Πλειοψηφία της σιωπής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πλειοψηφία της σιωπής

Χωρίς κατηγορία | 31-5-2011 |

[youtube id=”zvQSAPgg1As” width=”630″ height=”505″]

Οσοι δεν έχετε δει την ταινία «Πλειοψηφία της σιωπής» του τούρκου σκηνοθέτη Σερέν Γυτζέ (Seren Yuce), αναζητήστε την άμεσα στους κινηματογράφους. Πρόκειται για μία εξαιρετική ταινία του νέου δημιουργού, που εντάσσεται στον ανεξάρτητο τουρκικό κινηματογράφο, και προβλήθηκε στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Γυτζέ εστιάζει το φακό του στην αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος στην Τουρκία μέσα από το θεσμό της οικογένειας τον οποίο θεωρεί καθοριστικό για την εξέλιξη του συστήματος. Με την «Πλειοψηφία» διεισδύει στη νοοτροπία των μεσαίων, ανώτερων κι ανώτατων κοινωνικών στρωμάτων και βρίσκει απαντήσεις στο πρόβλημα του εθνικισμού, το οποίο τον απασχολεί. Εντοπίζει ότι οι ρίζες του βρίσκονται στο μοντέλο οικογένειας των κοινωνικών αυτών στρωμάτων ενώ αποδίδει στο βλέμμα των νεαρών ηρώων του το κενό βλέμμα νέων ανθρώπων, που δεν έχουν συνείδηση, που δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον, κι εύκολα μπορούν να παρασυρθούν στον εθνικισμό.

Οι λόγοι που ώθησαν τον Σερέν Γυτζέ να κάνει μία τέτοια ταινία δεν είναι άλλοι από τη δημιουργική του ώθηση να εκφραστεί για ένα κοινωνικό πρόβλημα της χώρας του, της εποχής του. Δίνει το στίγμα μιας κοινωνική δομής, της οποίας τα θεμέλια έχουν μπει πολλά χρόνια πριν.

Η ταινία «Πλειοψηφία» του Σερέν Γυτζέ θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο καθώς θα παρακολουθείτε τις αντανακλάσεις της τουρκικής κοινωνίας μέσα από την προσωπική ιστορία των ηρώων. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Μερτκάν (Μertkan), γόνος οικογένειας ανώτερου οικονομικού στρώματος, ερωτεύεται την Γκιούλ (Gul), που κατάγεται από κουρδική περιοχή, εργάζεται σε fast food, ζει με φίλες της και σπουδάζει κοινωνιολογία. Η σχέση από τον πατέρα του Μερτκάν  κρίνεται άκυρη, αντεθνική. Ο Μερτκάν, σύμφωνα με τον κώδικα του πατέρα του, πρέπει να υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό, να παντρευτεί και να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ο Μερτκάν θα γίνει «άντρας». Καλή διασκέδαση!