Μαύρο Λιβάδι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μαύρο Λιβάδι

Χωρίς κατηγορία | 2-6-2011 |

[youtube id=”FUjCMSVukV4″ width=”630″ height=”505″]

Το πρώτο Διεθνές Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (Best First Feature,International Jury Award) του Toronto LGBT Festival, στον Καναδά απέσπασε το “Μαύρο Λιβάδι” του Βαρδή Μαρινάκη.

Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του κι η ιστορία της εκτυλίσσεται στηνΟθωμανική Αυτοκρατορία του 17ου αιώνα σε ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι γυναικών. Ένα αγόρι μεγαλώνει κρυφά σαν κορίτσι στο μοναστήρι αυτό,με την προστασία της ηγουμένης. Ενας γενίτσαρος λιποτακτεί από τονοθωμανικό στρατό και φτάνει τραυματισμένος στο μοναστήρι. Ανάμεσα στις μοναχές που τον περιθάλπουν είναι και η Ανθή, το αγόρι. Ο γενίτσαροςεγκαταλείπει ξαφνικά το μοναστήρι κι η Ανθή τον ακολουθεί. Η φυγή πλέκεταιμε τον έρωτα και οι δύο φυγάδες ενώνονται.

Εμπνευσή του για το «Μαύρο Λιβάδι» στάθηκε μία εικόνα που συνάντησε μπροστά του κάποια τυχαία στιγμή. «Μια φωτογραφία στην εφημερίδα, ακόμα την έχω, ήταν μια μουσουλμάνα μαυροντυμένη μοναχή, περίπου 15χρονών, στα χέρια της κρατούσε ανοιχτό το κοράνι και με κοίταζε στα μάτια. Μου μπήκε η ιδέα πως το άτομο κάτω από αυτά τα ρούχα δεν ήταν κοπέλααλλά αγόρι, ένα χωριατόπαιδο που το είχαν μαζέψει από τους αγρούς καιτο είχαν μεταλλάξει σε άλλο από αυτό που πραγματικά ήταν», είχε εξηγήσειπαλαιότερα σε δηλώσεις του ο Βαρδής Μαρινάκης, τον οποίο απασχολούν ερωτήματα για τις ταυτότητες των ανθρώπων.

Η ρομαντική αισθητική της ταινίας με τα μαγευτικής ομορφιάς τοπία κι τηνάρτια υποκριτική τέχνη των ηθοποιών δημιουργούν μία ατμόσφαιρα εποχήςυψηλής ποιότητας για τα σύγχρονα κινηματογραφικά δεδομένα της Ελλάδας. Οσοι δεν την έχετε δει αξίζει να την αναζητήσετε.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Βαρδής Μαρινάκης έχει γράψει και το σενάριο. Παίζουν οι ηθοποιοί Σοφία Γεωργοβασίλη (Ανθή), Χρήστος Πασσαλής (Γενίτσαρος), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Ηγουμένη), Μαρία Πανουργιά(Πελαγία), Δέσποινα Κούρτη (Αρετή), Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη (Δωροθέα),Hakan Boyav (Τούρκος Διοικητής), Ράνια Οικονομίδου. ΠαραγωγήΓιώργος Λυκιαρδόπουλος, Μουσική Δημήτρης Μαραμής, ΦωτογραφίαMarcus Waterloo, Μοντάζ Γιάννης Χαλκιαδάκης, Ήχος Πάνος Τζελέκης,Σκηνικά Γιώργος Γεωργίου, Κοστούμια Γιώργος Γεωργίου, ΜακιγιάζΔήμητρα Γιατράκου, Διεύθυνση Παραγωγής Νίκος Νικολέττος