10 σκηνοθέτες οι οποίοι έφτιαξαν από μία εξαιρετική ταινία και ύστερα (σχεδόν) εξαφανίστηκαν - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

10 σκηνοθέτες οι οποίοι έφτιαξαν από μία εξαιρετική ταινία και ύστερα (σχεδόν) εξαφανίστηκαν

Top-10, Αφιερώματα | 27-8-2016 |

Αν και το ευρύ κοινό, πολύ συχνά, δεν ενδιαφέρεται τόσο για τον σκηνοθέτη όσο για το καστ των ηθοποιών και το είδος της ταινίας, οι λάτρεις του σινεμά κοιτάζουν πάντα το όνομα στην στήλη Directed By. Πέρα όμως από τους Spielberg, Boyle και Allen ή Lynch και Scorsese έχει υπάρξει πλειάδα άλλων, και φυσικά, επίσης υπερταλαντούχων, σκηνοθετών ανά τον κόσμο και ανά τα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς, όμως, έκαναν μία ταινία και μετά αποφάσισαν (οι ίδιοι ή το Hollywood) να χαθούν εν μέρει ή ακόμη κι εντελώς. Ποιοι ήταν οι καλύτεροι;

10. Sean Cunningham – Παρασκευή Και 13 (1980)

Friday The 13th (1980)

Ένα από τα καλύτερα και κλασικότερα- αν όχι το κλασικότερο- φιλμ τρόμου σκηνοθετήθηκε από τον Sean Cunninghum ο οποίος συνέχισε για μερικά χρόνια να δημιουργεί ταινίες, χωρίς να καταφέρει ποτέ καμία δημιουργία του να φτάσει το συγκεκριμένο φιλμ-θρύλο.

9. Billy Bob Thornton – Sling Blade (1996)

Sling Blade

Ο Billy Bob Thornton είναι ένας από τους πιο πετυχημένους και αναγνωρίσιμους ηθοποιούς αυτήν την στιγμή. Ίσως πολλοί, λοιπόν, να μην γνωρίζουν ότι όχι μόνο πρωταγωνίστησε στο φιλμ αλλά το σκηνοθέτησε και το έγραψε, καταφέρνοντας να πάρει και το Όσκαρ Σεναρίου εκείνη την χρονιά

8. Richard Kelly – Donnie Darko (2001)

donnie-darko

Μια άκρως παρανοϊκή μα, συνάμα, τόσο μα τόσο γοητευτική ιστορία μυστηρίου- στα πρόθυρα του θρίλερ- συνθέτεται από τον Richard Kelly ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. Αν και έκανε προσπάθειες να ξεφύγει από το μεγαλείο του Donnie, στην ιστορία θα παραμείνει- πιθανότατα- σαν “Σκηνοθέτης του Donnie Darko”.

7. Paul Brickman – Οι σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη (1983)

Risky Business (1983)

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Paul Brickman όντως σχεδόν εξαφανίστηκε. Δεν ξαναέκατσε σε σκηνοθετική καρέκλα μέχρι το 1990 για το μέτριο και- ολίγον τι- αποτυχημένο Men Don’t Leave μετά από το οποίο φαίνεται να αποχώρισε κιόλας από τον χώρο της σκηνοθεσίας.

6. Mathieu Kassovitz – La Haine (1995)

la-haine-original

Ο Mathieu Kassovitz έχει μια λαμπρή καριέρα ως ηθοποιός (Amelie, Munich) παίζοντας ακόμη και στο απόλυτο φιλμ επανάστασης του 1995, το οποίο και σκηνοθετεί. Τα καταφέρνει μοναδικά, μα ποτέ ξανά τόσο λαμπρά και περίτρανα.

5. Dennis Hopper – Ξένοιαστος Καβαλάρης(1969)

EASYRIDER

Έχοντας σκηνοθετήσει μερικά ακόμη φιλμ αργότερα, ο Dennis Hopper δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιτυχία του σκηνοθετικού του ντεμπούτου.

4. Daniel Myrick & Eduardo Sanchez – The Blair Witch Project (1999)

blairwitchproject

Ξεχειλίζοντας σκοτάδι και καλτ, το Blair Witch Project μάλλον παραμένει από τα πιο ιδιόμορφα και ενδιαφέροντα θρίλερ μέχρι σήμερα. Οι Daniel Myrick και Eduardo Sanchez τα καταφέρνουν πολύ καλά, και μάλλον μοναδικά.

3. Robin Hardy – Το καταραμένο σκιάχτρο (1973)

thewickerman

Αν και οι περισσότεροι έχουμε δει το όχι και τόσο καλό reboot του 2006 με τον Nicolas Cage, η πρώτη ταινία είναι μια κλασική ταινία που ξεχειλίζει τρέλα και φαντασία. O Robin Hardy φέρνει στην ζωή αυτή την ιστορία, ενώ ύστερα από αυτό σκηνοθετεί 2 μόνο ταινίες.

2. Jim Sharman – The Rocky Horror Picture Show (1973)

The Rocky Horror Picture Show

Το The Rocky Horror Picture Show είναι, αδιαμφισβήτητα ένα παρανοϊκό φιλμ, που μέσα στα χρόνια έχει εδραιωθεί και, μέχρι και σήμερα, ασχολούμαστε με αυτό. Ο σκηνοθέτης του, Jim Sharman, πήρε μέρος σε κάποιες ακόμη δουλειές, μα το φιλμ του 1973 ήταν πάντα η αγαπημένη μας.

1. Tony Kaye – American History X (1998)

American History X (1998)

Ο Tony Kaye δημιούργησε μία από τις εμβληματικότερες ταινίες των 90’s αν όχι στην ιστορία του σινεμά. Το American History X είναι μια ταινία για όλους, διαχρονική όσο ποτέ, και σημαντική όσο λίγες. Οπότε το να δημιουργηθεί κάτι ανώτερο από τον ίδιο σκηνοθέτη, φάνταζε τρελό, και έτσι κι έγινε.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , ,