Ο Κυνόδοντας και οι άλλοι... - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Κυνόδοντας και οι άλλοι…

Χωρίς κατηγορία | 25-1-2011 |

Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Oscar! Ποιος θα το πίστευε ποτέ ότι ο “σε πόλεμο” τα τελευταία δύο χρόνια κινηματογράφος θα κατάφερνε κάτι τέτοιο. Ο Κυνόδοντας μετά το πρώτο βραβείο στις Κάννες πέρυσι, καταφερε να μπει στις 9 καλύτερες και απο κει και στις 5 που τελικά προτάθηκαν σήμερα.
Είναι απερίγραπτη η χαρά φαντάζομαι κάθε ‘Ελληνα κινηματογραφόφιλου, και φανταστήτε πως θα νιώθει ο Γιώργος αυτή τη στιγμή. Σκεφτείτε βέβαια επίσης ότι πρόκειται για μια ταινία που δεν διαγωνήστικε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πέρυσι, λόγω των γνωστών θεμάτων με το κινηματογραφικό νόμο, που κέρδισε όμως την υποψηφιότητα από πλευράς Ελλάδας, από το υπουργείο πολιτισμού.
Ας θυμιθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάτι παρόμοιο έγινε.
Το 1977 η Ελλάδα είδε για τελευταία φορά ταινία της να είναι υποψήφια για Oscar. Πρόκειται για την Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη, που μάλιστα ήταν υποψήφιος ακόμη μια φορά με την Ηλέκτρα το 1962. Η Ελλάδα άρχισε να στέλνει ταινίες προς κρίση στην Ακαδημία το 1957 με την Λίμνη των Πόθων του Γιώργου Ζερβού να είναι η πρώτη ταινία που στειλαμε, αλλά ωστόσο δεν προτάθηκε.

Πριν τον Κυνόδοντα η Ελλάδα είχε άλλες δύο υποψηφιότητες πέρα από αυτές του Κακογιάννη. Και οι δύο ήταν ταινίες του Βασίλη Γεωργιάδη, το 1963, τα Κόκκινα Φανάρια, και το 1965 το Το χώμα βάφτηκε κόκκινο. Η Ελλάδα έτσι μετά από το 1977 κατάφερε να κάνει 5 τις υποψηφιότητές της για oscar. Ας ευχηθούμε στον Κυνόδοντα να είναι και η ταινία που θα φέρει το αγαλματάκι στην Ελλάδα.

Ο ανταγωνισμός ωστόσο θα είναι μεγάλος, και με κύριο αντίπαλο το Biutiful του Inarritu.

Γιάννης Πατλάκας