Κάννες 2017: το Radiance της Naomi Kawase είναι το τρυφερότερο φιλμ που θα δούμε φέτος – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Κάννες 2017: το Radiance της Naomi Kawase είναι το τρυφερότερο φιλμ που θα δούμε φέτος

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 23-5-2017 |

Μετά το γιουχάισμα του The Killing of A Sacred Deer και τις γλώσσες που θέλουν το Happy End να έχει διχάσει ολοκληρωτικά το κοινό του Michael Haneke, με άλλους να μιλάνε για την πιο άστοχη ταινία του και άλλους να τη θεωρούν μια ευφυέστατα σατανική παρωδία με την αμφίεση μιας σαπουνόπερας, σειρά έχει το Radiance της Naomi Kawase, στο οποίο δεν έχουμε αναφερθεί λίγες φορές στο παρελθόν.

Η ιστορία ενός ανθρώπου που σταδιακά χάνει την όρασή του και βρίσκει την αγάπη στο πρόσωπο μιας συναδέλφου του κατασυγκίνησε το κοινό των Καννών. Όλοι ανεξαιρέτως μίλησαν για μια ταινία εκπληκτικά αισθαντική, μια ελεγεία στο φως και την έλλειψή του, γεμάτη από το χαρακτηριστικά μελαγχολικό στυλ της Γιαπωνέζας δημιουργού. Ένα μελόδραμα το οποίο έχει πλήρως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και φέρει ανέπαφα τα ιαπωνικά χαρακτηριστικά στη δραματουργία του.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως όσο συγκινητική και να είναι ως ταινία, μάλλον δεν αποτελεί υλικό Χρυσού Φοίνικα καθώς δεν μπορούμε να πούμε πως περιλαμβάνει κάποια φιλμική ή σεναριακή τομή, από αυτές που θα την χαράξουν μόνιμα στα κατάστιχα του Φεστιβάλ. Αλλά αν είναι κάτι σίγουρο, είναι πως δε μπορείς παρά να παραδεχτείς τη μαεστρία της Kawase στην παρουσίαση των χαρακτήρων της και των καταστάσεων που αυτοί ζουν. Και το να κερδίσεις την καρδιά κάποιου, πολλές φορές είναι ανώτερο από οποιοδήποτε Χρυσό Φοίνικα ή άλλο βραβείο. Και γι’ αυτό το λόγο η σκηνοθέτις είναι νικήτρια, γιατί φτιάχνει κινηματογράφο που μιλάει στην ψυχή, αν όχι στη διάνοια του θεατή, με την πλάστιγγα να γέρνει περισσότερο στο “δράμα” παρά στο “μελό” του πράγματος.

Με τα παραπάνω υπόψιν, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε πως και πως να βρει διανομή στις ελληνικές αίθουσες προκειμένου να το κρίνουμε ιδίοις όμμασι και να του δοθούμε άνευ όρων.

Δείτε επίσης: Troma στις Κάννες και Πρώτο teaser για το Radiance

Διαβάστε περισσότερα για: ,