Μουσικά ντοκιμαντέρ «ταξιδεύουν» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μουσικά ντοκιμαντέρ «ταξιδεύουν» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Χωρίς κατηγορία | 17-6-2011 |

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, που εορτάζεται στις 21 Ιουνίου, μεταφέρει τις μουσικές εικόνες του 21ου αιώνα σε πόλεις και νησιά σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά δώδεκα μουσικά ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προβλήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, απαρτίζουν τους δυο κύκλους προβολών που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο (16-21 Ιουνίου και 24– 26 Ιουνίου).

Από την Τήνο και την Κέρκυρα, έως τη Χίο και την Κρήτη και από την Αλεξανδρούπολη και την Καστοριά έως τα Ιωάννινα και την Αμοργό, τα μουσικά ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψουν σε 13 πόλεις και νησιά, καλώντας το κοινό σε αγαπημένες μουσικές διαδρομές.

• Η γοητευτική ζωή της Ρόζας Εσκενάζι, της θρυλικής μορφής του ρεμπέτικου, ζωντανεύει μέσα από το ντοκιμαντέρ Καναρίνι μου γλυκό, που άνοιξε και την αυλαία του 13ου ΦΝΘ.
• Η κάμερα καταγράφει τη συναρπαστική πορεία του παγκόσμια γνωστού Ιρλανδού μουσικού και συνθέτη Ρος Ντέιλι.
• Η μουσική παράδοση της Κρήτης συναντά τους δρόμους αγαπημένων μουσικών, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου
• Η ρέγκε και η πανκ μουσική απ’ το Μπέρμιγχαμ διασταυρώνονται στη μεγάλη οθόνη με τον ήχο της χιπ χοπ απ’ τη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου
• Ακολουθούμε τα βήματα των Active Member μέσα απ’ το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Φυλακτού Ενεργό Μέλος
• Χαρτογραφούμε μουσικά τη Θεσσαλονίκη μέσα απ’ το Θεσσαλόν-ΗΧΟΙ
• Μουσική και καθημερινότητα αλληλεπιδρούν σε μουσικά πορτρέτα όπως αυτό των Lost Bodies, ενώ η αφήγηση μιας ζωής απ’ τον Τέρρυ Παπαντίνα καθηλώνει τον θεατή.

Οι προβολές που εντάσσονται στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς φορείς, ενώ παράλληλα με το πρόγραμμα προβολών θα διοργανωθούν σε αρκετές πόλεις και νησιά, μουσικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Ανάμεσα σε άλλες, στη Βέροια οι προβολές θα ενσωματωθούν στις εκδηλώσεις «Εύηχη Πόλη», ενώ στην Άνδρο θα διεξαχθεί παράλληλα με τη σειρά προβολών το 22ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Άνδρου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηράκλειο, την ταινία Ηχώ του Χρόνου θα παρουσιάσει ο Ρος Ντέιλι, ενώ στα Χανιά την Ταξιδιάρα Ψυχή θα παρουσιάσει ο Ψαρογιώργης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΤΗΝΟΣ – (24, 25 Ioυνίου) Μουσείο Κώστα Τσόκλη
ΑΝΔΡΟΣ – (17, 18, 19 Ιουνίου) Κινηματοθέατρο Χώρας
ΗΡΑΚΛΕΙΟ – (16, 17, 18 Ιουνίου) αίθουσα Ανδρόγεω
ΧΑΝΙΑ – (18, 19 Ιουνίου) o χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα
ΡΕΘΥΜΝΟ – (19, 20 Ιουνίου) Πλατεία Μικρασιατών
ΚΕΡΚΥΡΑ – (21 Ιουνίου) Μετείκασμα – Θέατρο Μον Ρεπό Ρένα Βλαχοπούλου
ΑΜΟΡΓΟΣ – (20, 21, 22 Ιουνίου) ΧΩΡΑ, ΚΑΤΑΠΟΔΑ, ΒΡΟΥΤΣΗ
ΧΙΟΣ – (18, 19 Ιουνίου) o χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα
ΚΑΣΤΟΡΙΑ – (24, 25 Ιουνίου) παραλίμνια προβολή- παλιά πόλη
ΒΕΡΟΙΑ – (22, 23 Ιουνίου) Παλιά Εβραϊκή Συνοικία, Συναγωγή, Εύηχη Πόλη
ΙΩΑΝΝΙΝΑ – (23, 24, 25 Ioυνίου), Πέραμα
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – (20, 21, 22 Ιουνίου), Θερινή, Φλοίσβος
ΦΛΩΡΙΝΑ – (21, 22 Ιουνίου) Λέσχη Πολιτισμού

Οι ταινίες, που θα προβληθούν είναι:

Ταξιδιάρα Ψυχή
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Μια ταινία για έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας. Ο Γιάννης Αγγελάκας ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι τη δεκαετία του ’80 και έως σήμερα η ποίησή του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Στα δύο χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο, τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις κρητικές μελωδίες. «Μέσα μου ο αέρας που φυσά δε λέει να ημερέψει, μου ξεσηκώνει την καρδιά και μου σκορπάει τη σκέψη».

Στα κέρατα του ταύρου
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπακώστας
Μια μουσική περιπέτεια με αφορμή τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η εργασία αυτή ξεκίνησε από αγάπη για τη μουσική του και καταγράφει επί δύο χρόνια την πραγματικότητα της μπάντας «Λαϊκεδέλικα», μιας παρέας μουσικών που ο συνδυασμός τους με τη μουσική και τα τραγούδια του Θανάση έδωσε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Μια διαδρομή χωρίς τέλος και αρχή, μια πορεία όπου συνειδητοποιείς ότι είναι κύκλος ή, ακόμα καλύτερα, μια σπείρα που εξελίσσεται˙ γι’ αυτό η ταινία ξεκινά και τελειώνει με την ίδια σκηνή σε διαφορετικό χωροχρόνο: «Στο άπειρο πορεύομαι …απ’ τ’ άπειρο ξεκίνησα

Καναρίνι μου γλυκό
Σκηνοθεσία: Ρόι Σερ
Η Ρόζα Εσκενάζι τραγούδησε με τον ίδιο τρόπο που έζησε, με πάθος, φλόγα και αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία τριών νέων μουσικών απ’ την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά μέσα από μια ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου. Το ταξίδι θα τους οδηγήσει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά βήματα της Ρόζας Εσκενάζι. Κυρίως, όμως, το ταξίδι θα τους οδηγήσει στα μύχια ενός κόσμου που έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί, παρόλο που οι ήχοι του εξακολουθούν να ηχούν σ’ ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου

Η ηχώ του χρόνου
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Κάπου στο τέλος της φαντασίας μας υπάρχει ο Λαβύρινθος. Γυρνά και πάλλεται και κανείς έως τώρα δεν έχει φθάσει στο κέντρο του».
Αυτό το «Λαβύρινθο» των μύθων αλλά και της αρχέγονης υπερβατικής πνευματικότητας του Ρος Ντέιλι και της μουσικής του εξερευνά η ταινία Η ηχώ του χρόνου. Ο σκηνοθέτης Πάνος Κέκας παρακολουθεί και καταγράφει την ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πορεία του παγκόσμια γνωστού Ιρλανδού μουσικού και συνθέτη Ρος Ντέιλι στους δρόμους της «Τροπικής μουσικής». Ο Ρος Ντέιλι ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Κρήτη αλλά παραμένει πάντα ένας ακούραστος ιχνηλάτης νέων μουσικών δρόμων. Ταξιδεύει με τον «Λαβύρινθο» δίνοντας συναυλίες και φέρνει σ’ επαφή διαφορετικούς πολιτισμούς, με οδηγό το ήθος και την αστείρευτη έμπνευσή του.

Ενεργό μέλος
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Φυλακτός
Οι Active Member σχηματίστηκαν το 1992. Ο Μιχάλης Μυτακίδης-B.D. Foxmoor και η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου-Sadahzinia ζουν στο Πέραμα και σκαρώνουν στίχους και μουσικές σε μία προσπάθεια να αντισταθούν δημιουργικά στην παρακμή. Ονόμασαν «low bap» το hip hop τους, ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία, την 8ctagon, και ξεκίνησαν τη δράση NOsponsors, με στόχο να προστατεύσουν όσο γίνεται την ακεραιότητά τους. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία πίσω από το όνομα. Τι σημαίνει το να είναι κανείς ενεργός; Με ποιους τρόπους μπορεί να το καταφέρει; Πόσο εφικτό φαντάζει σήμερα; Ακολουθώντας τα καθημερινά βήματα του B.D. Foxmoor, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις απόψεις του για τα πράγματα, τη σχέση του με το σύστημα και την επαφή του με το κοινό του low bap.

Κρήτη (α’ μέρος-Η ζωντανή παράδοση & β’ μέρος-Ανώγεια)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας
Οι «Μουσικοί του Κόσμου» ταξιδεύουν σε’ ένα ελληνικό νησί που… ίπταται, όπως οι χοροί και οι μουσικές του, την Κρήτη. Στο πρώτο μέρος, ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος συναντά τους σπουδαίους μουσικούς που κρατούν την παράδοση ζωντανή, αλλά κι εκείνους που τολμούν να πειραματιστούν μαζί της, δίνοντας νέα πνοή στους ήχους και τα λόγια των τραγουδιών. Συνομιλεί με την πρώτη γυναίκα που ηχογράφησε κρητικά τραγούδια, τη Λαυρεντία Μπερνιδάκη, συναντά τον Ψαραντώνη, όπως επίσης και τον γιο του, τον Ψαρογιώργη, τον καλύτερο λαουτιέρη της Κρήτης. Στο δεύτερο μέρος, οι «Μουσικοί του Κόσμου» σταματούν στα Ανώγεια, τη μεγάλη μουσική δεξαμενή της Κρήτης και γενέτειρα του Νίκου Ξυλούρη. Η μουσική ταυτότητα των Ανωγείων έχει φτιαχτεί μέσα από την περίφημη «Ανωγειανή παρέα», έναν ιστό με τον οποίο πλέκεται η μουσική παράδοση. Γύρω από μία τέτοια «παρέα» με πρωτοστατούντα τον λυράρη Νικηφόρο Αεράκη, που κρατάει ζωντανή αυτή την αρχαία λειτουργία σήμερα, ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος ξετυλίγει την ιστορία και τη μουσική παράδοση των Ανωγείων.

Made In Birmingham – Reggae Punk Bhangra
Σκηνοθεσία: Ντέμπορα Άστον
Μουσικοί της ρέγκε, της πανκ και της μπάνγκρα από το Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας συζητούν για τα ξεχωριστά αντεργκράουντ μουσικά είδη που εκπροσωπούν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ρόλο που έπαιξε η μουσική για την ανάπτυξη μιας νέας συλλογικής ταυτότητας στην πόλη. Η ταινία διερευνά τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μιας μουσικής κουλτούρας-γέννημα της πόλης, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις που ρίχνουν φως στην πόλη και τη μουσική της.

Θεσσαλον-ΗΧΟΙ
Σκηνοθεσία: Ciners8
Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να καταγράψει την ποικιλότητα των μουσικών ρευμάτων και τις νέες τάσεις που αποτυπώνονται στη μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, που πάντα πρωτοπορούσε στα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Ένας χάρτης συνόλων, ένα δίκτυο ομάδων και καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να λειτουργεί μέσα στον αστικό χώρο. Εκπρόσωποι από δέκα μουσικά συγκροτήματα, που παράγουν μουσική και κινούνται με βάση την πόλη της Θεσσαλονίκης, μιλούν για τη σχέση τους με την πόλη και την εποχή, για την εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας που αρχίζει να κυριαρχεί (Διαδίκτυο), όπου δημιουργοί και καλλιτέχνες διεκδικούν πια «δωρεάν» την προσοχή μας και τη φήμη τους, αλλάζοντας έτσι και τους κανόνες του παιχνιδιού.

Lost Bodies
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μισουρίδης
Ένα ιδιοσυγκρασιακό ντουέτο τραβάει μπροστά σ’ ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που αφήνει τις μελωδίες πίσω. Κι όμως, η ζωή τους θα ήταν ένα τίποτα χωρίς νότες. Ο Θάνος, ετών 52, είναι άνεργος και υποψήφιος για αναπηρική σύνταξη. Ο Αντώνης, ετών 51, είναι έκτακτος υπάλληλος καταμέτρησης ρολογιών της ΔΕΗ και σουβλακοδιανομέας. Ποζάροντας ως εικονικά χαμένα κορμιά –παρόλο που ο Αντώνης δεν έχει παίξει ποτέ live– τα ιδρυτικά μέλη των Lost Bodies αγνοούν επιδεικτικά το σύστημα, τσαλαβουτώντας σ’ ένα μουσικό περιθώριο δικής τους επινόησης, γεμάτο πειραματισμό και άπλετο χιούμορ. Ήρωες ενός υπαρξιακού μυθιστορήματος που δεν γράφτηκε ποτέ, ταλαντεύονται ανάμεσα στην ενδοσκόπηση και τo σουρεαλισμό, χωρίς να ξέρεις ποτέ αν σου κάνουν πλάκα.

Kreuzberg 36
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Η μουσική χιπ χοπ συχνά θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της αστικής βίας στις γειτονιές, αφού στη θέση της φέρνει το χορό breakdance, την τέχνη του γκράφιτι και τη μουσική ραπ. Σ’αυτό το ντοκιμαντέρ, που διαδραματίζεται στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, βλέπουμε πώς η κουλτούρα της χιπ χοπ έχει ενσωματωθεί στη ζωή των μεταναστών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφραστούν ενώ παράλληλα τους κρατά μακριά από τις συμμορίες.

T 4 Trouble and the Self Admiration Society
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης
O Τέρρυ Παπαντίνας είναι 56 χρονών, ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι μουσικός και ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά. Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου επέστρεψε για να μεσουρανήσει στην ανεξάρτητη ροκ σκηνή της Ελλάδας του ’70. Ταλαντούχος και γοητευτικός, έγινε ίνδαλμα και φορέας της ροκ υποκουλτούρας όπου συχνά ενυπάρχουν η αντίδραση και η αυτοκαταστροφή. Σήμερα, απομονωμένος και περιθωριοποιημένος, αποκαλύπτει, σε συγκλονιστικές εκ βαθέων εξομολογήσεις μπροστά στην κάμερα, μια ψυχική πραγματικότητα που αντανακλά ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η αφήγηση μιας ζωής που υπάκουσε στις αξίες της ροκ μυθολογίας• ένα μουσικό ταξίδι μέσα απ’ τα τραγούδια ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό καλλιτέχνη.

Πηγή: Δελτίο Τύπου