The Hunter - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Hunter

Χωρίς κατηγορία | 9-12-2010 |

[youtube id=”9D5Jlu0d-8Q” width=”630″ height=”505″]

O Rafi Pitts γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον Κυνηγό, μια πολιτική ταινία που στο Ιράν έχει απαγορευτεί. Κάτι καθόλου περίεργο… Υποδύεται τον Αλι, έναν άνδρα που έχει αποφυλακιστεί και τώρα το μόνο που έχει στην ζωή του είναι η γυναίκα του και η μικρή του κόρη. Όταν μια μέρα γυρνά στο σπίτι δεν τις βρίσκει εκεί και μετά από ώρες τον ειδοποιούν πως πρέπει να αναγνωρίσει το πτώμα της γυναίκας του, που σκοτώθηκε σε πυρά κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης, όπως και η κόρη του. Απογοητευμένος και μόνος σκοτώνει δύο αστυνομικούς και τότε η καταδίωξη του ξεκινά.

Πρόκειται για μια ταινία με πολύ καλή σκηνοθεσία, σκηνογραφία και φωτογραφία, με ένα σενάριο, που ταιριάζει γάντι στην σημερινή πολιτική κατάσταση του Ιράν, αν και γυρίστηκε πριν τις εκλογές και τις διαδηλώσεις στην χώρα. Σε μια χώρα, όπου το 70% των κατοίκων είναι κάτω των 30 ετών, το υπόλοιπο 30% έχει επιζήσει του πολέμου με το Ιράκ και κυβερνά, πλέον παρανοϊκό λόγω της σκληρότητας του πολέμου. Δύο γενιές υπάρχουν εκεί, που η μία δεν καταλαβαίνει την άλλη, ένα καθεστώς που οτιδήποτε διερωτάται και αμφισβητεί είναι εχθρός της χώρας, όπως και ο Pitts, που κατά τύχη μάλλον πήρε την άδεια να γυρίσει την ταινία του.

Όταν πήγε στην επιτροπή που θα του έδινε την άδεια, σχεδόν όλη η χώρα πίστευε ότι κάτι θα άλλαζε στην πολιτική. Τελικά τα πράγματα πήγαν προς το χειρότερο, όμως η άδεια είχε δοθεί. Ο πρωταγωνιστής που είχε επιλέξει, για προσωπικούς λόγους αρνήθηκε να μπει το όνομα του στην άδεια, και θεωρώντας ότι θα ήταν μεγάλο το ρίσκο να ξαναπεράσει η ταινία του από επιτροπή, μπήκε εκείνος στην θέση του πρωταγωνιστή. Και δεν τα πήγε άσχημα…

Ο Κυνηγός έχει σίγουρα κάποια σεναριακά κενά, αφήνει μερικές ασάφειες ειδικά στο τέλος. Αυτό είναι που επιθυμεί και ο δημιουργός. “Στην χώρα μου το κράτος σου λέει τι να σκέφτεσαι, τι να πιστεύεις, τι να κάνεις… το σινεμά είναι ο μόνος τρόπος να αφήσουμε την ελευθερία στο κοινό, να αποκτήσει την άποψη που θέλει”. Στο Ιράν δεν μπορεί να πάει, η ταινία του έχει απαγορευτεί και αν τον ρωτήσεις πως νιώθει γι’ αυτό, σου απαντά “Στεναχωρημένος”. Πιστεύει όμως ότι κάποτε θα προβληθεί κι εκεί, χωρίς όμως να μπορεί να απαντήσει πότε ακριβώς.

Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαιχτεί η ταινία στην Ελλάδα, άλλα προτείνω αν την πετύχετε κάπου, να μην την χάσετε!

Ανέστης Χατζηδιάκος | Βαθμός 7

Χώρα: Ιράν, 2010

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Rafi Pitts

Παίζουν: Rafi Pitts, Mitra Hajjar, Ali Nicksaula