Εκτός Θέματος 74: Λογοκρισία της Ιταλικής τηλεόρασης σε gay σκηνή του How to Get Away with Murder – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 74: Λογοκρισία της Ιταλικής τηλεόρασης σε gay σκηνή του How to Get Away with Murder

Eκτός Θέματος | 11-7-2016 |

Θα θυμάστε ίσως για ποια σκηνή μιλάμε. Από αυτό εδώ το βήμα είχαμε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο επεισόδιο του How to Get Away with Murder, μικρή τηλεοπτική επανάσταση. Ο λόγος για το τέταρτο επεισόδιο του How to Get Away with murder, στο οποίο βλέπουμε μία από τις πρώτες ιδιαίτερα γραφικές σκηνές gay σεξ στην τηλεόραση. Είχαμε γράψει μάλιστα τότε:

Η επιστήμη αρχίζει να αποδέχεται ότι περί το 10% των ανθρώπων είναι gay, έχουν δηλαδή ερωτικές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου. Some dudes like dudes, get over it, όπως λένε και κάποια μπλουζάκια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Η Shonda Rhimes λοιπόν, δημιουργός του How to Get Away with Murder, αποφάσισε ότι αφού βλέπουμε στην τηλεόραση ερωτικές σκηνές του 90%, θα πρέπει να βλέπουμε και του 10%.

Πόσες τέτοιες σκηνές έχουμε δει στην τηλεόραση; Η απάντηση τείνει από το καμία, μέχρι το ελάχιστες. Ενώ  μόνη που θυμάμαι να το είχε ξανακάνει, με πολύ πιο light απεικονίσεις ωστόσο ήταν η ίδια η Rhimes στο Scandal. Mόνο και μόνο αυτό, αλλά και η άμεση αντίδραση της Rhimes στο twitter όπου πολλοί κατέκριναν τις συγκεκριμένες σκηνές, κάνει την σειρά μοναδική και αξιομνημόνευτη. Ιδού ενδεικτικά ένα από τα tweet της Rhimes:

Μπορείτε να βρείτε όλη μας την κριτική εδώ, ενώ τα πάντα για την σειρά εδώ

Επίσης: How to Get Away With Murder – Season 2 – Η σεζόν που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας

Χτες λοιπόν το Rai, το κρατικό Ιταλικό κανάλι που έχει πάρει τα δικαιώματα της σειράς στην γειτονική χώρα, προέβαλε το συγκεκριμένο επεισόδιο, αποφάσισε ωστόσο να κόψει την συγκεκριμένη σκηνή.

Οι αντιδράξεις ξεκίνησαν από Ιταλούς που διαμαρτυρήθηκαν για την λογοκρισία, με το Twitter να κάνει την δουλειά του και γρήγορα τα νέα να φτάνουν μέχρι τον πρωταγωνιστή της σκηνής και την δημιουργό της σειράς Shonda Rhimes. Ενδεικτικές αντιδράσεις:

Γρήγορα το Rai έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη και μάλιστα λέγοντας πως θα προβάλει ξανά το επεισόδιο χωρίς να περικόψει την συγκεκριμένη σκηνή, κάτι που έγινε.

Κάτι τέτοιο προφανώς δεν γίνεται πρώτη φορά στην Ευρώπη που από ότι φαίνεται παραμένει πουριτανή. Πριν λίγα χρόνια στην χώρα μας η… ΝΕΡΙΤ είχε κόψει ένα απλό φιλί από επεισόδιο του Downton Abbey, χωρίς να απολογηθεί μάλιστα, ενώ την ίδια ώρα τα διαφημιστικά των Pride Φεστιβάλ δεν γίνονται δεκτά από την τηλεόραση μας.

Σε ποιο αιώνα ζούμε είπατε;