Min Dit: The Children of Diyarbakir (2009) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Min Dit: The Children of Diyarbakir (2009)

Χωρίς κατηγορία | 17-5-2011 |

[youtube id=”3CRlIzLcV8A” width=”630″ height=”505″]

Επιστρέφοντας από ένα γάμο σε γειτονική πόλη, ένας Κούρδος δημοσιογράφος, η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά – η Γκουλιστάν, ο Φιράτ και ο νεογέννητος αδερφός τους – πέφτουν σε ενέδρα τριών ενόπλων ανδρών, οι οποίοι εκτελούν εν ψυχρώ τους γονείς μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών. Η θεία τους, μια ακτιβίστρια με έντονη δράση, αναλαμβάνει την κηδεμονία τους. Καθώς όμως ετοιμάζεται να τα πάρει μαζί της στη Σουηδία, όπου ζει ο παππούς τους, πέφτει θύμα απαγωγής από παραστρατιωτικούς, με αποτέλεσμα τα τρία αδέρφια να μείνουν ολομόναχα. Κι ενώ πλέον η καθημερινή διαβίωσή τους φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη, μια άστεγη και μία πόρνη, θα τους απλώσουν χέρι βοήθειας, παρέχοντάς τους τα εφόδια για την επιβίωσή τους…
Ο γνωστός μας, Fatih Akin, βρίσκεται πίσω από την παραγωγή, στο σκηνοθετικό αυτό ντεμπούτο, μεγάλου μήκους, του συμπατριώτη του Miraz Bezar: «Τα Παιδιά του Ντιγιάρμπακιρ». Ένα επώδυνα ρεαλιστικό δράμα, με θέμα τις περιπέτειες δύο ανήλικων αδερφών, τα οποία, ακολουθώντας τον αναπάντεχο χαμό των γονιών τους, προσπαθούν, με κάθε μέσο να ανταπεξέλθουν, στις αντιξοότητες της καθημερινότητά τους και όλα αυτά, σε μια από τις πλέον αφιλόξενες γειτονιές της Τουρκίας.
Ο Miraz Bezar, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, καταφέρνει να αποσπάσει  θαυμάσιες ερμηνείες από τους ερασιτέχνες, ανήλικους πρωταγωνιστές του. Ιδιαίτερα μάλιστα, από τη 10χρονη Senay Orak με τα μεγάλα, εκφραστικότατα καστανά μάτια, η οποία παίρνει ουσιαστικά όλη την ταινία «πάνω της».
Αποφεύγοντας, περιττούς μελοδραματισμούς και κρατώντας ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, προσθέτοντας όπου χρειάζεται, κάποιες ελάχιστες πινελιές χιούμορ, ο κουρδικής καταγωγής 38χρονος δημιουργός, πετυχαίνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, χάρις κυρίως στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία του.
Ο Bezar, πραγματοποιώντας γυρίσματα στο Diyarbakir της Τουρκίας, την περιοχή δηλαδή με τη μεγαλύτερη Κουρδική μειονότητα στη χώρα, πετυχαίνει μεταξύ άλλων, να αποτυπώσει σε δεύτερο πλάνο και τις εντονότατες αντιθέσεις της. Από τη μία λοιπόν, παρατηρούμε τις κακόφημες γειτονιές που μαραζώνουν μέσα στην ανέχεια και από την άλλη μια αναπτυσόμενη αστική συνοικία, οι προνομιούχοι κάτοικοι της οποίας, αδιαφορούν πλήρως για τους καταπιεσμένους Κούρδους συμπολίτες τους.
“Πήγα στο Diyarbakir το φθινόπωρο του 2005 με σκοπό να γυρίσω μια ταινία, χωρίς να έχω όμως μια συγκεκριμένη ιστορία στο μυαλό μου. Ανακάλυψα μια πόλη στην οποία οι άνθρωποι έχουν κατορθώσει να αποκλείσουν το απίστευτα βίαιο παρελθόν και να καλύψουν τις πληγές που τους άφησαν οι τραυματικές εμπειρίες τους. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον να δω πώς σχεδόν καθεμιά οικογένεια αντιμετωπίζει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τη στιγμή που οι δράστες ζουν ανάμεσά τους. Το Diyarbakir είναι μια πόλη γεμάτη τραύματα, που παραμένουν ανεπίγραφα, γεμάτη ανθρώπους που συνεχίζουν να ζουν φυσιολογικά, παρόλο που έχουν υποστεί υπερβολική βία στην παιδική τους ηλικία. Η υπόθεση βασίζεται σε κάποιες πραγματικές καταστάσεις. Ο,τιδήποτε αφηγούμαι στην ταινία έχει συμβεί στο Diyarbakir.”
Miraz Bezar
Έτος: 2009 | Xώρα: Τουρκία | Διάρκεια: 102 λεπτά | Σενάριο-Σκηνοθεσία: Miraz Bezar | Παίζουν: Senay Orak, Muhhamed Al, Hakan Karsak