You Will Meet a Tall Dark Stranger - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

You Will Meet a Tall Dark Stranger

Χωρίς κατηγορία | 26-11-2010 |

[youtube id=”khCJuVtiavs” width=”630″ height=”505″]

Μετά τις πολλές ταινίες με φόντο την Νέα Υόρκη και το αγαπημένο του Manchatan, και την Ισπανία στο Vicky Christina Barchelona μας πάει στην Αγγλία και το Λονδίνο για την επόμενή του ταινία, ενώ να θυμίσουμε ότι στην επόμενή του ταινία θα δούμε το Παρίσι με τα μάτια του εκκεντρικού δημιουργού. Σε αυτήν την ταινία με τον μακρύ τίτλο που σημαίνει σε μετάφραση “Θα συναντήσεις έναν ψηλό σκούρο άγνωστο”, έχουμε την ιστορία μιας οικογένειας με μάλη την Sally (Watts), τον πατέρα της Alfie (Hopkins) και τον άντρα της Roy(Brolin). Οι γονείς της Sally χωρίζουν και μαλιστα τους βλέπει να παίρνουν διαφορετικούς δρόμους γρήγορα με τον μπαμπά της μάλιστα να είναι έτοιμος να ξαναπαντρευτεί ένα call girl. Την ίδια ώρα εκείνη ερωτεύεται τον Greg (Banderas) με τον εκκεντρικό συγγραφέα άντρα της να γλυκοκοιτάει την όμορφη Freida Pinto (από το Slumdog Millionaire). Ένα μπάχαλο κοινώς με τις ερωτικές ιστορίες να αναπτύσσονται από δω και απο κει στο Λονδίνο.

Γιάννης Πατλάκας

Ο Roy (Josh Brolin)  είναι ένας γιατρός που δεν εξασκεί το επάγγελμά του αλλά ακολουθεί μια φθίνουσα πλέον  συγγραφική καριέρα. Ενώ είναι παντρεμένος  με τη Sally (Naomi Watts), γοητεύεται από  την ένοικο της απέναντι πολυκατοικίας με την οποία συνάπτει μια αρχικά πλατωνική σχέση, αφού κι εκείνη είναι αρραβωνιασμένη. Η Sally, εργάζεται σε γκαλερί ως βοηθός του Greg (Antonio Banderas) ενώ επικρατεί μεταξύ τους ένα ερωτικό κλίμα- ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει η απογοητευμένη από το γάμο της  Sallly. Ο πατέρας της Alfie (Anthony Hopkins) καθώς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα του γήρατος , αποφασίζει να παντρευτεί μια κοπέλα «ελευθέρων ηθών»  κατά πολύ νεότερή του, τη Charmaine (Lucy Punch), ενώ η μητέρα της Helena (Gemma Jones) αναζητά το νόημα της ζωής της στη μοίρα με τη βοήθεια μιας  χαρτορίχτρας.

Ματαιοδοξία, έρωτας, απογοήτευση και αβεβαιότητα είναι μερικές μόνο από τις  συναισθηματικές μεταπτώσεις που θίγει ο Woody Allen στη νέα του ταινία. Κάθε χαρακτήρας έχει ως κινητήρια δύναμη την ανασφάλειά του  που οι καταστάσεις , αλλά και οι ίδιες οι επιλογές του, προκαλούν. Διαμορφώνουν  όλοι έτσι τη δική τους πραγματικότητα στην οποία αναγκάζονται να εμμένουν ώστε να μπορούν να συνεχίσουν. Η  υπόθεση διαδραματίζεται στο συννεφιασμένο Λονδίνο,  ακολουθώντας τις προηγούμενες δημιουργίες του Allen (Match Point -2005, Scoop -2006, Cassandra’s Dream 2007) ενώ το σενάριο είναι έξυπνα διαμορφωμένο με γρήγορες εναλλαγές και έξυπνους διαλόγους. Δυστυχώς όμως οι ηθοποιοί δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ρόλων που υποδύονται, κυρίως από άποψη συναισθηματισμού και οι αντιδράσεις τους, ιδιαίτερα του ζεύγους  Naomi Watts –  Josh Brolin μόνο κρύες  και στεγνές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Οι ιστορίες τελικά δεν λύνονται. Οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών τους οδηγούν σχεδόν σε αδιέξοδο αφού οι ελπίδες τους καταρρίπτονται  και εκείνοι μένουν μεταίωροι , υπόδουλοι στις νέες τους παρορμητικές επιλογές, σχεδόν σε απόγνωση. Μόνο οι αυταπάτες τους μένουν πια να τους στηρίξουν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν, ποτέ όμως με ασφάλεια, αλλά με την αβεβαιότητα που η μοίρα επιφυλάσσει.

Για τη σκηνοθετική παραγωγή του Woody Allen  ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Σχεδόν κάθε χρόνο από το 1965 έχει να παρουσιάσει στο κοινό του μια καινούρια δημιουργία. Το «You will meet a tall dark stranger» μπορεί να μη συγκρίνεται με της παλαιότερες λαμπρές στιγμές του, αποδεικνύει όμως πως ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον κινηματογράφο. Σε λίγες μέρες μάλιστα ο Woddy Allen θα γιορτάσει τα 80στά του γενέθλια και ετοιμάζει ήδη την επόμενη ταινία του, Midnight in Paris, που αναμένεται να προβληθεί το Σεπτέμβρη του 2011.

Δάφνη Ράλλη | Βαθμός 7

Έτος: 2010
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες
Διάρκεια:
Σενάριο: Woody Allen
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Ηθοποιοί: Antonio BanderasJosh BrolinAnthony Hopkins, Naomi Watts, Freida Pinto, Lucy Punch, Gemma Jones