Αναγκαστική αλλαγή πορείας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αναγκαστική αλλαγή πορείας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Χωρίς κατηγορία | 25-10-2010 |

Λαμπερές εκδηλώσεις, σημαντικοί καλεσμένοι, ξένα αφιερώματα, ένα φεστιβάλ στα πρότυπα των μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ της Ευρώπης. Κάπως έτσι ήταν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέχρι πέρυσι. Γιατί από φέτος αλλάζει πορεία. Αναγκαστικά.

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και το ΦΚΘ. Ένα χρόνο μετά τον εορτασμό των 50 χρόνων του, η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά δύσκολη. Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι κι έτσι ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης θα πρέπει να βρει ένα πιο ευέλικτο οργανωτικό σχήμα για την 51 διοργάνωση, που σίγουρα θα είναι σε άλλη κατεύθυνση.

Η γκλαμουριά των διεθνών φεστιβάλ της Ευρώπης εγκαταλείπεται προσωρινά (;) και την θέση της παίρνει ένα φεστιβάλ με περισσότερο ανεξάρτητο κινηματογράφο, πιο κοντά στον χαρακτήρα του ελληνικού σινεμά.  Όπως λέει ο κύριος Εϊπίδης:

“Πιστεύω ότι ένα φεστιβάλ πρέπει να ανανεώνεται. Πρέπει να συμπορεύεται με τις νέες τάσεις παγκοσμίως, να είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Eπίσης, πρέπει να αποτελεί το κάτοπτρο της εθνικής παραγωγής. Θα ήθελα το φεστιβάλ να είναι ο φορέας του ανεξάρτητου κινηματογράφου, στόχος από τον οποίο είχε εκτραπεί τα τελευταία χρόνια. Είναι μια κατεύθυνση προς την οποία θέλω να επαναφέρω το φεστιβάλ. Αυτό αποτελεί την επιθυμία και την επιδίωξή μου. Πιστεύω στην αυτοανανέωση: πρέπει να εξετάζονται τα κίνητρα, οι στόχοι του φεστιβάλ και να προσαρμόζονται στην τρέχουσα πραγματικότητα. Ο ανεξάρτητος κινηματογράφος αποτελεί τη νέα εποχή. Αυτός συμπίπτει και με τα δεδομένα της ελληνικής παραγωγής, ο οποίος είναι από τη φύση του ανεξάρτητος. Τα πρόσφατα χολιγουντιανά καλούπια στα οποία έγινε απόπειρα να προσαρμοστεί το φεστιβάλ θεωρώ ότι δεν αρμόζουν στην ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα”

Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Με μειωμένο προϋπολογισμό πρέπει να καλύψει τις ανάγκες της διοργάνωσης άλλα και τα χρέη. Κανείς δεν ξέρει αν το έλλειμμα του ΦΚΘ είναι 6, 5 ή 4 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα διοίκηση αναφέρει λίγο παραπάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ, που με προσπάθειες μειώθηκε στα 5, με το 1 από αυτά να είναι χρέη στα ξενοδοχεία της πόλης, ο σύλλογος των οποίων έχει ήδη στείλει εξώδικο, και άλλες 200000 ευρώ να είναι χρέη σε ταξιδιωτικά πρακτορεία. Έτσι η διαμονή των καλεσμένων και των δημοσιογράφων κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι. Πλέον όχι μόνο είναι δύσκολο, άλλα αδύνατο να δούμε στην Θεσσαλονίκη κινηματογραφικές προσωπικότητες όπως εκείνη του Francis Ford Coppola, του Oliver Stone, ή του John Malcovich, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη έχουμε την πρώην διευθύντρια του φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, που σημειώνει τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις Πολιτείας και ΕΡΤ απέναντι στο ΦΚΘ, που συνολικά καλύπτουν ένα έλλειμμα 4 εκατομμυρίων ευρώ:

“Το έλλειμμα έφτασε τα 4.037.421 ευρώ, από τα οποία τα 3.082.263 ευρώ είναι από μη επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος, ένα ποσό που διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια και δεν ρυθμίστηκε, παρά την επανειλημμένη επικοινωνία με τις κρατικές οικονομικές υπηρεσίες. Επιπλέον 350.000 ευρώ εκκρεμούσαν από υποχρεώσεις της ΕΡΤ και οι 790.000 είναι χρήματα που προβλέφθηκαν, αλλά δεν διατέθηκαν από το πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης”

Η Δέσποινα Μουζάκη υποστηρίζει και τις επιλογές της για ένα φεστιβάλ διεθνούς χαρακτήρα, στα πρότυπα των μεγάλων φεστιβάλ της περιοχής, που θα ταίριαζε σε μια πόλη που υποτίθεται πως είναι ή τουλάχιστον θέλει να γίνει πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Θεωρεί πως δεν έγιναν σπατάλες, άλλα σημαντικές επενδύσεις.

Αλλαγές υπάρχουν και στο νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο. Πλέον η διοίκηση του ΦΚΘ, όπως και τα οικονομικά, ελέγχονται από το Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ στο ΦΚΘ θα υπάγονται και το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κινηματογραφικό Αρχείο.

Φέτος το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 3-12 Δεκεμβρίου.

Ανέστης Χατζηδιάκος (πληροφορίες εφημερίδα Καθημερινή)