The Social Network - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Social Network

Χωρίς κατηγορία | 1-1-2011 |

To The Social Network μπορεί και να μην μας ενδιέφερε σαν ταινία, αν δεν αφορούσε το Facebook, αν όχι την δημοφιλέστερη , τότε σίγουρα μία από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες. Και ακόμα περισσότερο (κινηματογραφικό) ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι την σκηνοθετεί ο David Fincher (Seven, Fight Club, The Curious Case of Benjamin Button).

Η ταινία θα παρουσιάζει τη διαδρομή τoυ Facebook και του ιδρυτή τoy Mark Zuckerberg, από τις φοιτητικές εστίες του Harvard μέχρι τη τεράστια επιτυχία που γνωρίζει η ιστοσελίδα. Το ρόλο του Mark Zuckerberg υποδύεται ο Jesse Eisenberg, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία έχει και ο Justin Timberlake ως Sean Parker.

Κριτική::

Δεν νομίζω η ταινία να προταθεί για Όσκαρ, άλλωστε δεν έχει το ποιοτικό αποτέλεσμα παλαιότερων δημιουργιών του Fincher. Θα έχει όμως σχετική εμπορική επιτυχία, γιατί πολύ απλά ασχολείται με ότι πιο hot υπάρχει σήμερα στο internet: το Facebook. Είναι πολύ απλό περίμενα να μπω στην αίθουσα και σκεφτόμουν να το αναφέρω στην σελίδα μου στο Facebook, αυτή την στιγμή μπορεί να διαβάζετε το συγκεκριμένο κείμενο επειδή εγώ ή κάποιος άλλος το έκανε share στο Facebook, στην αίθουσα το 110% όσων παρακολούθησαν την ταινία έχουν έναν λογαριασμό στο Facebook ή θα δημιουργήσουν έναν τις επόμενες ώρες… το Facebook είναι ομολογουμένως ένα κοινωνικό φαινόμενο και μια ταινία γι’ αυτό θα πουλήσει.

Και είναι πράγματι μια αρκετά καλή ταινία. Με ερμηνείες που δεν τρελαίνουν, άλλα στέκονται ικανοποιητικά, με πολύ καλή φωτογραφία και σκηνοθεσία, με σενάριο που έτσι κι αλλιώς έχει ενδιαφέρον, όπως ανέφερα παραπάνω, και διαλόγους γεμάτους ένταση και ατάκες. Επίσης πέρα από τον Justin Timberlake γνωρίσαμε και δύο αρκετά συμπαθητικούς ηθοποιούς, όπως τον Jesse Eisenberg και τον Andrew Garfield, που δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μας απασχολήσουν μελλοντικά. Πάντως ο Garfield θα φορέσει το κοστούμι του Ανθρώπου Αράχνη στο reboot του Spiderman, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο preproduction.

Ανέστης Χατζηδιάκος | Βαθμός 7.5

Όταν ο Fincher ανακοινώνει την καινούρια του ταινία(κάθε φορά) προκαλεί αναστάτωση στην πιάτσα του Χόλυγουντ, καθώς τα θέματα που καταπιάνεται συνήθως ¨καίνε”. Μετά λοιπόν το 2008 και το μέτριο The Curious Case of Benjamin Button, επιστρέφει και καταπιάνεται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της pop κουλτούρας του 21ου αιώνα, το facebook. Στην πραγματικότητα όταν ανακοινώθηκαν τα γυρίσματα μου έκανε εντύπωση ίσως μάλιστα άσχημη η ενασχόληση του Fincher με κάτι τόσο pop αλλά και φθαρμένο, μιας και όλοι έμοιαζαν να έχουν μια άποψη για αυτό. Έτσι αρνητικά είναι η αλήθεια προκατειλημένος κάθισα να δω την ταινία.

Το στόρυ είναι γνωστό σε όλους,η ιστορία των ιδρυτών του πιο διαδεδομένου κοινωνικού δικτύου σήμερα. Η σκηνοθετική ματιά του Fincher κατορθώνει και φτιάχνει ένα απλό αλλά συνάμα και πολύπλοκο φιλμ. Άλλωστε είναι μια ανθρώπινη ιστορία και δε μπορεί να κάνει διαφορετικά. Στα πρώτα επίπεδα είναι τα γεγονότα, η ίντριγκα, αλλά και τα μαχαιρώματα μεταξύ των εμπλεκομένων, αλλά κοιτώντας πιο βαθιά βρίσκεις και την κριτική του Αμερικάνου στο μέσο αυτόκαθεαυτό, αλλά και στους χρήστες του που πίσω και πέρα απο τις επιφανιακές φιλίες και τη ψηφιακή ζωή, στην πραγματικότητα είναι και νιώθουν μόνοι τους, χωρίς καμία αληθινή νοηματοδοτημένη σχέση, σε κανένα επίπεδο.

Η όλη αισθητική και η ψυχράδα των χρωμάτων θυμίζουν 90ς, εντύπωση που γιγαντώνεται και από το σάουντρακ του οποίου ναυαρχίδα είναι ένα cover του creep(κάθαρμα στο ελληνικό) των Radiohead, τραγούδι σήμα κατατεθέν των 90s, της εποχής στην οποία μεγάλωσαν ο Mark Zuckerberg και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του.

Καλύτερο και σίγουρα πιο ολοκληρωμένο από το Μπέντζαμιν Μπάτον, αλλά καμία σχέση με το αριστούργημα που κάποιοι το χαρακτηρίζουν, και σίγουρα υπερβολικός ο ντόρος που γίνεται γύρω από αυτό.

Δημήτρης Γκιούλος

Παρακάτω δείτε το interactive trailer της ταινίας.

Έτος: 2010
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες
Διάρκεια:
Σενάριο: Aaron Sorkin, Ben Mezrich
Σκηνοθεσία: David Fincher
Ηθοποιοί: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield

Ανέστης Χατζηδιάκος