Αφιέρωμα: Οι καλύτερες στιγμές του Jeff Bridges - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αφιέρωμα: Οι καλύτερες στιγμές του Jeff Bridges

Χωρίς κατηγορία | 27-12-2010 |

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα παρουσιάζει το Rolling Stone. Πρόκειται για τις δέκα καλύτερες ταινίες του Jeff Bridges, που έπειτα από σαράντα χρόνια καριέρας στο σινεμά, κέρδισε πέρυσι το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Crazy Heart. 

10. Τον Φεβρουάριο θα τον δούμε ως κλασσικό – αν και μονόφθαλμο –  Αμερικανό cowboy, στο western των αδερφών Κοέν True Grit, εμπνευσμένο από το βιβλίο του Charles Portis.

9. Συμπτωματικά στο νούμερο 9 συναντάμε άλλη μία μεταφορά βιβλίου, αυτή την φορά του Larry McMurtry, σε σκηνοθεσία του Peter Bogdanovich, για την ζωή σε ένα χωριό του Τέξας. Είναι μόλις 21 (στα 1951) κι όμως βρίσκεται στην τελετή απονομής των Όσκαρ, ως υποψήφιος για Β Ανδρικό Ρόλο, για το The Last Picture  Show.

8. To 2004 τώρα και πάλι μεταφορά του βιβλίου του John Irving με τίτλο A Widow for One Year και υποδύεται τον συγγραφέα παιδικών ιστοριών Ted Cole, που με την σύζυγο του (την υποδύεται Kim Basinger) πρέπει να αντιμετωπίσουν τον θάνατο των παιδιών τους που σκοτώθηκαν σε ατύχημα. Όλα αυτά στο The Door in the Floor του Tod Williams.

7. To 2000 υποδύεται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο πολιτικό δράμα The Contender, του Rod Lurie, όπου προσπαθεί να αντικαταστήσει τον νεκρό αντιπρόεδρο του με μια γυναίκα, που υποδύεται η Joan Allen. Άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου, με την Joan Allen να είναι υποψήφια για Α Γυναικείο.

6. Το 1991 συνεργάζεται με τον Terry Gilliam στο The Fisher King, σε έναν ρόλο που δύσκολα συμπαθείς, δίπλα στον Robin Williams.

5. To 1984 υποδύεται ένα πλάσμα από άλλον πλανήτη, που παίρνει την μορφή του νεκρού άνδρα μιας γυναίκας από την Γη. Έτσι κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του στην ταινία Starman του John Carpenter.

4. Στο Fearless συμπρωταγωνιστεί με την επίσης εκπληκτική Rosie Perez, που επέζησαν ενός αεροπορικού ατυχήματος και διδάσκουν ο ένας στον άλλον πως να συνεχίσουν να ζουν.

3. Στο The Fabulous Baker Boys το 2009 συμπρωταγωνιστεί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Beau Bridges. Υποδύονται δύο αδέρφια καλλιτέχνες που έπειτα από δεκαπέντε χρόνια αποφασίζουν να πάρουν στο σχήμα τους την εκρηκτική Michelle Pfeiffer, που ο χαρακτήρας του Jeff (Jack) ερωτεύεται.

2. Φυσικά τον παραπάνω ρόλο επισκιάζει εκείνος του Bad Blake στο Crazy Heart την ίδια χρονιά, ενός τραγουδιστή της coyntry, που κατάφερε όχι μόνο να του δώσει την υποψηφιότητα άλλα και το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου.

1. Κι όμως ο σημαντικότερος ρόλος, σύμφωνα με τον Peter Travers, που υπογράφει το αφιέρωμα ήταν 11 χρόνια πριν το Όσκαρ, στο The Big Lebowski, όπου υποδύεται τον “Dude” (όχι δεν το μεταφράζω!) για λογαριασμό των αδερφών Κοέν. Εκεί τον μπερδεύουν με έναν γκάνγκστερ με το όνομα Lebowski και κάπως έτσι αρχίζουν τα μπερδέματα…

Ανέστης Χατζηδιάκος