Ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο
Χωρίς κατηγορία | 14-12-2010 |
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κάλεσε την Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο με την φράση “αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της αλλαγής”.
Στην ομιλία του δήλωσε:
“όλοι χρωστάμε σε κάποιον ένα «ναι, γίνεται», στην σημερινή γενιά, στην προηγούμενη που υπέφερε αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται[…]. Αν τα καταφέρουμε, αυτός ο τόπος που τόσα έχει να αναδείξει θα μπορέσει επιτέλους να αναδείξει ό,τι πιο αξιόλογο έχει: τους ανθρώπους του. […] Η πολιτεία έχει κάθε λόγο να βοηθήσει το έργο της Αθηνάς. Όχι μόνο γιατί έχει σημαντική πολιτιστική αξία, αλλά και διότι έχει επιχειρηματική. Διότι η βοήθεια που θέλουμε να της προσφέρουμε, στο επιχειρηματικό τουλάχιστον μέρος της δουλειάς της, λίγο διαφέρει από την βοήθεια που δίνουμε στους ξενοδόχους, στους ιχθυοτρόφους ή στους εφοπλιστές για να υπηρετήσουν τις άγονες γραμμές.”
Αναφέρθηκε στους στόχους του νομοσχεδίου που είναι:
- Αύξηση των χρημάτων που πηγαίνουν στην παραγωγή (εκτός των φορολογικών κινήτρων) με μέτρα κυρίως την ανακατανομή των κονδυλίων, την ορθότερη αξιοποίηση των πόρων, την διαφάνεια και τη λογοδοσία από τους οργανισμούς, με απλούστερες, καθαρότερες δομές και ενισχυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- Αύξηση των πηγών των χρημάτων με την συμμετοχή ιδιωτών (τα τηλεοπτικά κανάλια, τα συνδρομητικά, τους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και τη δημόσια τηλεόραση), την δημιουργία μηχανισμών και την προσέλκυση ξένων παραγωγών.
- Πάταξη της γραφειοκρατίας που «παρακρατούσε κονδύλια από τους μηχανισμούς της Πολιτείας, και τώρα κατευθύνονται στην παραγωγή. «Αυτό από μόνο του είναι μια τομή στον τρόπο που γινόντουσαν τα πράγματα μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Γερουλάνος.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ, ενώ κατά η ΝΔ (το χαρακτήρισε “ψυχρό κατασκεύασμα”), το ΚΚΕ (το εντάσσει στα σχέδια “οικοδόμησης μια μεγάλης καθετοποιημένης κινηματογραφικής βιομηχανίας στα πρότυπα της χολιγουντιανής”) και ο ΣΥΡΙΖΑ (ισχυρίζεται πως “δεν εκφράζει μέριμνα για την κινηματογραφική παιδεία ενώ απουσιάζουν οι αναφορές στον σκηνοθέτη, δεν έχει προβλέψεις για τις ταινίες μικρού μήκους κ.α”). Ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι κατ’ αρχήν υπέρ του νομοσχεδίου, που “φέρνει καινούργια πράγματα”, χωρίς να παραλείψει την επισήμανση σημείων, που πρέπει να βελτιωθούν.
Απαντώντας στην κριτική ο Πέτρος Γερουλάνος ανέφερε ότι το ζήτημα της κινηματογραφικής παιδείας θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έθεσε τον διαχωρισμό ανάμεσα στο νομοθετικό πλαίσιο και την πολιτιστική πολιτική (όσον αφορά την μη αναφορά της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας κ.α.) και δήλωσε πως αναζητείται ο φορέας που θα κάνει την διαδικασία των Κρατικών Βραβείων διαφανή και δημοκρατική.
Ανέστης Χατζηδιάκος
(πληροφορίες εφημερίδα Καθημερινή)