Η μέρα μας θα έρθει - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η μέρα μας θα έρθει

Χωρίς κατηγορία | 9-12-2010 |

[youtube id=”-s1I_IiVhww” width=”630″ height=”505″]
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Romain Gavras είναι όπως το χαρακτήρισε ένα gay Fight Club με λιγότερα χρήματα! Μια ρομαντική κομεντί, με τον τρόπο που εκείνος αντιλαμβάνεται τον ρομαντισμό, μια ταινία όπου συνυπάρχουν ο έρωτας, η φιλία, ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, η αγάπη και το μίσος.

Τι κάνεις ότι είσαι ένας αποτυχημένος κοκκινομάλλης έφηβος χωρίς φίλους εκτός από τον κατά πολύ μεγαλύτερο ψυχαναλυτή σου; Όταν όλοι –και κυρίως η οικογένειά σου– σε μισούν; Όταν όλοι οι συνομήλικοί σου σε κοροϊδεύουν και σε πλακώνουν στις καρπαζιές; Η απάντηση: εσύ και ο εξίσου «αποτυχημένος» φίλος σου ξαφρίζετε όσα περισσότερα λεφτά μπορείτε για να αγοράσετε ένα σπορ αυτοκίνητο, ντύνεστε κομψά και βάζετε πλώρη για την Ιρλανδία, πατρίδα των κοκκινομάλληδων. Αλλά αυτό που ξεκίνησε ως η αναζήτηση ενός ιδανικού, γίνεται σταδιακά ένα ξέσπασμα μίσους, βίας και αυτοκαταστροφής.

Αυτή είναι η περιγραφή μιας ταινίας, όπου απολαμβάνουμε έναν εκπληκτικό Vincent Cassel, στον ρόλο ενός αυτοαποκαλούμενου – μάλλον – ψυχαναλυτή, που όταν χάνει κάθε ενδιαφέρον για την δουλειά του, βρίσκει τον Ρεμί, κι εκεί που νομίζεις ότι προσπαθεί να τον ρίξει στην ζωή, να του αφαιρέσει κάθε φόβο, ανακαλύπτεις ότι σταδιακά τον παρασύρει στην δική του παράνοια. Από μέντορας, βρίσκεται “υπό” του εφήβου, όταν η σπίθα που θα του ανάψει θα γίνει φλόγα, με την βοήθεια της νεανικής παρορμητικότητας, και τελικά οι δύο άνδρες θα γίνουν ένα προσπαθώντας να εγκαταλείψουν ένα εχθρικό γι’ αυτούς περιβάλλον. Αντιμετωπίζουν την βία και τον ρατσισμό με τον ίδιο τρόπο: βρίζοντας τους πάντες, με επιθετικά ξεσπάσματα.

Μια ιστορία για την διαφορετικότητα, μέσα από τα μάτια του Romain Gavras, που όπως λέει μπορεί να είχε λίγα χρήματα για να γυρίσει την ταινία, άλλα την απόλυτη ελευθερία για να δημιουργήσει το αποτέλεσμα, που βλέπουμε στο πανί.

Ανέστης Χατζηδιάκος | Βαθμός 7

Πρωτότυπος τίτλος: Notre jour viendra

Χώρα: Γαλλία, 2010

Σενάριο: Romain Gavras, Karim Boukercha

Σκηνοθεσία: Romain Gavras

Παίζουν: Vincent Cassel, Olivier Barthelemy, Justine Lerooy

Trivia: Ο Olivier Barthelemy έχει “συναντηθεί” ξανά με τον Vincent Cassel τόσο στο Sheitan του Kim Chapiron το 2006, όσο και στο πρώτο μέρος του Δημόσιος Κίνδυνος (L’ ennemi public) του Jean-François Richet το 2008.