Μεγάλη Εβδομάδα στο σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μεγάλη Εβδομάδα στο σινεμά

Χωρίς κατηγορία | 17-4-2011 |

Η αλήθεια είναι ότι ίσως έχεις βαρεθεί να βλέπεις τον Ιησού από την Ναζαρέτ κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Επίσης αλήθεια είναι όμως πως δεν είναι η μόνο ταινία… που μυρίζει Πάσχα, άλλα υπάρχουν κι άλλες πολλές, που αν θες να μπεις στο κλίμα και δεν τις πετύχεις σε κάποιο κανάλι την Μεγάλη Εβδομάδα, μπορείς σίγουρα να τις αναζητήσεις στο video club της γειτονιάς σου.

Jesus Christ Super Star (1973)
[youtube id=”MfTqTsKz5RA” width=”630″ height=”505″]

Αν είσαι αρκετά θρησκόληπτος μην την δεις. Γιατί μάλλον δεν θα θες να δεις τον Χριστό να ροκάρει… εμπνευσμένο από την ομώνυμη επιτυχία του Broadway των Andrew Lloyd Webber και Tim Rice, επικεντρώνεται στις τελευταίες εβδομάδες του Ιησού στην Γη και τις διαμάχες του με τον Ιούδα. Βλέποντας το ανακαλύπτεις και μερικά διαμάντια της μουσικής.

Ben Hur (1959)
[youtube id=”LlzfqVtmxVA” width=”630″ height=”505″]
Από τις κλασσικές ταινίες του Αμερικανικού σινεμά, με τον Charlton Heston στον πρωταγωνιστικό ρόλο να υποδύεται τον Εβραίο πρίγκηπα, που προδίδεται από τον Ρωμαίο φίλο του, φυλακίζεται άλλα επιστρέφει για εκδίκηση. Με 11 Όσκαρ στην πλάτη του, αξίζει να το δείς.

The Greatest Story Ever Told (1965)
[youtube id=”MnDk_Dpm09I” width=”630″ height=”505″]
O Charlton Heston εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά και στην Ομορφότερη Ιστορία του Κόσμου, που μεταφέρει στο μεγάλο πανί την ιστορία του Χριστού, ως Ιωάννης ο Βαπτιστής. Στον ρόλο του Ιησού συναντάμε τον Max von Sydow. Όσκαρ δεν κέρδισε τελικά, άλλα ήταν υποψήφια ταινία για 5 αγαλματάκια.

The Ten Commandments(1956)
[youtube id=”1LKUpWvnubU” width=”630″ height=”505″]
Συνώνυμο του Πάσχα ο Charlotn Heston θα τον δείτε και στις Δέκα Εντολές του Cecil B. DeMille, ως Μωυσή άλλα θα τον ακούσετε να δανείζει και την φωνή του… στον Θεό. Η ιστορία γνωστή για όσους έχουν μια ελάχιστη έστω επαφή με την Βίβλο: ο Αιγύπτιος πρίγκηπας Μωυσής μαθαίνει για την καταγωγή του και οδηγεί τους Εβραίους στην απόδραση τους από την Αίγυπτο.

O Τελευταίος Πειρασμός (1988)
[youtube id=”ihrMTU0lozs” width=”630″ height=”505″]
Όχι ο Heston δεν παίζει εδώ, άλλα πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά ενός από τα σημαντικότερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Martin Scorsese στην σκηνοθεσία και Willem Defoe στο πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιησού, υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθεσίας… ακόμη να τρέξεις στο video club;

The Robe (1953)
[youtube id=”Vv7yIbcqGaQ” width=”630″ height=”505″]
O Henry Koster σκηνοθετεί τον Richard Burton και Jean Simmons, σε μια ταινία που κέρδισε 2 Όσκαρ. Ο Μάρκελος ήταν στην ομάδα των Ρωμαίων, που ανέλαβαν να σταυρώσουν τον Χριστό, κερδίζει τον μανδύα στην γνωστή κλήρωση, που έκαναν οι στρατιώτες μεταξύ τους κι από τότε βασανίζεται από εφιάλτες. Επιστρέφει στην Παλαιστίνη για να μάθει περισσότερα για τον Ιησού.

Τα Πάθη του Χριστού (2004)
[youtube id=”rd-GXzReZuc” width=”630″ height=”505″]
H ταινία του Mel Gibson, γυρισμένη στα αραμαϊκά, αν και κατάφερε να είναι υποψήφια για 3 Όσκαρ, έμεινε στην ιστορία ως η πιο σκληρή μεταφορά των Παθών στο κινηματογράφο, με ρεαλιστικές σκηνές, που δίχασαν κοινό και κριτικούς. Στον ρόλο του Χριστού βλέπουμε τον James Caviezel.

Ιησούς από την Ναζαρέτ (1977)
[youtube id=”VuTqkF0Kxb4″ width=”630″ height=”505″]
Όχι δεν θα το άφηνα απ’ έξω. Αν και δεν είναι ακριβώς ταινία, άλλα μίνι τηλεοπτική σειρά 6.5 περίπου ωρών, όσο κι αν έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε αυτή την περίοδο, παραμένει αριστούργημα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Robert Powel, που από τότε συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε σειρές. Εκτός από εκείνον όμως έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ένα υπέροχο cast!