Όσκαρ Aτυχίας στο Χόμπιτ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Όσκαρ Aτυχίας στο Χόμπιτ

Χωρίς κατηγορία | 2-10-2010 |

Είναι από τις παραγωγές, που καταλήγεις να πεις ότι δεν είναι γραφτό να βγούνε στην μεγάλη οθόνη! Γιατί αλλιώς δεν δικαιολογείται η ατυχία, που “δέρνει” το Χόμπιτ, με προβλήματα που παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο και δυσκολεύουν την ζωή των παραγωγών! Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή;

Η MGM αντιμετωπίζει απίστευτα οικονομικά προβλήματα. Αναπόφευκτα πολλοί αμφισβητούσαν το αν και πότε θα βλέπαμε από την εταιρία πολυαναμενόμενους τίτλους, όπως η επόμενη ταινία του James Bond και το The Hobbit. Οι αναβολές διαδέχονται η μία την άλλη και έτσι ο Guillermo Del Toro, που αναμενόταν να σκηνοθετήσει το prequel του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών παραιτείται. Ποιος θα κάλυπτε το κενό του;

Ο Peter Jackson είχε ήδη αναλάβει την παραγωγή και αρκετοί τον ήθελαν και στην καρέκλα του σκηνοθέτη, όπως είχε κάνει και με τον Άρχοντα, προσδοκώντας σε παρόμοια οικονομική και καλλιτεχνική επιτυχία. Όμως ήταν δεσμευμένος με άλλα projects και κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Όταν όμως ήταν φανερός, πως κανένας σκηνοθέτης δεν είχε τα φόντα να αντικαταστήσει τον Del Toro πέρα από εκείνον, άφησε κάποια από αυτά για να αναλάβει το Χομπιτ.

Παρ’ όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα της MGM είναι αρκετά. Αλλά κι εκεί κάποια λύση βρίσκεται: η 20th Century Fox έχει ήδη συμφωνήσει για την διανομή ταινιών της MGM, που αναμένεται να πάρει κάποια χρήματα και από την Warner Bros, δίνοντας σαν αντάλλαγμα επίσης κάποια δικαιώματα διανομής. Όλα καλά; Δυστυχώς όχι!

Το ένα μετά το άλλο τα Σωματεία στις ΗΠΑ (Ηθοποιοί, Τεχνικοί κλπ) μποϋκοτάρουν την ταινία και καλούν τα μέλη τους να μην συμμετέχουν στην παραγωγή. Ο Peter Jackson απαντά δημόσια, ότι όλα αυτά εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, και δεν έχουν ουσιαστική δικαιολογία να συμβαίνουν, και καταλήγει ότι είτε το Χόμπιτ θα “κλείσει” είτε (το πιθανότερο) η παραγωγή θα μεταφερθεί στην Ευρώπη. Ακόμα και σ’ αυτό όμως φαίνεται πως η εταιρία τα βρίσκει με τα Σωματεία και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Εκτός κι αν αυτό έρθει από την Νέα Ζηλανδία! Εκεί είχε γυριστεί ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, εκεί θα γυριστεί και το Χόμπιτ, όμως χθες η ατυχία χτύπησε για μια ακόμη φορά. Ένα από τα στούντιο, που θα γινόταν μέρος των γυρισμάτων, υπέστη σημαντικές ζημιές μετά από μεγάλη πυρκαγιά. Πρόκειται για στούντιο, όπου γίνονται γυρίσματα ειδικών εφέ, με μινιατούρες, από αυτά που είναι απαραίτητα για παραγωγές όπως το Χόμπιτ. Από την εταιρία, που έχει το στούντιο, λέγεται ότι η ζημιά θα εκτιμηθεί μετά το Σαββατοκύριακο, ενώ γίνεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, στην οποία κανένας δεν τραυματίστηκε.

Η παραγωγή θα ξεκινούσε στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε το πρώτο μέρος του Χόμπιτ να προβληθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και το δεύτερο ένα χρόνο αργότερα. Όμως αν δεν ξεκινήσουν τα γυρίσματα το πρώτο τρίμηνο του 2011, είναι αδύνατο η εταιρία να ανταποκριθεί σε αυτές τις ημερομηνίες.

Όπως καταλαβαίνετε κανείς δεν ξέρει όχι μόνο αν θα σαρώσει τα Όσκαρ, όπως είχε κάνει ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, αλλά και το αν και πότε θα το δούμε στους κινηματογράφους. Το σίγουρο είναι όμως πως το Χόμπιτ έχει ήδη κερδίσει το Όσκαρ Ατυχίας!

Ανέστης Χατζηδιάκος