Limitless (2011) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Limitless (2011)

Χωρίς κατηγορία | 7-4-2011 |

[youtube id=”X3U9RsXeJ3w” height=”505″ width=”630″]

Τι γίνεται όταν ένα χάπι αρκεί για να λύσει όλα σου τα προβλήματα; Όταν μπορεί να σου προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες; Προφανώς σε βοηθά να ανέβεις στην κορυφή, άλλα είναι δύσκολο να μην πέσεις και τσακιστείς.

Κάτι τέτοιο παθαίνει κι ο Eddie, που από άχρηστος συγγραφέας που τον παρατά η κοπέλα του, σε λίγες μέρες μετατρέπεται σε επιτυχημένο σύμβουλο επιχειρήσεων, με μπόλικα εκατομμύρια δολάρια και κάμποσες γυναίκες να πέφτουν ξερές στο πέρασμα του. Άλλα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, για να κρατήσει για πάντα και για να μην αρχίσουν να σκάνε τα προβλήματα: όπως άλλοι εθισμένοι στην επιτυχία, που αναζητούν την δόση τους ή φτασμένοι και βουτηγμένοι στην διαφθορά επιχειρηματίες.

Ο παραλληλισμός με τον εθισμό στην επιτυχία δεν κρύβεται καν και στολίζεται με αρκετά εφέ σκηνοθεσίας, τόσα πολλά που κουράζουν όμως και δεν είναι περίτεχνα. Δεν φτάνουν μάλιστα για να καλύψουν τα σεναριακά κενά και τις υποκριτικές αδυναμίες των πρωταγωνιστών, με εξαίρεση τον Robert de Niro όμως, που δεν κατάφερε να κρύψει πως έκανε αγγαρεία παίζοντας στην ταινία του Neil Burger.

Θα περίμενε κανείς ο ήρωας να συντριβεί από το ίδιο του το πάθος, το οποίο δεν κάνει ελάχιστη προσπάθεια να το κόψει, άλλα χρησιμοποιεί την ψεύτικη εξυπνάδα για να το διατηρήσει. Άλλα η μόνη ανατροπή είναι μόνο σε αυτό. Κατά τ’ άλλα τα κλισέ δίνουν και παίρνουν, ο Eddie ξεσηκώνει από μαθηματικούς αλγορίθμους μέχρι την τέχνη του Μπρους Λι και την ευρηματικότητα του Jason Statham στο πως να σκοτώσει τους κακούς της ιστορίας και καταλήγει να γίνει γερουσιαστής και φαβορί για την προεδρία. Ούτε σε αυτό δεν βρίσκουμε πρωτοτυπία, ότι το American Dream απογειώνεται όταν καταφέρεις να κοιμηθείς με την κοπέλα των ονείρων σου στον Λευκό Οίκο. Μετά από μπόλικες ξεπέτες με κοσμικές κυρίες, σε κοσμικά μπαρ.

Με λίγα λόγια, ο Burger είναι μάλλον ένας wannabe Aronofsky, που προσπαθεί να κάνει μια light εκδοχή του Requiem for a Dream άλλα μένει στην προσπάθεια…

Ανέστης Χατζηδιάκος | Βαθμός 5/10