17ες Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x - Συνέντευξη Τύπου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

17ες Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x – Συνέντευξη Τύπου

Χωρίς κατηγορία | 6-9-2011 |

Σε μια πολύ όμορφη, “κινηματογραφική” ατμόσφαιρα, έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, η συνέντευξη τύπου του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, όπου o καλλιτεχνικός του διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης ανακοίνωσε και το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Μεταξύ των άλλων λοιπών, και φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε νέες ταινίες: όπως το «Bullhead» του Μίκαελ Ρόσκαμ (η αποκάλυψη του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου), αλλά και το «We Need To Talk About Kevin» της Λιν Ράμσεϊ (βασισμένο στο ομώνυμο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα της Λάιονελ Σράιβερ).

Επετειακές προβολές: σαν αυτή του «Deep End» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, ταινίας που βγήκε στις αίθουσες πριν από σαράντα ακριβώς χρόνια, (1971).

Ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ: όπου ενδεικτικά αναφέρω το «Χοντορκόφσκι» του Τσυρίλ Τούσι. Ντοκιμαντέρ για τον πιο διάσημο φυλακισμένο της σημερινής Ρωσίας, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και εχθρό του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν .

Από τα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ, είναι βέβαια το αφιέρωμα στον «Σαμουράι της ιαπωνικής New Wave», κατά κόσμον Γιασούζο Μασουμούρα. Το εκτενές αφιέρωμα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών ταινιών από το ντεμπούτο του Μασουμούρα, «Kisses», μέχρι το πιο ακραίο όλων, το για πολλούς διαστροφικό, «Blind Beast». Προκειμένου λοιπόν να καλύψει ένα τεράστιο εύρος κινηματογραφικής θεματικής, στο Φεστιβάλ θα προβληθούν, μεταξύ άλλων οι ταινίες «Kisses», «Giants and Toys», «Manji», «Red Angel» και «Blind Beast».

Ελληνικός Κινηματογράφος σε πρώτο πλάνο.
Το Φεστιβάλ συνεχίζει να υποστηρίζει το Νέο Ελληνικό Ρεύμα. Έτσι, για τρίτη συνεχή χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα απονείμουν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: σκηνοθέτη και ηθοποιών (άνδρα και γυναίκας).

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τάσος Μπουλμέτης και η απονομή θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει, ή πρωταγωνιστούν σε, μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 31 Αυγούστου 2011.

Μεταξύ των άλλων θα έχουμε πρεμιέρα των: «Ο Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου και το «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη.

Η Χρυσή Αθηνά παραμένει και φέτος το βραβείο του Φεστιβάλ και στα δυο διαγωνιστικά του τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Μουσική & Φιλμ). Το βραβείο απεικονίζει την Αθηνά της Γιγαντομαχίας, από το ανατολικό αέτωμα του αρχαίου ναού της Αθηνάς στην Ακρόπολη, το οποίο χρονολογείται στο 510 π.Χ και εκτίθεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Όλα αυτά βέβαια, θα λάβουν χώρα, στους πέντε κινηματογράφους του Φεστιβάλ (Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1, Δαναός 2, και Άστορ) από τις 14 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τα φώτα σβήνουν…
Οι ομιλίες, σταματούν…
Οι κάμερες κάνουν focus…
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x, ξεκινάει και καλές μας προβολές…