The Guard - John Michael McDonagh (2011) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Guard – John Michael McDonagh (2011)

Χωρίς κατηγορία | 29-8-2011 |

[youtube id=”losc4-efxKA” width=”630″ height=”505″]

Ο Τζέρι Μπόιλ, αρχιφύλακας σε μια μικρή μεθοριακή πόλη στη δυτική όχθη της Ιρλανδίας, είναι γνωστός για την αντισυμβατική συμπεριφορά του, το ανατρεπτικό του χιούμορ και την τάση του να σπαταλάει τον μισθό του, σε παρεξηγήσιμες απολαύσεις… Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί είναι η βαριά άρρωστη μητέρα του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του, τον θεωρούν ιδιότροπο. Κι όμως, ακόμη κι αυτός ο τόσο πέρα απ’ τα καθιερωμένα εκπρόσωπος του Νόμου, σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως, κατά βάθος, διαθέτει τον προσωπικό του ηθικό κώδικα. Έναν κώδικα, ο οποίος θα παραβιαστεί από μια αλυσίδα γεγονότων, που θα πυροδοτήσει η παρουσία στα λημέρια του, του Γουέντελ Έβερετ. Ενός απόλυτα πειθαρχημένου πράκτορα του FBI, ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθειά του, προκειμένου να εξαρθρώσουν μια διεθνή σπείρα διακίνησης ναρκωτικών…

Ανορθόδοξη και κατά στιγμές σκωπτική κωμωδία, στα πρότυπα της Ιρλανδικής φλεγματικής, σατιρικής παράδοσης, με τον πρωταγωνιστή Brendan Gleeson, να είναι πραγματικά, πολύ καλός.

Το «Εκτός Νόμου και Χρόνου» μια ιδιότυπη κωμική περιπέτεια, διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη όσο και αφιλόξενη παραθαλάσσια ιρλανδική κωμόπολη, η οποία θα βρεθεί εντελώς αναπάντεχα στο στόχαστρο του FBI, όταν μια τριάδα από έμπειρους κακοποιούς και αποφασισμένους για όλα, εμπόρους ναρκωτικών, θα τη χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για τη διακίνηση του “εμπορεύματός” τους, στην ενδοχώρα.

Το φιλμ, αποτελεί παράλληλα, το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου Λονδρέζου σεναριογράφου Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα (δικό του ήταν το σενάριο του «Ned Kelly» με πρωταγωνιστή τον πρόωρα χαμένο Χιθ Λέτζερ), για το οποίο και απέσπασε εύφημο μνεία στο 61ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Πρωταγωνιστεί, ο υπέροχος Μπρένταν Γκλίσον («Αποστολή στην Μπριζ», «Ουδέτερη Ζώνη»), στο ρόλο του εκκεντρικού αρχιφύλακα Μπόιλ, ο οποίος συνθέτει ένα αταίριαστο φαινομενικά δίδυμο, με τον αγέλαστο ομοσπονδιακό πράκτορα Έβερετ (Ντον Τσιντλ), ενώ στους ρόλους των τριών «αρχόντων του εγκλήματος» συναντάμε τον Λίαμ Κάνινγχαμ («Σιωπηλός Εχθρός»), τον Μαρκ Στρονγκ («Kick Ass», «Robin Hood», «Sherlock Holmes») και τον Ντέιβιντ Γουίλμοτ («Εραστές μετ’ Εμποδίων»).

Τζον Μάικλ Μακντόνα: “Ο χαρακτήρας του Τζέρι ξεπήδησε από το 11λεπτο φιλμ «The Second Death» που είχα σκηνοθετήσει προ δεκαετίας και ήταν ο βασικός χαρακτήρας στην επόμενη μικρού μήκους ταινία που ξεκίνησα να γράφω… Αργότερα μου ήρθε η έμπνευση για την «φασαριόζικη» σεκάνς του φινάλε και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα βρήκαν τη θέση τους στην ιστορία σχεδόν από μόνα τους. Η αλήθεια είναι πως συνέθεσα τον χαρακτήρα του αρχιφύλακα Μπόιλ με βάση κάποια προσωπικά μου βιώματα. Θα μπορούσα λοιπόν να πω πως, κατά κάποιο τρόπο, ο αρχιφύλακας Τζέρι Μπόιλ είμαι εγώ!”

Μπρένταν Γκλίσον (Αρχιφύλακας Τζέρι Μπόιλ):
“Πρόκειται για έναν ρόλο τόσο απίθανο και καλογραμμένο, που, αν τον απέρριπτα, θα μου άξιζε να κλειδωθώ σε ένα δωμάτιο 2×2 και να… αυτοπυροβοληθώ!”

Τέλος να πω, ότι το πολύ καλό Soundtrack της ταινίας, υπογράφουν οι Calexico.

Έτος: 2011 | Xώρα: Ιρλανδία | Διάρκεια: 96 λεπτά | Σκηνοθεσία | Σενάριο: John Michael McDonagh | Παίζουν: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong.