Μπέργκμαν - Όραμα: Ονειρεμένα Καλοκαίρια - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μπέργκμαν – Όραμα: Ονειρεμένα Καλοκαίρια

Χωρίς κατηγορία | 11-6-2011 |

 

Σαν τη ζεστή μέρα πριν την καταιγίδα το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», τα «Καλοκαιρινά παιχνίδια», και τα «Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν αφηγούνται ιστορίες κάτω από το φως του καλοκαιρινού ήλιου, που, όμως, κρατούν για λίγο, μέχρι που τα σύννεφα πυκνώνουν και οι ζωές των ηρώων αλλάζουν δραματικά. Τα καλοκαίρια αυτά θα μείνουν ανεξίτηλα στις μνήμες των ηρώων, όσων ταξιδέψαμε μαζί τους, αλλά και όσων θα τα αναζητήσουν από σήμερα…

Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953): Εκείνο το καλοκαίρι η Μόνικα κι ο Χάρη ερωτεύονται, μπαίνουν σε ένα πλοιάριο και ζουν τον έρωτα τους μακριά από όλους. Με το τέλος του καλοκαιριού επιστρέφουν στην πόλη αποφασισμένοι να ζήσουν με το παιδί που έφεραν στη ζωή. Η σκληρή πραγματικότητα σπάει τον καθρέφτη και τα είδωλα που είχαν σχηματίσει για τους εαυτούς τους θρυμματίζονται Η Μόνικα χορεύει με τη μουσική του τζούκ μπόξ και παίρνει φωτιά για το τσιγάρο της από τον άντρα που ανταγωνιζόταν τον Χάρη. Γυρνάει και καρφώνει το βλέμμα της στην κάμερα σα να συνομιλεί με το θεατή για την ιστορία της.

Καλοκαιρινά παιχνίδια (1951): Η Μαρία, χορεύτρια κλασσικού μπαλέτου, πολλά χρόνια μετά θυμάται την όμορφη και τραγική ιστορία ενός έρωτα που κράτησε ένα καλοκαίρι. Θυμάται εκείνες τις διακοπές, που στο πλοιάριο για το ξεκίνημά τους γνωρίζει κι ερωτεύεται έναν νέο με τον οποίο θα ζήσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι γεμάτο ερωτικά παιχνίδια. Ένα τραγικό ατύχημα θα βάλει τέλος στην ιστορία τους. Αν και οι μνήμες εκείνου του καλοκαιριού έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη της, η Μαρία χορεύοντας τη Λίμνη των Κύκλων ξαναβρίσκει τον έρωτα.

 

Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας (1955):  Η ταινία που έκανε γνωστό τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν  διεθνώς με το «Βραβείο Ποιητικού Χιούμορ» που κέρδισε στο Φεστιβάλ Καννών το 1956. Μία ταινία εποχής όπου ο έρωτας θριαμβεύει χάρη στο έξυπνο σχέδιο της δυναμικής Ντεσιρέ Αρμφελντ.  Ετσι, ο δικηγόρος Φρέντρικ Εγκερμαν, που ήταν παντρεμένος με την όμορφη αλλά πολύ μικρότερή του Αν, τα ξαναφτιάχνει με την πανέμορφη ηθοποιό Ντεσιρέ Αρμφελντ με την οποία ήταν κρυφά ερωτευμένος. Ο γιός του Χένρικ κι η Αν εκδηλώνουν τον έρωτά τους ενώ ο αξιωματικός Μάλκολμ, ερωμένος της Ντεσιρέ τα ξαναβρίσκει με τη γυναίκα του Σαρλότ. Το σχέδιο της Ντεσιρέ και της Σαρλότ στέφεται με επιτυχία.