόμαστε συνεχώς για αυτόν. Τι είναι πέρα από αυτά όμως;

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου Farragut North του Μπο Γουίλιμον, στην τέταρτη σκηνοθετική προσπάθεια του Κλούνειϊ (είχαν προηγηθεί τα Confessions of a Dangerous Mind, Good Night, and Good Luck. και Leatherheads). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδώ υποδύεται κιόλας τον εαυτό του, ή τουλάχιστον μια εκδοχή του εαυτού του, που δεν είναι απλά ένας φιλελεύθερος και με περιβαλλοντολογικές ανησυχίες σταρ, άλλα ένας παρόμοιου πολιτικού background κυβερνήτης της Πενσυλβάνιας, ο Μάικ Μόρις, υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Σε αυτή την μάχη έχει αντίπαλο του κυρίως τον ραδιούργο βοηθό του έτερου υποψηφίου, τον Τομ Ντάφι, που υποδύεται ο Πωλ Τζιαμάτι άλλα συμμάχους τον έμπειρο υπεύθυνο της καμπάνιας του Πολ Ζάρα (Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν) και τον βοηθό του τον νεαρό φιλόδοξο ιδεαλιστή Στίβεν Μάιερς (Ράιαν Γκόσλινγκ).

Αι ειδοί του Μαρτίου είναι μια φράση από τον Σαιξπηρικό Καίσαρα, για την ακρίβεια η «Ηλθον αι ειδοί του Μαρτίου» με την οποία ο μάντης προειδοποιούσε τον Καίσαρα για την επικείμενη δολοφονία του. Μια πράξη χαρακτηριστική προδοσίας, πολιτικής και όχι μόνο. Τέτοιες πολιτικές ίντριγκες πρόκειται να δούμε πολλές και στο πολιτικό θρίλερ του Κλούνεϊ όμως, αφού δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως ο δρόμος προς την κορυφή και το ανώτατο πολιτικό αξίωμα σε μια χώρα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, κι ούτε πως σε αυτή την διαδρομή συναντάς μόνο φίλους και μάλιστα παντοτινούς.