Ο Μαχαιροβγάλτης σάρωσε άλλα το Attenberg στα Όσκαρ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Μαχαιροβγάλτης σάρωσε άλλα το Attenberg στα Όσκαρ

Χωρίς κατηγορία | 3-5-2011 |

Το Attenberg επέλεξε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, να εκπροσωπήσει το ελληνικό σινεμά στα επόμενα βραβεία Όσκαρ, διεκδικώντας την υποψηφιότητα ξενόγλωσσης ταινίας. Ωστόσο ο Μαχαιροβγάλτης σάρωσε αποσπώντας επτά βραβεία.

H ταινία του Γιάννη Οικονομίδη πήρε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας και Ήχου. Η Χώρα Προέλευσης, που είχε ξεκινήσει την βραδιά με 11 υποψηφιότητες, απέσπασε τελικά πέντε βραβεία: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Μοντάζ, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Πρωτότυπης Μουσικής και Μακιγιάζ.

H Αριάν Λαμπέντ, μετά το φεστιβάλ της Βενετίας ήταν σίγουρο πως θα έπαιρνε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και στην χώρα μας, όπως και έγινε, και αυτή ήταν η μοναδική βράβευση του Attenberg, εκτός από την επιλογή να εκπροσωπήσει την χώρα μας στα Όσκαρ. Σύμπτωση; Στο Attenberg πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο Γιώργος Λάνθιμος, ενώ η Aθηνά Τσαγγάρη είχε συμμετάσχει και στην παραγωγή του Κυνόδοντα. Το βραβείο Β Γυναικείου ρόλου πήρε η Ιωάννα Τσιριγκούλη για την ερμηνεία της στην ταινία Χώρα Προέλευσης.

Αντίστοιχα το βραβείο Α Ανδρικού ρόλου πήρε ο Αργύρης Ξάφης για την ταινία Απ’ τα Κόκκαλα Βγαλμένα. Έκπληξη είχαμε στο βραβείο Β Ανδρικού ρόλου, που πήγε στην ίδια ταινία και στον Δημήτρη Ήμελλο.

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας απέσπασαν Τα Σκυλιά και η Υπογραφή αντίστοιχα ενώ το παράδοξο της βραδιάς ήταν πως το βραβείο Μοντάζ πήραν και οι τρεις υποψήφιες ταινίες (Απ’ τα Κόκκαλα Βγαλμένα, Μαχαιροβγάλτης, Χώρα Προέλευσης), αφού ισοψήφισαν! Το Ταξίδι στην Μυτιλήνη πήρε το βραβείο Ενδυματολογίας, Τα Παιδιά Δεν Παίζει το Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης και το Casus Belli το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Βραβείο για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο απονεμήθηκε στον Μιχάλη Κακογιάννη, που όμως για λόγους υγείας δεν ήταν παρόν.

Όλα αυτά σε μια τελετή, βαριά έπειτα από τον θάνατο του μεγάλου Θανάση Βέγγου, που ακριβώς έναν χρόνο πριν είχε βραβευθεί από την Ακαδημία για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.