Το Νησί των Καταραμένων - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Νησί των Καταραμένων

Χωρίς κατηγορία | 3-9-2010 |

[youtube id=”5iaYLCiq5RM” width=”630″ height=”505″]

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι τυχαίο, άλλα έχουμε άλλη μία συνεργασία ανάμεσα στον Martin Scorsese και τον Leonardo DiCaprio. Αυτή την φορά στην μεταφορά του βιβλίου The Shutter Island του Dennis Lehane (Σκοτεινό Ποτάμι).

Βρισκόμαστε στο 1954, όταν ο αστυνόμος Teddy Daniels καλείται να ερευνήσει την υπόθεση της εξαφάνισης μιας ασθενούς από το νοσοκομείο Ashecliffe του Shutter Island στην Βοστόνη. Στην πορεία προβληματίζεται έντονα από την συμπεριφορά των γιατρών, οι οποίοι του αποκρύπτουν συστηματικά σημαντικά στοιχεία. Σαν να μην έφτανε αυτό ένας τυφώνας κόβει κάθε τρόπο επικοινωνίας, το νησί είναι πλέον απομονωμένο και απίθανα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια και ο Daniels αμφιβάλλει για τα πάντα: την μνήμη του, τον συνεργάτη του, ακόμα και την ψυχική του κατάσταση.

Ο Lehane χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της γενιάς του με πολύ σημαντικά έργα. Όταν μάλιστα την ιστορία του αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ο Scorsese με καταξιωμένους πρωταγωνιστές (DiCaprio, Ruffalo, Kingsley) το αποτέλεσμα περιμένουμε να είναι παραπάνω από καλό.

Η λογική της κάθε ταινίας και των πρωταγωνιστών της παίζει πολλές φορές με τα νεύρα του κάθε θεατή και το αποτέλεσμα είναι άλλοτε καλό καθώς τα νεύρα μας επανέρχονται στην σωστή τους θέση, το μυστήριο λύνεται ή ο καθένας το λύνει διαφορετικά στο μυαλό του, και άλλοτε κακό καθώς η λύτρωση είτε δεν έρχετε ποτέ είτε ακολουθείται από ένα απίστευτο ξενέρωμα. Στην περίπτωση του Shutter Island είμαστε στην πρώτη κατηγορία. Πολλά γράφτηκαν για την ταινία ειδικά μετά την προβολή της στο Φεστιβάλ του Βερολίνου πριν λίγες μέρες όπου οι κριτικοί την λάτρεψαν.

Η αλήθεια είναι ότι το εκπληκτικό βιβλίο που κρύβεται πίσω από την ταινία και το καλογραμμένο και χωρίς κενά σενάριο είναι αυτά που έδωσαν μια τεράστια ώθηση στο να πούμε ότι η ταινία είναι πάρα πολύ καλή και ότι καλύτερο έχουμε να δούμε από πλευράς ψυχολογικού θρίλερ – περιπέτειας τα τελευταία χρόνια. Η ανατροπή που ακούστηκε από πολλούς ήταν όντως πάρα πολύ καλή, όχι η καλύτερη στην ιστορία του σινεμά αλλά σίγουρα η πιο καλά τεκμηριωμένη και πειστική. Δεν θα πω κάτι περαιτέρω εδώ καθώς θα σας κατέστρεφα την ταινία.

Στα καλά της ταινίας μετράνε και οι καλές σχετικά ερμηνείες κυρίως από τον Mark Ruffalo. Στα αρνητικά τώρα έχουμε τα απίστευτα κλισέ από πλευράς σεναριακής και σκηνοθετικής (τα φώτα που τρεμοσβήνουν, τα σπίρτα) και την μέτρια ηχιτική επένδυση. Αν και η μουσική ήταν καλή και θα μπορούσε να απογειώσει την εικόνα, αυτό γινόταν σε λάθος σημεία. Ειδικά στην αρχή έχουμε μια μουσική με κάτι σαν από Psycho με τίποτα το ουσιώδες να συμβαίνει. Τελευταίο αρνητικό είναι τα καθόλου προσεγμένα ειδικά εφέ. Σε δύο τουλάχιστον σκηνές νομίζουμε ότι τα εφέ μας γύρισαν πίσω στην δεκαετία του 70. Παρατηρήστε τις σκηνές κοντά στην θάλασσα και εκείνη στο αυτοκίνητο από την μέση και μετά της ταινίας και θα πιστείτε.

Συνεπώς μιλάμε για μια καλή ταινία που θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερη ωστόσο. Πρόκειται πάντως για μία από τις καλύτερες προτάσεις για ένα χορταστικό δύωρο (και κάτι παραπάνω) στις αίθουσες για αυτή την εποχή.

Γιάννης Πατλάκας

Bαθμός 8/10

Πρωτότυπος τίτλος: The Shutter Island

Είδος: Μυστηρίου, Αστυνομικό

Σκηνοθέτης: Martin Scorsese

Παίζουν: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Elias Koteas