Οι δύο όψεις ενός νομίσματος - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι δύο όψεις ενός νομίσματος

Χωρίς κατηγορία | 11-9-2011 |

Χθες στα πλαίσια της υποτιθέμενης γιορτής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η πόλη ερήμωσε από τους κατοίκους της και γέμισε αστυνομικούς. Πορείες, επεισόδια, κλούβες, μέτρα καταστολής κι ένας πρωθυπουργός να μιλάει μπροστά σε φορείς, εικόνες που επαναλαμβάνονται λίγο-πολύ κάθε χρόνο, άλλα φέτος συνοδεύονταν από την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Αυτά αποτυπώνονταν και στο timeline του Twitter. Άλλος έβριζε τον Πρωθυπουργό, άλλος όλους τους πολιτικούς, άλλος εξοργιζόταν, άλλος ειρωνευόταν, άλλοι απλά ανέφεραν τα όσα γίνονταν στο κέντρο της πόλης… ένα σύνολο αναφορών (ή Tweets αν θέλετε) που ξέχειλα από απογοήτευση, οργή, απαισιοδοξία. Κάπου ανάμεσα πετάχτηκε το σχόλιο από τον λογαριασμό του Cineuropa στο Twitter.

O Λάνθιμος – λέει – πήρε το βραβείο σεναρίου (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου φυσικά) στην Βενετία, για τις Άλπεις! Κάπου ανάμεσα στις αναφορές για επεισόδια, δακρυγόνα και καμένους κάδους, έβλεπες δειλά-δειλά να ξεφυτρώνουν και σχόλια για την (ακόμη μία) επιτυχία του. Μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με κάτι άλλο!

Φυσικά η ελληνική κρίση δεν είναι κάτι ασήμαντο. Ίσα-ίσα παρά είναι σημαντική. Ωστόσο αυτό που ζει η Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες είναι παράλογο. Θα έπρεπε να γιορτάζει, άλλα ζει έναν θεσμό, που η πλειοψηφία των κατοίκων της δεν θέλει σε αυτή την μορφή. Από αυτή την άποψη, προσωπικά χθες βράδυ έψαχνα στην επικαιρότητα να βρω πράγματα, που θα με τραβούσαν μακριά από τον παραλογισμό της ΔΕΘ.

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να μην γιορτάζει αυτές τις ημέρες, άλλα το ελληνικό σινεμά είχε την ευκαιρία για ένα μικρό έστω (που ίσως να έπρεπε να είναι και μεγαλύτερο) πάρτι.

photo [via]