O Μαύρος Κύκνος - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

O Μαύρος Κύκνος

Χωρίς κατηγορία | 11-12-2010 |

[youtube id=”zEq6AUZ8v_8″ width=”630″ height=”505″]

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Darren Aronofsky (Ρεκβιέμ για ένα όνειρο, The Fountain, Ο Παλαιστής) με πρωταγωνίστρια την Natalie Portman μπαίνει στα άδυτα του κόσμου του μπαλέτου και θα μας απασχολήσει αρκετά αυτή την χρονιά!

Η Nina είναι μια από τις καλύτερες χορεύτριες μπαλέτου στην Νέα Υόρκη, που όμως βρίσκεται μπλεγμένη στα δίχτυα μιας πλεκτάνης από την νεοφερμένη ανταγωνίστρια της. Μια αντιπαλότητα που θα φέρει την νεαρή μπαλαρίνα στα όρια της!

Μπορεί κανείς να περάσει στο πανί του κινηματογράφου την κατάσταση ενός ανθρώπου, ο οποίος έχει υποστεί αφόρητη ψυχοσωματική πίεση και είναι έτοιμος να καταρρεύσει; Μπορεί να περάσει στο κοινό αυτήν ακριβώς την κατάρρευση; Ομολογουμένως δύσκολα, άλλα ο Aronofsky τα κατάφερε περίφημα!

Με σύμμαχο την Natalie Portman, η οποία μας προσφέρει μια φοβερή ερμηνεία, και τον κλασσικά άρτιο ερμηνευτικά Vincent Cassel, παρουσιάζει το πως ακόμα και ο πιο αγνός άνθρωπος μπορεί να τσακιστεί από την πίεση που του ασκεί το περιβάλλον του, πως ένας λευκός κύκνος μετατρέπεται σταδιακά σε μαύρο. Χρησιμοποιώντας επιτυχημένα συμβολισμούς, την σκληρότητα και ένταση των σκηνών, ντυμένων ιδανικά με την μουσική του Τσαϊκόφσκι, θέτει τις βάσεις για να απασχολήσει το κοινό… και τα βραβεία!

Μπορείς να πεις ότι πρόκειται για την καλύτερη ταινία του δημιουργού του Ρεκβιέμ για ένα Όνειρο, του Παλαιστή ή του Fountain; Ριψοκίνδυνο, οπότε απλά το βάζεις σαν ένα θέμα προς συζήτηση και γράφεις ότι πρόκειται σίγουρα για μία από τις καλύτερες του!

Η ταινία παίζεται σε περιορισμένες αίθουσες στις ΗΠΑ από τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ έκλεισε και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ανέστης Χατζηδιάκος | Βαθμός 10

Έτος: 2010
Χώρα: ΗΠΑ
Διάρκεια: 103
Σκηνοθέτης: Darren Aronofsky
Σενάριο: Mark Heyman, John McLaughlin, Andres Heinz
Ηθοποιοί: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Barbara Hershey, Winona Ryder