Χόμπιτ ή τέταρτη ταινία του Άρχοντα; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Χόμπιτ ή τέταρτη ταινία του Άρχοντα;

Χωρίς κατηγορία | 25-4-2011 |

Ο προβληματισμός είναι προφανής. Κατά πόσο το νέο δημιούργημα του Peter Jackson θα είναι μια καινούρια ταινία στον κόσμο, που έπλασε ο Τόλκιν και όχι ένα τέταρτο μέρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; Η απάντηση είναι επίσης προφανής. Ότι πρόκειται να δούμε ένα prequel, όπως πολλά που έχουν περάσει κατά καιρούς από την μεγάλη οθόνη. Μήπως όμως παρά είναι πολλοί οι γνωστοί μας ήρωες;

Η ιδιαιτερότητα με το Χόμπιτ είναι πως αν και prequel, δηλαδή ταινία της οποίας η υπόθεση προηγείται χρονιά των όσων έχουμε ήδη δει, του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ελάχιστοι είναι οι κοινοί χαρακτήρες των δύο ιστοριών. Πέρα από τον Γκάνταλφ και τον Μπίλμπο ίσως να μπορούσαν να λείπουν αρκετοί, από τους βασικούς χαρακτήρες της τριλογίας. Τι γίνεται όμως εδώ; Ian McKellen, Elijah Wood, Orlando Bloom, και Andy Serkis θα εμφανιστούν ξανά στον ρόλο των Γκάνταλφ, Φρόντο, Λέγκολας και Γκόλουμ αντίστοιχα. Από αυτή την τετράδα θα έπρεπε σίγουρα να λείπει ο Wood, αφού ο χαρακτήρας του Φρόντο δεν υπάρχει στο Χόμπιτ, άλλα προστίθεται κινηματογραφικά.  Εκτός αυτών και ο Ian Holm θα επιστρέψει ως Μπίμλπο και εδώ έχουμε το επίσης παράδοξο, του ότι κανονικά συναντάμε μια πιο νεαρή εκδοχή του χαρακτήρα, που θα πρωταγωνιστεί και μάλιστα θα υποδύεται ο Martin Freeman, με τον Holm να κρατά φυσικά την γηραιότερη εκδοχή.

Γιατί όμως βλέπουμε τόσους πολλούς χαρακτήρες από την τριλογία στην νέα ταινία; Εγώ τουλάχιστον δεν έχω εντοπίσει κάποια επίσημη δικαιολογία γι’ αυτό, άρα μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω. Και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι ο Peter Jackson, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι μια χλιαρή αποδοχή από το κοινό, για ένα project που έχει περάσει από χίλια κύματα. Γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να πάει ο κόσμος στο σινεμά να δει κάτι γνώριμο, να συνδέσει γεγονότα με χαρακτήρες που έχει ξαναδεί, παρά κάτι καινούριο. Και μην ξεχνάμε ότι και το Χόμπιτ δεν είναι εξίσου δυνατό σαν ιστορία με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Εντός πολλών εισαγωγικών ο Jackson βαδίζει εκ του ασφαλούς και δεν ρισκάρει δίνοντας μας μια ταινία – ή δύο για την ακρίβεια – με πολλούς νέου χαρακτήρες. Κι αν θέλουμε να εισάγουμε ποδοσφαιρικούς όρους, προτιμά να κρατήσει έναν βασικό κορμό στην ενδεκάδα του και να στηριχθούν σε αυτόν οι νέοι παίκτες. Θα του βγει; Υπομονή μέχρι τον Δεκέμβρη του 2012 και θα το μάθουμε.

Ανέστης Χατζηδιάκος

Σημείωση: την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές ανακοινώθηκε πως ο Robert Kazinsky, που θα υποδυόταν τον νάνο Φίλι επιστρέφει στην Αγγλία, εγκαταλείποντας τα γυρίσματα για προσωπικούς λόγους. Ο Jackson δηλώνει πως αυτό δεν επηρεάζει την παραγωγή, άλλα προφανώς… ψάχνει νάνο.