Buried - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Buried

Χωρίς κατηγορία | 14-11-2010 |

[youtube id=”jqxvtTQpsJw” width=”630″ height=”505″]

Ο Πολ Κόνροϊ δεν είναι έτοιμος να πεθάνει. Όταν, όμως, ξυπνάει 2 μέτρα κάτω από τη γη, χωρίς ιδέα για το ποιος ή γιατί τον έκλεισε εκεί, η ζωή του γίνεται μονομιάς, μάχη για επιβίωση. Θαμμένος, μόνο μ’ ένα μόνο κινητό τηλέφωνο κι έναν αναπτήρα, η επαφή του με τον έξω κόσμο και η ικανότητα του να συνδέσει τα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει το μέρος που βρίσκεται, είναι εξοργιστικά περιορισμένες. Το κακό σήμα, η μπαταρία που τελειώνει, το οξυγόνο που ελαττώνεται γίνονται οι μεγαλύτεροι εχθροί του σε μια στενόχωρη μάχη με το χρόνο. Σε κατάσταση πανικού, απόγνωσης, παραληρήματος, ο Πόλ έχει μόνο 90 λεπτά για να μπορέσει να σωθεί, πριν ο χειρότερος εφιάλτης του γίνει πραγματικότητα.

Το που ακριβώς βρίσκεται, το ποιος τον έχει βάλει εκεί καθώς και το γιατί, τα βλέπουμε στην ταινία. Οι κριτικές πάντως είναι διθυραμβικές και τα πρώτα σχόλια μιλάνε για την ταύτιση του θεατή με τον πρωταγωνιστή καθώς και με μια κλειστοφοβική εμπειρία όπως καμιά άλλη.

Και τελικά όπως βλέπω τα σχόλια των κριτικών έρχομαι μετά από λίγες μέρες και αφού έχω δει την ταινια, να συμφωνίσω και να δώσω επιπλέον δυθιραμβικά σχόλια.
Η ταινία λοιπόν είναι σίγουρα ότι πιο φρέσκο έχουμε δει τελευταία. Ένας αρκετά καλός ηθοποιός, όπως ο Reynolds, από τον οποίο δεν περιμέναμε κάτι τρομερό, εντυπωσιάζει σε ένα one man show, και σε μια ταινία που πραγματικά καθηλώνει και χωρίς εφέ, cast ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει στις μέρες μια ταινια καλή, μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα.

Γιατί μόνο εντυπωσιασμένο μπορεί να αφήσει κάποιος μια ταινία που απλά με ένα πολύ καλό και λιτό σενάριο και με πολύ καλή σκηνοθεσία και ερμηνεία από έναν και μόνον ηθοποιό, τα καταφέρνει τόσο καλά. Το Buried κάνει λοιπόν κάθε ταινία του Hollywood να μοιάζει παροδία και μας διδάσκει τι θα έπρεπε να κάνει μια ταινία περιπέτειας χωρίς να ξοδέψει τίποτα από χρήματα και εκμεταλλευόμενη απλά το ταλέντο και κυρίως την πρωτοτυπία και την τόλμη των συντελεστών της. Δείτε το.

Γιάννης Πατλάκας (Βαθμός 9/10)

Βuried είναι ο τίτλος της δεύτερης ταινίας του Rodrigo Cortès με την οποία ήδη σαρώνει τα βραβεία σε πολλά από τα φεστιβάλ που έχει συμμετάσχει. Το φιλμ εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο και ο πρωταγωνιστής(ο Ryan Reynolds στο ρόλο της καριέρας του) ξυπνάει και βρίσκεται κλεισμένος σε ένα φέρετρο έχοντας μιάμιση ώρα και κάποια αντικείμενα για να μπορέσει να γλιτώσει.

Το όλο θέαμα θυμίζει έντονα Μαγκάιβερ και ακόμα περισσότερο την Uma Τhurman στο Kill bill 2. Η ανάπτυξη της πλοκής στηρίζεται ουσιαστικά πάνω σε τηλεφωνήματα του Paul Conroy με ένα σωρό κόσμο. Από τους ίδιους τους εκβιαστές του, την αμερικάνικη κυβέρνηση, εως τους συγγενείς και τα αφεντικά του. Η όλη στιχομυθία θέλει προφανώς να καταδείξει το άδικο της εισβολής στο Ιράκ, το παράλογο του πολέμου, το πόσο λίγο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή(όσο προσπαθεί ο ήρωας μας, τόσο περισσότερο κατανοεί πως κανείς δεν πρόκειται να θυσιάσει οτιδήποτε για να τον σώσει) και εν τέλει πόσο άσχημο μέρος είναι πια ο κόσμος.

Διαβάζοντας περισσότερες λεπτομέριες στο διαδίκτυο για την ταινία ανακάλυψα πως το σενάριο του Chris Sparling(ο Rodrigo Cortès δε το έχει πειράξει σχεδόν καθόλου) είναι ουσιαστικά ένας ύμνος στο J.P.Sartre και στη διαχρονικότητα της διαπίστωσης πως “η κόλαση είναι οι άλλοι”.

Τεχνικά, η νευρική χρήση της κάμερας δημιουργεί στον θεατή την αίσθηση αγωνίας του πρωταγωνιστή, ενώ και το φως(ένας αναπτήρας) μας βοηθάει να δούμε τα πάντα μέσα από τα μάτια του θύματος.

Φαντάζομαι πως η ταινία θα καταρρίπτει κάποιο ρεκόρ για το μικρότερο ντεκόρ ταινίας, ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα σίγουρα θα χρειαστεί να πάτε κάπου με πολύ κόσμο και πολλές φωνές. Σίγουρα επιδραστικό.

Δημήτρης Γκιούλος

Έτος: 2010
Χώρα: Ισπανία (γλώσσα Αγγλικά)
Διάρκεια: 95 λεπτά
Σκηνοθέτης: Rodrigo Cortés
Σενάριο: Chris Sparling
Ηθοποιοί: Ryan ReynoldsJosé Luis García PérezSamantha Mathis

Γιάννης Πατλάκας
Βαθμός 9