Harry Potter: ο μικρός μάγος που κατέκτησε λογοτεχνία και σινεμά (Ι) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Harry Potter: ο μικρός μάγος που κατέκτησε λογοτεχνία και σινεμά (Ι)

Χωρίς κατηγορία | 9-10-2010 |

Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως έναν εντεκάχρονο ορφανό, που μένει στο σπίτι των καταπιεστικών (και ομολογουμένως ανόητων) θείων του, που τον βάζουν να κοιμάται σε μια μικρή αποθήκη κάτω από την σκάλα και ζει στην σκιά του παχουλού και παραχαϊδεμένου ξαδέρφου του. Σκεφτείτε τώρα να εμφανιστεί ένας μεγαλόσωμος γίγαντας, που θα σας αποκαλύψει ότι είστε παιδί δύο πολύ διάσημων μάγων, και δεν είστε τόσο ασήμαντος άλλα αντίθετα κουβαλούσατε μια βαριά κληρονομιά! Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του Χάρι Πότερ, του διασημότερου μικρού μάγου της λογοτεχνίας άλλα και του σινεμά.

Παράλληλα με τον κόσμο, που είχε γνωρίσει μέχρι τότε, υπήρχε κι ένας άλλος μαγικός, που γνωρίζει στην πρώτη του ιστορία: Η Φιλοσοφική Λίθος. Ο γίγαντας Χάνγκριντ παίρνει μαζί του τον μικρό Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς την πιο ξακουστή σχολή για μαγεία και ξόρκια, όπου είχαν φοιτήσει και οι γονείς του. Στην διαδρομή με το τρένο Χόγκοουαρτς Εξπρές συναντά για πρώτη φορά τον Ρον Ουέσλι και την Ερμιόνη Γκρέιντζερ, που θα γίνονταν οι καλύτεροι του φίλοι και οι σύντροφοι του σε όλες τις μελλοντικές του περιπέτειες.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά στο Χόγκουαρτς έρχεται αντιμέτωπος με δυσκολίες όπως: τον αντιπαθητικό συμμαθητή του Ντράκο Μάλφοι, τον μυστηριώδη καθηγητή Σνέιπ και ένα πρωτόγνωρο για εκείνον περιβάλλον. Άλλα κυρίως με τον Βόλντεμορτ, τον πιο σκοτεινό μάγο, που σκότωσε χιλιάδες μάγους και μαγκλ (κοινούς θνητούς), που προσπάθησαν να του εναντιωθούν, ανάμεσα σ’ αυτούς και τους γονείς του Χάρι Πότερ. Ο “ξέρεις ποιος” (όπως τον αποκαλούσαν, αποφεύγοντας να αναφέρουν το όνομα του) έψαχνε την Φιλοσοφική Λίθο, ένα ελιξήριο ζωής, που θα τον βοηθούσε να γίνει αθάνατος και να σκοτώσει… τον Χάρι Πότερ, εξαιτίας του οποίου έχασε τις δυνάμεις του. Ο μικρός μάγος γνωρίζει ότι ο Βόλντεμορτ θέλει τον θάνατο του και διαπιστώνει ότι πρέπει να βρει πρώτος την Φιλοσοφική Λίθο, κάτι που καταφέρνει και καθυστερεί την επιστροφή του.

Στην Κάμαρα με τα Μυστικά μας περιγράφεται η δεύτερη χρονιά του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς. Ο μικρός μάγος έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τον Βόλντεμορτ μέσα από το ημερολόγιο του Άντον Χερτ, που ήταν το πραγματικό του όνομα. Η μικρή αδερφή του Ρον, η Τζίνι, μαγεύεται από το ημερολόγιο και ανοίγει την Κάμαρα με τα Μυστικά, απελευθερώνοντας το φίδι Βασσιλίσκο, που όταν κοιτάξει κάποιον τον μαρμαρώνει. Θύματα του μαθητές της σχολής, ανάμεσα στους οποίους κι η Ερμιόνη. Ο Χάρι Πότερ πρέπει να βρει την Κάμαρα, να σκοτώσει το φίδι και να σώσει την σχολή, την ίδια στιγμή που ο πατέρας του Μαλφόι, υπερασπιστής του Βόλντεμορτ, διώχνει τον διευθυντή Ντάμπλντορ, κατηγορώντας τον για ανικανότητα να προστατέψει την σχολή.  Φυσικά τα καταφέρνει και έτσι περνάμε στην τρίτη χρονιά.

Στον Αιχμάλωτο του Άζκαμπαν, ο κόσμος των Μάγων αναστατώνεται από την απόδραση του Σείριου Μπλακ από την φυλακή του Άζκαμπαν. Σύμφωνα με τις κατηγορίες εκείνος, αν και στενός φίλος των γονιών του Χάρι Πότερ, τους πρόδωσε στον Βόλντεμορτ και δραπέτευσε για να ολοκληρώσει το έργο του. Ο Χάρι τον συναντά άλλα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο Σείριος, που πρόδωσε τους γονείς του, άλλα ένας άλλος φίλος τους, ο Πήτερ Πέντιγκριου, ο οποίος μεταμορφωμένος σε αρουραίο… ζούσε ως κατοικίδιο του Ρον! Κι ο Σείριος όχι μόνο δεν θέλει να σκοτώσει τον Χάρι, άλλα ο Πέντιγκριου είναι ο στόχος του, και σε όλη του την ζωή μαχόταν ενάντια στον Βόλντερμορτ. Μάλιστα είναι νονός του μικρού μάγου. Ο Σνέιπ ανακαλύπτει τον Σείριο κι ενώ τον οδηγεί αιχμάλωτο ο Λούπιν, αν και φίλος τους, μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο και προσπαθεί να τους σκοτώσει. Ο Σείριος τραυματίζεται.

Ο Χάρι και η Ερμιόνη όμως δίνουν την λύση, γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, όπου προσπαθούν να φυγαδεύσουν τον νονό του και τα καταφέρνουν. Έπειτα από πολλά χρόνια ο Χάρι Πότερ βρίσκει έναν συγγενή του, πέρα από τους μαγκλ θείους του.

Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Trivia:

Ο Χάρι Πότερ είναι δημιούργημα της Τζόαν Ρόουλινγκ και το πρώτο από τα επτά συνολικά βιβλία της σειράς εκδόθηκε το 1997. Μέχρι το 2008 είχαν 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, αριθμός χαρακτηριστικός για το μέγεθος της εμπορικής επιτυχίας του. Η ιδέα ήρθε στην Ρόουλινγκ σε ένα ταξίδι της με τρένο από το Μάνσεστερ στο Λονδίνο το 1990 και της επέτρεψε από πάμφτωχη να γίνει δισεκατομμυριούχος σε πέντε μόλις χρόνια.